Urządzenie telegrafii Tgf24
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Urządzenie telegrafii Tgf24
Czy ktoś z kolegów obsługiwał takie urządzenie? Było to urządzenie telegrafii, prawdopodobnie do obsługi łącz dalekopisowych
. Jak widać, urządzenie zawiera lampy DM70.

- george6
- 1250...1874 posty
Re: Urządzenie telegrafii Tgf24
Znam to ustrojstwo to jest dwukanałowa telegrafia wielokrotna...Aby można było podłączyć dalekopis potrzebna jeszcze jest translacja aparatowa...Lampki mrugały sobie podczas pracy kanału....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Zastanawiam się, co z tym zrobić. Tych translacji nie mam, dalekopisów też nie. Cudem to uratowałem spośród całego pokoju części i podzespołów telegrafii.
-
- 1875...2499 postów
Atlantis z tego co pamiętał miał telex i nawet był o tym temat na triodzie .
Tu musiałyby być dwa dalekopisy. Tymczasem przeglądając papiery, znalazłem schematy do tego toru. Niestety nie ma wartości elementów
.

-
- 125...249 postów
Zdecydowanie zachować. To jest zabytek techniki, podejrzewam że już niewiele tych urządzeń pozostało. Stare dalekopisy są możliwe do zdobycia, pojawiają się niekiedy na portalach ogłoszeniowych. Bywały w ofercie AMW, więc pewnie jeszcze ich sporo "wypłynie". Są to bardzo duże i skomplikowane maszyny mechaniczne. W dzisiejszych czasach całą tę maszynerię może zastąpić dowolny mikrokontroler ze sprzętowym UART-em, albo nawet komputer z portem RS-232. Na komputerze musi być odpowiedni program konwertujący kod ITA-2 na ASCII. Najprostszy interfejs TTY-RS232 wygląda tak:Zastanawiam się, co z tym zrobić. Tych translacji nie mam, dalekopisów też nie(...)

Polecam też książkę "Urządzenia telegraficzne", H. Stefański - skan tutaj. Są opisy i schematy TgF 24/48, a także translacji dalekopisowych.
Książkę w/w zdobyłem jakiś czas temu w oryginale. Tak jak na skanie, taki i w "realu" brakuje niestety rys. 6.31. Wkrótce spróbuję pozbierać całą posiadaną dokumentację na ten temat i się zobaczy, co da radę wykrzesać...