Pionier - jestem zaskoczony

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

retroradio
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: retroradio »

Tak, i jeszcze jedna konkluzja w temacie: czy zauważyliście że najwiecej nowych aukcji na allegro zaczyna się w pierwsze dni po wekendzie? ewentualnie w sam wekend? Zapewne dlatego, iż w wekendy odbywają się w wielu miastach wszelkiego rodzaju giełdy. Chyba to świadczy o tym że coraz więcej rzeczy pojawia się na allegro z trzeciej lub czwartej ręki co wpływa na cenę
Witek
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

retroradio pisze:, iż w wekendy odbywają się w wielu miastach wszelkiego rodzaju giełdy. Chyba to świadczy o tym że coraz więcej rzeczy pojawia się na allegro z trzeciej lub czwartej ręki co wpływa na cenę
Tak, na to wygląda - zwietrzyli interes - inna sprawa, że przynajmniej w Poznaniu na bazarach staroci radia (zupełnie popularne) mają ceny grubo powyżej "ebayowskich". Jeszcze inna, że sprzedający kompletnie się nie znają - facet, od którego kupiłem oryginalnego białego Philipsa A23U z 1940 roku za 25zł obok miał Pioniera U2 z lat pięćdziesiątych (żaden rarytas bez prostownika) za 200zł.

Pozdroofki
IdeL
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

A te radiowe giełdy w Poznaniu to gdzie i kiedy ?
Misiek_K
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Misiek_K »

IdeL pisze:Tak, na to wygląda - zwietrzyli interes - inna sprawa, że przynajmniej w Poznaniu na bazarach staroci radia (zupełnie popularne) mają ceny grubo powyżej "ebayowskich". Jeszcze inna, że sprzedający kompletnie się nie znają - facet, od którego kupiłem oryginalnego białego Philipsa A23U z 1940 roku za 25zł obok miał Pioniera U2 z lat pięćdziesiątych (żaden rarytas bez prostownika) za 200zł.
Zwietrzyli, ale na krajowych odbiornikach. Inne sa bezwartosciowe dla handlarzy.

Trzeba bylo po transakcji powiedziec gosciowi, ze to co kupiles jest warte 200 zl, a pioniera mozna za 30 kupic:P
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

:arrow: IdeL, chciałem zobaczyć jak prezentuje się ów Philips i jakie ma wnętrzności ale w Sieci nie znajduję modelu A23U :cry:
retroradio
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: retroradio »

Miałem kiedyś podobną sytuacje otórz na giełdzie w Krakowie facio miał trochę radii wśród nich Philips 4-38A obudowa w stanie kiepskim, zarobaczona, ale kompletny i chasis nienaruszone rdzą. Kupiłem za 30zł obok odbiorniki typu Nordmende, Grundig z UKf po 200-300zl. Ja jednak radzę nie informować handlarzy o cenie. Następnym razem jak podejdziesz za miesiąc, dwa koleś może mieć coś znacznie cenniejszego i jak Cię pozna i zobaczy że masz oko na dany eksponat to sypnie Ci taką kwotę że bedziesz żalował....
Znacie może jakieś ciekawe giełdy staroci na terenie Niemiec, Czech, Słowacji?? Za miesiąc kończę pracę i bede miał przestój prawie 3-miesięczny, a więc troszkę czasu dla siebie i chętnie by się gdzieś wybrał:D:D:D:D
Witek
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

fugasi pisze::arrow: IdeL, chciałem zobaczyć jak prezentuje się ów Philips i jakie ma wnętrzności ale w Sieci nie znajduję modelu A23U :cry:
Teraz to się już nijak nie prezentuje - bo jest w klapkach - a białą farbę zdrapałem bo płatami odłaziła - siknę go na nowo farbą olejną jak będzie gotowy - na razie uzupełniałem drobne ubytki w tworzywie. Specyficzne jest to, że skrzynka nie jest z bakelitu jak to miało standardowo miejsce w A43U tylko z czegoś o strukturze i kolorze ebonitu (twarda guma - taki model znalazłem w jakimś katalogu na www datowany na 1940 - co potwierdzają daty na elektrolicie i czymś tam jeszcze) pomalowane na biało a na zakończeniach kratek złote kreseczki (szparunki).
Jak radyjko będzie bardziej kompletne to porobię fotki - na razie prace wstrzymałem bo robiłem Philipsa 33A i grzebię jednocześnie tajemniczego Owina i Philipsa 471.
No chyba, że porobić Ci fotki destrukta :D
W ogóle to radio ma dwie trudne lampy CY2 i CBL1 wymiennie z CBL6 (opisane w katalogu);
pozostałe są juz łatwiejsze do zdobycia ECH3 i EBF1
fugasi pisze:A te radiowe giełdy w Poznaniu to gdzie i kiedy ?
Zawsze w soboty i niedziele - w tzw. starej rzeźni - zazwyczaj nic tam nie ma, ale zdarzają się okazje - ostatnio gość hadlujący książkami miał Schaltungeny za jakieś śmieszne pieniądze - niestety spóźniłem się
Ostatnio zmieniony czw, 23 marca 2006, 01:31 przez IdeL, łącznie zmieniany 1 raz.
IdeL
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Dalej w temacie http://www.allegro.pl/item93904306_radi ... er_u2.html

To ja już nie wiem, ludzie jaja robia sobie czy jak :?: :?:

Pozdroofki
IdeL
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

IdeL pisze:To ja już nie wiem, ludzie jaja robia sobie czy jak :?: :?:
Witam.
Jaja - nie jaja. Znajdzie się naiwniak i łyknie. Najlepsze jest to: cyt.
"W sklepach antycznych te radio kosztuje 800zł a u nas 499Zł".
Mnie brakuje tu słów: jedynie, tylko, wyjątkowa okazja, ewenement cenowy etc.
Mają ludzie dobrze... :?

Pozdrawiam

p.s. Co to są sklepy antyczne? U mnie "na wsi" takich niet :(
Misiek_K
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Misiek_K »

IdeL pisze:Dalej w temacie http://www.allegro.pl/item93904306_radi ... er_u2.html

To ja już nie wiem, ludzie jaja robia sobie czy jak :?: :?:

Pozdroofki
Hehehehe. O malo sie nie udlawilem knapka jak to zobaczylem. No i oczywiscie zdjecia nie ma.
Wyslalem do wystawcy maila:

"Czy moglbym dostac zdjecie tego radia? Reprodukcja z ksiazki za duzo nie mowi o samym odbiorniku. Rozumiem, ze odbiornik jest w 100% dzialajacy, posiada lampy w stanie NOS, nowa tkanine na glosniku, wymienione podzespoly i blyszczacy bakelit na obudowie?"

Moze rzeczywiscie to jakis cudowny stan z oryginalnym podelkiem i papierami producenta:):P
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Misiek_K pisze: Hehehehe. O malo sie nie udlawilem knapka jak to zobaczylem. No i oczywiscie zdjecia nie ma.

"Czy moglbym dostac zdjecie tego radia? Reprodukcja z ksiazki za duzo nie mowi o samym odbiorniku. ...
jak dostaniesz te zdjecia - wrzuć na forum - zobaczymy co to za cudo...
Jeśli ta aukcja jest na poważnie, to ja ze swoim Pionierem U2 poczekam jeszcze z miesiąc, kupię AUTOMAX (do wypolerowania bakelitu) i opchnę na allegro za 3kPLN - a co, jak handlować to z ikrą 8) :roll: :lol: :wink: :idea: :!: :!:
IdeL
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

IdeL pisze: kupię AUTOMAX (do wypolerowania bakelitu)
Potem przejedź olejem, bo po samym AUTOMAX'ie bakielit niespecjalnie wygląda :P
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

brys pisze: Potem przejedź olejem, bo po samym AUTOMAX'ie bakielit niespecjalnie wygląda :P
Co Ty mówisz :?: :?: - to jest lakiernicza pasta polerska - zrobiłem tym RADIALVę - błyszczy się jak kozłowe j..ca - nówka, nierdzewka.

Pozdroofki
IdeL
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Misiek_K pisze:

"Czy moglbym dostac zdjecie tego radia? Reprodukcja z ksiazki za duzo nie mowi o samym odbiorniku. Rozumiem, ze odbiornik jest w 100% dzialajacy, posiada lampy w stanie NOS, nowa tkanine na glosniku, wymienione podzespoly i blyszczacy bakelit na obudowie?"

Moze rzeczywiscie to jakis cudowny stan z oryginalnym podelkiem i papierami producenta:):P
Ja bym zapytał ile sztuk mają na stanie i czy w razie gdyby zabrakło, jest możliwość ściągnięcia z hurtowni :lol: 8)
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

:arrow: IdeL
Mówię tylko to czego jestem pewien - automax jest średni... Super efekt był jak przeleciałem pionierka jakąś inną pastą, z woskiem (nie kojażę nazwy niestety :( ) - ładniej się skrzynka błyszczała :D
Tak samo z lakierem na moim motorku.
ODPOWIEDZ