BECOO pisze: ↑śr, 20 lipca 2022, 09:20
Czy dobrze zrozumiałem podpowiedzi kolegi Marek7HBV?
Bardzo dobrze. Kondensator 1 μF z rezystancją potencjometru stworzy filtr górnoprzepustowy o częstotliwości granicznej 3,39 Hz, a kondensator 0,1 μF z rezystorem R1 (330 kΩ) drugi filtr górnoprzepustowy o częstotliwości granicznej 4,82 Hz. Częstotliwości graniczne będą w pewien niewielki sposób zależały od ustawienia potencjometru. Kondensatory przez swoją obecność w układzie odetną składową stałą (DC) od potencjometru, przez co przez dłuższy czas zachowa on sprawność i nie będzie "szeleścił" podczas dokonywania regulacji. Nie będzie też się zmieniał punkt pracy lampy za potencjometrem.
Witam.
Kolego Becoo pytania jakie zadałem nie są przejawem jakiś złych zamiarów, a po prostu chęcią zrozumienia problemu z jakim się spotkałeś. Niestety nikt z nas nie ma przed sobą owego wzmacniacza, dlatego je zadajemy.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Bardzo dziękuję za pomoc wszystkim udzielającym się w temacie. Mój pierwszy DIY lampowy działa, napięcia jakie uzyskałem i postanowiłem zostawić, to anodowe lamp mocy - 255V, anodowe duotriody - 145V, żarzenie 6,4V (musiałem zbijać z 6,9V). Brak przydzwięków, brak szumów. W najbliższy weekend trafi na pomiary z oscyloskopem.
Z brzmienia jestem zadowolony.
Pozdrawiam