Jaki wzmacniacz lampowy DIY do słuchawek 32 Ohm
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: Jaki wzmacniacz lampowy DIY do słuchawek 32 Ohm
Temat mi się nasunął, bo syn przytargał kiedyś z Norwegii trafa głośnikowe z radyj lampowych i każde miało (mam na półce) uzwojenie wtórne na wierzchu. Dla siebie zawsze do SE motam 3xwtórne poł. równolegle plus 2x1/2 pierwotnego szeregowo oczywiście z przeplotem uzwojeń. Tylko to trochę zabawy jest a trafa z uzwojeniem wtórnym na wierzchu (i w szerokim zakresie przekładni) miał bym do wykonania w kilkanaście minut na gotowo.
Jeżeli ograniczymy wymagane pasmo do {góra } 8 kHz i uznamy że to nawet lepiej,bo mniej szumi,to nie ma sprawycirrostrato pisze: ↑sob, 16 lipca 2022, 20:37 Temat mi się nasunął, bo syn przytargał kiedyś z Norwegii trafa głośnikowe z radyj lampowych i każde miało (mam na półce) uzwojenie wtórne na wierzchu. Dla siebie zawsze do SE motam 3xwtórne poł. równolegle plus 2x1/2 pierwotnego szeregowo oczywiście z przeplotem uzwojeń. Tylko to trochę zabawy jest a trafa z uzwojeniem wtórnym na wierzchu (i w szerokim zakresie przekładni) miał bym do wykonania w kilkanaście minut na gotowo.

-
- 2500...3124 posty
Nawet jeśli TG ma współpracować z triodą, to ciągle musi mieć dość sporą indukcyjność, żeby przenieść pasmo od 20 Hz, a to oznacza dużo zwojów. Na małym rdzeniu trudniej je zmieścić, nawijanie super cienkim drutem też jest kłopotliwe.
Macie więc pomysł na lampowca pod moje słuchawki czy jednak szukać gotowca?
Szkoda psuć działanie dobrych sluchawek.One nie nadają się do pracy z układem lampowym-obojętnie jakim.Zawsze je to zeszmaci.
No chyba że Koledze przeszkadza czystość dżwięku tego modelu,ale można przecież podłączyć do posiadanego odtwarzacza zwykłe słuchawki za 69,99 i poziom jakości będzie porównywalny.Do układów lampowych potrzebne są słuchawki o większej rezystencji {tak to zostało zaprojektowane} i nie należy próbować na siłę tego zmieniać. 

-
- 2500...3124 posty
OTL nie ma większego sensu przy tej czułości słuchawek. Jak koniecznie Kolega chce spróbować "lampowego brzmienia" to albo hybryda (stopień napięciowy na triodzie, wtórnik w klasie A na tranzystorach) albo armata czyli transformatorowy SE z triodą na wyjściu.
-
- 6250...9374 posty
A przy okazji spytam co ze stroną Jasia, nie mogę znaleźć a chciałem ,,podumać'' nad wzmacniaczem Sipa 30v......
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Na szczęście jest kopia: https://web.archive.org/web/20100128044 ... pa30V.html
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Dziękuję za konkretną odpowiedź.Marek7HBV pisze: ↑ndz, 17 lipca 2022, 21:35 Szkoda psuć działanie dobrych sluchawek.One nie nadają się do pracy z układem lampowym-obojętnie jakim. Zawsze je to zeszmaci.No chyba że Koledze przeszkadza czystość dżwięku tego modelu, ale można przecież podłączyć do posiadanego odtwarzacza zwykłe słuchawki za 69,99 i poziom jakości będzie porównywalny. Do układów lampowych potrzebne są słuchawki o większej rezystencji {tak to zostało zaprojektowane} i nie należy próbować na siłę tego zmieniać.
![]()
Odpuszczam w takim razie.
- kubafant
- 2500...3124 posty
A jednak schemat się nie zachował. Ma ktoś może zapisany na dysku?Thereminator pisze: ↑pn, 18 lipca 2022, 15:04 Na szczęście jest kopia: https://web.archive.org/web/20100128044 ... pa30V.html
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa