Pionier - jestem zaskoczony
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Tak, i jeszcze jedna konkluzja w temacie: czy zauważyliście że najwiecej nowych aukcji na allegro zaczyna się w pierwsze dni po wekendzie? ewentualnie w sam wekend? Zapewne dlatego, iż w wekendy odbywają się w wielu miastach wszelkiego rodzaju giełdy. Chyba to świadczy o tym że coraz więcej rzeczy pojawia się na allegro z trzeciej lub czwartej ręki co wpływa na cenę
Witek
Tak, na to wygląda - zwietrzyli interes - inna sprawa, że przynajmniej w Poznaniu na bazarach staroci radia (zupełnie popularne) mają ceny grubo powyżej "ebayowskich". Jeszcze inna, że sprzedający kompletnie się nie znają - facet, od którego kupiłem oryginalnego białego Philipsa A23U z 1940 roku za 25zł obok miał Pioniera U2 z lat pięćdziesiątych (żaden rarytas bez prostownika) za 200zł.retroradio pisze:, iż w wekendy odbywają się w wielu miastach wszelkiego rodzaju giełdy. Chyba to świadczy o tym że coraz więcej rzeczy pojawia się na allegro z trzeciej lub czwartej ręki co wpływa na cenę
Pozdroofki
IdeL
Zwietrzyli, ale na krajowych odbiornikach. Inne sa bezwartosciowe dla handlarzy.IdeL pisze:Tak, na to wygląda - zwietrzyli interes - inna sprawa, że przynajmniej w Poznaniu na bazarach staroci radia (zupełnie popularne) mają ceny grubo powyżej "ebayowskich". Jeszcze inna, że sprzedający kompletnie się nie znają - facet, od którego kupiłem oryginalnego białego Philipsa A23U z 1940 roku za 25zł obok miał Pioniera U2 z lat pięćdziesiątych (żaden rarytas bez prostownika) za 200zł.
Trzeba bylo po transakcji powiedziec gosciowi, ze to co kupiles jest warte 200 zl, a pioniera mozna za 30 kupic:P
-
- 25...49 postów
Miałem kiedyś podobną sytuacje otórz na giełdzie w Krakowie facio miał trochę radii wśród nich Philips 4-38A obudowa w stanie kiepskim, zarobaczona, ale kompletny i chasis nienaruszone rdzą. Kupiłem za 30zł obok odbiorniki typu Nordmende, Grundig z UKf po 200-300zl. Ja jednak radzę nie informować handlarzy o cenie. Następnym razem jak podejdziesz za miesiąc, dwa koleś może mieć coś znacznie cenniejszego i jak Cię pozna i zobaczy że masz oko na dany eksponat to sypnie Ci taką kwotę że bedziesz żalował....
Znacie może jakieś ciekawe giełdy staroci na terenie Niemiec, Czech, Słowacji?? Za miesiąc kończę pracę i bede miał przestój prawie 3-miesięczny, a więc troszkę czasu dla siebie i chętnie by się gdzieś wybrał:D:D:D:D
Znacie może jakieś ciekawe giełdy staroci na terenie Niemiec, Czech, Słowacji?? Za miesiąc kończę pracę i bede miał przestój prawie 3-miesięczny, a więc troszkę czasu dla siebie i chętnie by się gdzieś wybrał:D:D:D:D
Witek
Teraz to się już nijak nie prezentuje - bo jest w klapkach - a białą farbę zdrapałem bo płatami odłaziła - siknę go na nowo farbą olejną jak będzie gotowy - na razie uzupełniałem drobne ubytki w tworzywie. Specyficzne jest to, że skrzynka nie jest z bakelitu jak to miało standardowo miejsce w A43U tylko z czegoś o strukturze i kolorze ebonitu (twarda guma - taki model znalazłem w jakimś katalogu na www datowany na 1940 - co potwierdzają daty na elektrolicie i czymś tam jeszcze) pomalowane na biało a na zakończeniach kratek złote kreseczki (szparunki).fugasi pisze:IdeL, chciałem zobaczyć jak prezentuje się ów Philips i jakie ma wnętrzności ale w Sieci nie znajduję modelu A23U
Jak radyjko będzie bardziej kompletne to porobię fotki - na razie prace wstrzymałem bo robiłem Philipsa 33A i grzebię jednocześnie tajemniczego Owina i Philipsa 471.
No chyba, że porobić Ci fotki destrukta

W ogóle to radio ma dwie trudne lampy CY2 i CBL1 wymiennie z CBL6 (opisane w katalogu);
pozostałe są juz łatwiejsze do zdobycia ECH3 i EBF1
Zawsze w soboty i niedziele - w tzw. starej rzeźni - zazwyczaj nic tam nie ma, ale zdarzają się okazje - ostatnio gość hadlujący książkami miał Schaltungeny za jakieś śmieszne pieniądze - niestety spóźniłem sięfugasi pisze:A te radiowe giełdy w Poznaniu to gdzie i kiedy ?
Ostatnio zmieniony czw, 23 marca 2006, 01:31 przez IdeL, łącznie zmieniany 1 raz.
IdeL
Dalej w temacie http://www.allegro.pl/item93904306_radi ... er_u2.html
To ja już nie wiem, ludzie jaja robia sobie czy jak
Pozdroofki
To ja już nie wiem, ludzie jaja robia sobie czy jak

Pozdroofki
IdeL
Witam.IdeL pisze:To ja już nie wiem, ludzie jaja robia sobie czy jak![]()
![]()
Jaja - nie jaja. Znajdzie się naiwniak i łyknie. Najlepsze jest to: cyt.
"W sklepach antycznych te radio kosztuje 800zł a u nas 499Zł".
Mnie brakuje tu słów: jedynie, tylko, wyjątkowa okazja, ewenement cenowy etc.
Mają ludzie dobrze...

Pozdrawiam
p.s. Co to są sklepy antyczne? U mnie "na wsi" takich niet

Hehehehe. O malo sie nie udlawilem knapka jak to zobaczylem. No i oczywiscie zdjecia nie ma.IdeL pisze:Dalej w temacie http://www.allegro.pl/item93904306_radi ... er_u2.html
To ja już nie wiem, ludzie jaja robia sobie czy jak![]()
![]()
Pozdroofki
Wyslalem do wystawcy maila:
"Czy moglbym dostac zdjecie tego radia? Reprodukcja z ksiazki za duzo nie mowi o samym odbiorniku. Rozumiem, ze odbiornik jest w 100% dzialajacy, posiada lampy w stanie NOS, nowa tkanine na glosniku, wymienione podzespoly i blyszczacy bakelit na obudowie?"
Moze rzeczywiscie to jakis cudowny stan z oryginalnym podelkiem i papierami producenta:):P
jak dostaniesz te zdjecia - wrzuć na forum - zobaczymy co to za cudo...Misiek_K pisze: Hehehehe. O malo sie nie udlawilem knapka jak to zobaczylem. No i oczywiscie zdjecia nie ma.
"Czy moglbym dostac zdjecie tego radia? Reprodukcja z ksiazki za duzo nie mowi o samym odbiorniku. ...
Jeśli ta aukcja jest na poważnie, to ja ze swoim Pionierem U2 poczekam jeszcze z miesiąc, kupię AUTOMAX (do wypolerowania bakelitu) i opchnę na allegro za 3kPLN - a co, jak handlować to z ikrą

IdeL
Ja bym zapytał ile sztuk mają na stanie i czy w razie gdyby zabrakło, jest możliwość ściągnięcia z hurtowniMisiek_K pisze:
"Czy moglbym dostac zdjecie tego radia? Reprodukcja z ksiazki za duzo nie mowi o samym odbiorniku. Rozumiem, ze odbiornik jest w 100% dzialajacy, posiada lampy w stanie NOS, nowa tkanine na glosniku, wymienione podzespoly i blyszczacy bakelit na obudowie?"
Moze rzeczywiscie to jakis cudowny stan z oryginalnym podelkiem i papierami producenta:):P

Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.