Witam
Czy wiecie jaki ma wplyw na brzmienie kolejnosc podlaczania jednej z triod duotridy, roznia sie one pojemnosciami, jak to sie ma do stosowania ich we wzmacniaczach, do tej pory to nie mialo dla mnie wiekszego znaczenia ale moze ktos z Was zuwazyl cos ciekawego w tej materii.
Duotriod-ktora trioda "lepsza"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Znaczy się ja w specyfikacji ECC83 widziałem że jak się żarzy napięciem 6,3V (nóżki 4+5 do 9) to trioda z elektrodami podłączonymi do nóżek 6,7 i 8 jest mniej podatna na brum. Ale ja żarzę prądem stałym
więc dla mnie to no problemo.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Czołem.
W wiiększości lamp w zastosowaniach audio nie ma to znaczenia. Małe różnice pojemności dają o sobie znać dopiero na zakresie UKF.
Wyjątkami są ECC40 (jedna z katod połączona z ekranem), ECC89, ECC189 i ECC84 (wszystkie przystosowane do połączenia w układzie kaskody).
Ten temat był już kiedyś dyskutowany w którymś z wątków.
Pozdrawiam,
Jasiu
W wiiększości lamp w zastosowaniach audio nie ma to znaczenia. Małe różnice pojemności dają o sobie znać dopiero na zakresie UKF.
Wyjątkami są ECC40 (jedna z katod połączona z ekranem), ECC89, ECC189 i ECC84 (wszystkie przystosowane do połączenia w układzie kaskody).
Ten temat był już kiedyś dyskutowany w którymś z wątków.
Pozdrawiam,
Jasiu
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Otóż to. To było w tym wątku:Jasiu pisze:Ten temat był już kiedyś dyskutowany w którymś z wątków.
http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=290
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'