Witam
problem następujący
dostałem paczkę używanych lamp ln 10277-1 i ..
Jak sprawdzić stopień ich zużycia (te najlepsze pozostają jajko zapas resztę mam zutylizować a przynajmniej tak twierdzi mój kierownik)
Problem w tym że z takimi parametrami raczej nie znajdę gotowego przyrządu (np p-508) pomiarowego wiec trzeba będzie zorganizować jakiś układ tylko dla tego konkretnie typu.
Jeśli można prosić o jakiś schemat opis cokolwiek byłbym wdzięczny
abdul7@poczta.fm pisze: ↑czw, 17 marca 2022, 20:07
Witam
problem następujący
dostałem paczkę używanych lamp ln 10277-1 i ..
Jak sprawdzić stopień ich zużycia
Jeśli można prosić o jakiś schemat opis cokolwiek byłbym wdzięczny
Najprostszy sposób to zrobić test wydajności katody {taki sam można zastosować do Q-04}.Potrzebny do testu jest transformator żarzenia z kablem sieciowym,drugi kabel sieciowy,amperomierz prądu stałego o zakresie min 2A oraz trochę drutu w izolacji i żelazko do prasowania{lub inne obciążenia}.Należy podłączyć żarzenie lampy,a do obojętnie której części katody drugi przewód sieciowy jednym końcem i przez amperomierz oraz żelazko {połączone szeregowo} drugi koniec z anodą {cyckiem}.Siatki pierwszą i drugą należy połączyć razem i wyprowadzić kawałek drutu,który będzie służył do sterowania lampy.Teraz obie wtyczki do sieci i po kilku minutach {po rozgrzaniu katody} należy drut połączony z siatkami na chwilę połączyć z anodą {cyckiem}.Przy sprawnych lampach amperomierz powinien wskazywać przepływający prąd w zależności od ich stanu {ok 1A dla Q-04 i nie mniej niż 0,5A tych 10277}.Jeżeli prąd będzie dużo mniejszy ,to lampy mają słabą emisję.A jeżeli żelazko zacznie się bardzo grzać .to mają wewnętrzne zwarcie i nadają się pokaz.