pytanie o złącze
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
pytanie o złącze
Plącze mi się po szufladzie złącze.Nie mogę sobie przypomnieć w czym one były stosowane.
Nawet w necie jakoś nie bardzo mogę odnaleźć coś
Ktoś coś wie? na jego temat.
Nawet w necie jakoś nie bardzo mogę odnaleźć coś
Ktoś coś wie? na jego temat.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Re: pytanie o złącze
Witam!
W Bydgoszczy to robili.
A stosowane było w aparaturze modułowej, taki starożytny odpowiednik ISA/PCI.....to były karty rozszerzeń. Ostatnie "Odry" chyba też to miały.
Chyba w Gniewie(50km ode mnie) też te złącza produkowano.
Poszukaj starych numerów "Radioelektronik i krótkofalowiec", tam to było opisane.
W Bydgoszczy to robili.
A stosowane było w aparaturze modułowej, taki starożytny odpowiednik ISA/PCI.....to były karty rozszerzeń. Ostatnie "Odry" chyba też to miały.
Chyba w Gniewie(50km ode mnie) też te złącza produkowano.
Poszukaj starych numerów "Radioelektronik i krótkofalowiec", tam to było opisane.
- kubafant
- 2500...3124 posty
A nie "Radioamator i krótkofalowiec"?
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 2500...3124 posty
Interesuje mnie tylko dlatego, że nie kojarzę skąd taki złącze u mnie.
Gdybym wiedział w czym takie pracowały może bym odświeżył pamięć.
Na pewno nie była to ODRA, ponieważ tam złącze miało dodatkowe mocowanie w środku długości.
Nawiasem mówiąc w początkowym okresie w ODRZE stosowano złącza SOCAPEX (?) a w późniejszym okresie licencyjne CANON.
W związki z tym aby włożyć starszy pakiet (tak wtedy nazywano kart/płytki...) należało wymienić złącze (zamiana miejscami żeńskie/męskie).
Gdzieś mam wycięte (dosłownie) z pakietu złącze SOCAPEX. Jeżeli znajdę to pokażę.
Złącze , o które pytałem na początku na pewno pochodzi ze sprzętu profesjonalnego bo przystosowane jest do montażu owijanego,
a taki chyba był stosowany tylko w sprzęcie profesjonalnym.
Gdybym wiedział w czym takie pracowały może bym odświeżył pamięć.
Na pewno nie była to ODRA, ponieważ tam złącze miało dodatkowe mocowanie w środku długości.
Nawiasem mówiąc w początkowym okresie w ODRZE stosowano złącza SOCAPEX (?) a w późniejszym okresie licencyjne CANON.
W związki z tym aby włożyć starszy pakiet (tak wtedy nazywano kart/płytki...) należało wymienić złącze (zamiana miejscami żeńskie/męskie).
Gdzieś mam wycięte (dosłownie) z pakietu złącze SOCAPEX. Jeżeli znajdę to pokażę.
Złącze , o które pytałem na początku na pewno pochodzi ze sprzętu profesjonalnego bo przystosowane jest do montażu owijanego,
a taki chyba był stosowany tylko w sprzęcie profesjonalnym.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 2500...3124 posty
Korzystając z chwili wolnego czasu zajrzałem do lamusa aby zobaczyć czy nie znajdę wspomnianego SOCAPEX-a.
Nie znalazłem. Ale znalazłem inne ciekawe rzeczy, których pochodzenia też nie pamiętam.
N.p. zdjęcie.
Nie pokazywał bym tego, ale zaciekawił mnie tkwiący tam scalak. Co to może być?
Nie znalazłem. Ale znalazłem inne ciekawe rzeczy, których pochodzenia też nie pamiętam.
N.p. zdjęcie.
Nie pokazywał bym tego, ale zaciekawił mnie tkwiący tam scalak. Co to może być?
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Krótsze wersje tego złącza były w sprzęcie powszechnego użytku, głównie HiFi i telewizory
A miał być "Radioamator i krótkofalowiec", ja 30 lat temu jako pierwszy kontakt z elektroniką zapamiętałem "Radioelektronik", krótkofalarstwo było już wówczas obciachem, potem zwalczanym przez kolejne "post- solidarnościowe" rządy jełopów....obecnie niczym się młodzi ludzie już nie zajmują, poza Arduino czy inne ESP8266, ZPT jeszcze miałem, następne roczniki już mniej i gdy byłem w liceum, to zastąpiono to bezużyteczną "informatyką"(co z tego jak taki potem Windowsa XP nie umie zainstalować ani poprawnie kości pamięci do slotu włożyć
)
Krótsze wersje tego złącza były w sprzęcie powszechnego użytku, głównie HiFi i telewizory
A miał być "Radioamator i krótkofalowiec", ja 30 lat temu jako pierwszy kontakt z elektroniką zapamiętałem "Radioelektronik", krótkofalarstwo było już wówczas obciachem, potem zwalczanym przez kolejne "post- solidarnościowe" rządy jełopów....obecnie niczym się młodzi ludzie już nie zajmują, poza Arduino czy inne ESP8266, ZPT jeszcze miałem, następne roczniki już mniej i gdy byłem w liceum, to zastąpiono to bezużyteczną "informatyką"(co z tego jak taki potem Windowsa XP nie umie zainstalować ani poprawnie kości pamięci do slotu włożyć

Gdzieś w połowie lat 1980-1989 nastąpiła zmiana nazwy czasopisma "Radioamator i Krótkofalowiec" na "Radioelektronik i Krótkofalowiec" ze względu na coraz większy udział w treści opisów sprzętów i rozwiązań elektronicznych nie dotyczących radiotechniki.
Szrot majster pisze: ↑pt, 9 września 2022, 20:18 Krótsze wersje tego złącza były w sprzęcie powszechnego użytku, głównie HiFi i telewizory
A miał być "Radioamator i krótkofalowiec", ja 30 lat temu jako pierwszy kontakt z elektroniką zapamiętałem "Radioelektronik", krótkofalarstwo było już wówczas obciachem, potem zwalczanym przez kolejne "post- solidarnościowe" rządy jełopów...(...)
Zmiana musiała nastąpić nieco wcześniej, gdyż jeszcze pamiętam, że czasopismo "RE Radioelektronik" zacząłem prenumerować w roku 1979... Krótkofalowcem (licencjonowanym nadawcą) zostałem w roku 1983 i nie przypominam sobie by fakt bycia nim stanowiło wtedy jakiś obciach...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 2500...3124 posty
Ja sam nigdy krótkofalowcem nie byłem, a z krótkofalarstwem jedyna styczność jaką miałem to...
W akademiku w pokoju mieliśmy radio (chyba jakiś Pionierek).
Regularnie w różnych porach dnia, niezależnie od nastaw naszego radio odzywało się ono słowami:
Tu SP6PWT Paweł, Wanda, Tadeusz.
Z wyrazami sympatii dla krótkofalowców.
W akademiku w pokoju mieliśmy radio (chyba jakiś Pionierek).
Regularnie w różnych porach dnia, niezależnie od nastaw naszego radio odzywało się ono słowami:
Tu SP6PWT Paweł, Wanda, Tadeusz.
Z wyrazami sympatii dla krótkofalowców.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!Romekd pisze: ↑pn, 12 września 2022, 11:27Szrot majster pisze: ↑pt, 9 września 2022, 20:18 Krótsze wersje tego złącza były w sprzęcie powszechnego użytku, głównie HiFi i telewizory
A miał być "Radioamator i krótkofalowiec", ja 30 lat temu jako pierwszy kontakt z elektroniką zapamiętałem "Radioelektronik", krótkofalarstwo było już wówczas obciachem, potem zwalczanym przez kolejne "post- solidarnościowe" rządy jełopów...(...)Zmiana musiała nastąpić nieco wcześniej, gdyż jeszcze pamiętam, że czasopismo "RE Radioelektronik" zacząłem prenumerować w roku 1979... Krótkofalowcem (licencjonowanym nadawcą) zostałem w roku 1983 i nie przypominam sobie by fakt bycia nim stanowiło wtedy jakiś obciach...
Pozdrawiam
Romek
Kiedyś spotkałem krótkofalowca i zadałem mu parę pytań- były też o tranzystor KT907....każdy wie co to za element i do czego służy.
Zaczął mnie obrażać, "rzucać paragrafami".....jak ja słyszę konkretne paragrafy za konkretne rzeczy, to "idź mi w cholerę"

Mama miała okazję jako studentka dostać pracę w SB, odmówiła i dobrze.....potem emerytury im pozabierali.
Kolega dostał licencję o ostatnim roku stanu wojennego i zarazem moim roku narodzin, niestety różne świnie byli w tej społeczności i Kolega zapewne o tym wiedział, znając pewne rosyjskie przysłowie, żeby nie "paplać" na prawo i lewo co w "eterze" usłyszał.
PRL to był czas konfidentów, sam miałem ORMO-wca za płotem, wielokrotnie nam się wygrażał, jednak już ponad 20 lat ziemię gryzie.
-
- 2500...3124 posty
Miałem nadzieję, że dowiem się czegoś o pokazanym na zdjęcie scalaku.
Dowiedziałem się, że on jak uśmiech Mony Lisy.
Mało, że ładny to jeszcze tajemniczy.
Dowiedziałem się, że on jak uśmiech Mony Lisy.
Mało, że ładny to jeszcze tajemniczy.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Płytka jest intrygująca, bo w dużej części jest analogowa, a pierwsze duże układy scalone (CERDIP40) były raczej cyfrowe. Na cyfrowy charakter scalaka wskazuje też kwarc(?) w metalowej obudowie. Niestety nawet nie podałeś symbolu układu ani loga producenta, a zdjęcie nie jest dostatecznie wyraźne.
Tomek
-
- 2500...3124 posty
kwarc:
44A4-
I7016-
001
Na płytce są trzy tranzystory sygnowane, (te w metalowych czapkach):
ITT 34
BC107
oraz tranzystory (chyba trzech typów)
1:
8099
9765
2:
AASPS AA może to być takie szerokie M
5204
E86 <- ale to nie malowane a tak wyszło z formy
3:
8099
9744
44A4-
I7016-
001
Na płytce są trzy tranzystory sygnowane, (te w metalowych czapkach):
ITT 34
BC107
oraz tranzystory (chyba trzech typów)
1:
8099
9765
2:
AASPS AA może to być takie szerokie M
5204
E86 <- ale to nie malowane a tak wyszło z formy
3:
8099
9744
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 2500...3124 posty
do kompletu wiadomości
tranzystory z tyłu maja jeszcze paseczki (te których oznaczenie zaczyna się od litery)
n.p. od góry
zielony czerwony brązowy
biały czerwony brązowy
brązowy brak biały
tranzystory z tyłu maja jeszcze paseczki (te których oznaczenie zaczyna się od litery)
n.p. od góry
zielony czerwony brązowy
biały czerwony brązowy
brązowy brak biały
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę