Gdyby znieść obowiązek używania świateł do jazdy dziennej.
Przecież nawet najmniejsze źródło światła pobiera jakąś energię.
Samochodów codziennie jeździ tysiące, więc zużywana energia nie będzie taka mała, a jaka będzie?
Ile paliwa można zaoszczędzić?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
Ile paliwa można zaoszczędzić?
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Ile paliwa można zaoszczędzić?
Jaka jest moc silnika przeciętnego samochodu? Rzędu 100KM? To będzie 75kW. Jaka jest moc oświetlenia? 50W? Mniej? Nawet jak się średnio wykorzystuje 10% mocy silnika do jazdy, czyli 7.5kW to moc zużyta światła jest sporo poniżej 1%. Wielokrotnie większą oszczędność da łagodniejsza jazda.
-
- 3125...6249 postów
Światła mijania 90 - 100 W. Pozycyjne 4 x 5 W = 20 W. Podświetlenie liczników, tablicy rejestracyjnej = ok. 15 W. Razem ok. 130 W. Według KPRM w ubiegłym roku zarejestrowanych było w Polsce 38674500 samochodów z czego aktywnych 29452600. Dalsze liczenie pozostawiam.
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
ŚWIĘTA RACJA: Chrońmy "klimat" (i Bobra). Tomku &&, każdy Wat, nie zużyty bezproduktywnie (światło w dzień, nieadekwatne do potrzeb) to czyste marnotrawstwo, a i działania "anty klimatyczne". Zachęcam do Wpisu o Ozonie i CO2 - - każdy Wat, to po prostu Krople paliwa w zbiornikach mniej. A jak zapewne wiecie i pamiętamy w Knajpie, Barman, za nic nam nie Nakropli setki, ani nawet pięćdziesiątki. A co mówić o CPN-ach (stacjach paliw) Zrobił Ten, co Korzysta - PrawoRzymskie. Dobrego Dnia. JózefTELEWIZOREK52 pisze: ↑sob, 2 kwietnia 2022, 01:58 Światła mijania 90 - 100 W. Pozycyjne 4 x 5 W = 20 W. Podświetlenie liczników, tablicy rejestracyjnej = ok. 15 W. Razem ok. 130 W. Według KPRM w ubiegłym roku zarejestrowanych było w Polsce 38674500 samochodów z czego aktywnych 29452600. Dalsze liczenie pozostawiam.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Czyli w ramach ,,wielkiego oszczędzania paliwa splamionego krwią,, wracamy do sezonu otwartego polowania na pieszych?W międzyczasie wynaleziono coś takiego jak oświetlenie ledowe,chyba? 

- janusz rafalski
- 375...499 postów
Jestem zdecydowanie przeciw znoszenia obowiązku oświetlenia w dzień.Widoczność samochodu bardzo wzrasta-dla mnie starszego kierowcy to istotne.Warunki pogodowe,oświetlenia są różne,a wystarczy poluzować przepisy,to znając naszych kierowców będą jeżdzić bez świateł nawet w czasie burzy i szarówki.Domniemana oszczędność to fikcja-trzeba zadbać o sprawność wszystkich elem.samochodu jak chociażby ciśnienie w oponach,a kierowcy w ołowianych butach niech płacą większym zużyciem paliwa i ew.mandatami-wcale ich nie żałuję.J.Raf.
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Janusz 
Zdecydowanie zgadzam się z Tobą w pełni.
Chociaż pamiętam, że kiedy wprowadzano ten przepis ( o obowiązku używania świateł w dzień )
byłem przeciwny.
Ale lata zrobiły swoje i dzisiaj nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy ten przepis przestałby funkcjonować.
( Wole sobie jej nie wyobrażać
)

Zdecydowanie zgadzam się z Tobą w pełni.
Chociaż pamiętam, że kiedy wprowadzano ten przepis ( o obowiązku używania świateł w dzień )
byłem przeciwny.
Ale lata zrobiły swoje i dzisiaj nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy ten przepis przestałby funkcjonować.
( Wole sobie jej nie wyobrażać

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam