Marshall DSL5 [schemat]
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Marshall DSL5 [schemat]
Chyba jeszcze nie było na forum:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Re: Marshall DSL5 [schemat]
Ale parametrów transformatorów nie ma... Trzeba jeszcze gdzieś w necie grzebać.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Fajne nawet te nowe małe marszałki...
-
- 375...499 postów
Cześć, zwróciliście uwagę na ciekawy sposób zmiany punktu pracy?
-
- 500...624 posty
Odświeżam antyczny wątek - czy któryś z Kolegów mierzył się z problemem stuków/strzałów w głośniku przy przełączaniu kanałów? Problem wydaje się być typowy dla tego modelu.
Eksperymentalnie bym dał rezystor 2,2 M między wyjścia potencjometrów clean / od volume a masę.
A może kondensator (np. 22 nF), separujący obwód siatki lampy V2A, jak na schemacie poniżej dałby jakąś poprawę? Skokowa zmiana wartości rezystancji "widzianej" przez siatkę pierwszą lampy może skutkować wystąpieniem trzasku w głośniku.
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Pytanie na boku: czy C19 rzeczywiscie ma 470p/500V? Wartosc zdecydowanie nietypowa ale caly ten stopien wyglada jak bardzo 'wysoki' filtr obcinajacy zarowno dol jak i gore wiec moze...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Tomku, ta wartość kondensatora sprzęgającego może być nawet prawidłowa, patrząc na duże wartości znajdujących się obok rezystorów, gdyż tak jak napisałeś w drugim zdaniu, kształtuje on charakterystykę toru przesterowanego (obcina niskie częstotliwości), uwypuklając środek pasma "gitarowego". Wrzuciłem ten mały fragment schematu (od anody V1B do siatki V2A) do programu symulacyjnego, otrzymując charakterystykę jak w załączniku poniżej: Dla niskich częstotliwości ten fragment układu zapewnia spadek o niecałe 12 dB przy częstotliwościach 50 Hz i podobny dla wysokich (powyżej 5 kHz; środek leży gdzieś na częstotliwości 550 Hz).
Pozdrawiam
Romek
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Czyli przeczucie mnie nie mylilo i caly ten stopien to de-facto filtr srodkowo-przepustowy. Chyba Tom pisal, ze z takiego 'wybrakowanego' sygnalu najfajniejszy przester wychodzi.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Czołem.
Też mnie zaskoczył kształt tej charakterystyki, choć wiem, że nie przedstawia ona sobą charakterystyki całego toru (tam jest jeszcze wiele elementów, kształtujących pasmo...). Moje wątpliwości rozwiał kumpel, który jest muzykiem, kompozytorem i multiinstrumentalistą. Byłem u niego nawet wczoraj i przy okazji słuchałem zmodyfikowanych przez niego zabytkowych, lampowych organów elektromagnetycznych Hammond L122 z głośnikami Leslie.
Zawsze przy takich okazjach czegoś ciekawego się dowiaduję... Dzisiaj zaskoczył mnie taką informacją, że przy typowej gitarze elektrycznej kolumna zawiera jedynie głośnik (lub głośniki) szerokopasmowe (wysokotonowe są zbędne), a kolumna do gitary basowej często ma jeszcze dodany tubowy głośnik wysokotonowy o dużej efektywności...
Pozdrawiam
Romek
Też mnie zaskoczył kształt tej charakterystyki, choć wiem, że nie przedstawia ona sobą charakterystyki całego toru (tam jest jeszcze wiele elementów, kształtujących pasmo...). Moje wątpliwości rozwiał kumpel, który jest muzykiem, kompozytorem i multiinstrumentalistą. Byłem u niego nawet wczoraj i przy okazji słuchałem zmodyfikowanych przez niego zabytkowych, lampowych organów elektromagnetycznych Hammond L122 z głośnikami Leslie.
Zawsze przy takich okazjach czegoś ciekawego się dowiaduję... Dzisiaj zaskoczył mnie taką informacją, że przy typowej gitarze elektrycznej kolumna zawiera jedynie głośnik (lub głośniki) szerokopasmowe (wysokotonowe są zbędne), a kolumna do gitary basowej często ma jeszcze dodany tubowy głośnik wysokotonowy o dużej efektywności...
Pozdrawiam
Romek
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Twoj kolega ma racje
Glosniki gitarowe nie posiadaja glosnikow wysokotonowych natomiast basowe jak najbardziej (choc nie wszystkie). Typowy glosnik gitarowy ma wysoka skutecznosc oraz grubo obciete pasmo, czesto 70 - 5000Hz (np. https://celestion.com/product/Vintage-30/) lub w tych okolicach; czy to sa glosniki szerokopasmowe to nie jestem pewien. Czesto typ glosnika, obudowa (kubatura oraz rodzaj materialu) jest wykorzystywane do ksztaltowania brzmienia.
Tutaj troche rzezbilem: http://forum-trioda.pl/viewtopic.php?f=19&t=36702

Glosniki gitarowe nie posiadaja glosnikow wysokotonowych natomiast basowe jak najbardziej (choc nie wszystkie). Typowy glosnik gitarowy ma wysoka skutecznosc oraz grubo obciete pasmo, czesto 70 - 5000Hz (np. https://celestion.com/product/Vintage-30/) lub w tych okolicach; czy to sa glosniki szerokopasmowe to nie jestem pewien. Czesto typ glosnika, obudowa (kubatura oraz rodzaj materialu) jest wykorzystywane do ksztaltowania brzmienia.
Tutaj troche rzezbilem: http://forum-trioda.pl/viewtopic.php?f=19&t=36702

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Dla gitary wystarczy do 5-7 kHz {powyżej to eksperymenty },a wysokotonowy najczęściej z dymem leciałRomekd pisze: ↑wt, 19 kwietnia 2022, 17:40
Pozdrawiam
Romek

- TooL46_2
- 1875...2499 postów
I krew sie z uszu lala

Duzo piachu byloby na kanale przesterowanym -- brzmialoby to jak swego czasu przestery firmy digitech (chyba tak sie zwaly... troche lat uplynelo...).
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com