Chassis Stern - tylko jaki?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Chassis Stern - tylko jaki?
Witam.
Czy ktoś jest w stanie ustalić od jakiego odbiornika pochodzi chassis ze zdjęć? Byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam,
A.
Czy ktoś jest w stanie ustalić od jakiego odbiornika pochodzi chassis ze zdjęć? Byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Re: Chassis Stern - tylko jaki?
Wygląda na 7E81A.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Dziękuję bardzo, to będzie to radio

Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Czy ktoś byłby taki miły i miałby możliwość pobrania z radiomuseum (nie mam wykupionego dostępu) i udostępnienia tu na forum schematu do tego odbiornika?
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
-
- 3125...6249 postów
Tu masz wiele typów i otwiera się bez problemu.
https://www.nvhr.nl/gfgf/schema.asp?Mer ... mitted=yes
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
DziękujęTELEWIZOREK52 pisze: ↑ndz, 13 marca 2022, 22:45 Tu masz wiele typów i otwiera się bez problemu.

Pozdrawiam,
A.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Takie chassis to ja z 15-17 lat temu na złom wywalałem hurtowo(oczywiście uprzednio odzyskując przydatne części i lampy)
Ale tak się stało, że nawet szrot DDR-owski, nawet bez obudowy, z potłuczonymi lampami stał się rzadkością.
W zeszłą niedzielę mogłem kupić w Pruszczu Gdańskim Grundiga stereo na ELL80, bez stereodekodera ale sobie "dałem luz"- cały zasyfiony papierochami był, lampy nie do kupienia(ale EL95 czy jakieś ruskie 6P1P jeszcze idzie kupić i zrobić po dwie na kanał).
Teraz sobie myślę, że trzeba było złoma kupić, niestety pożyczyć od ojca kasę trudniej niż w kosmos lecieć.....Mama chciała pożyczyć ale....mam magnetofon "estradowy" Philipsa i to sprawny, nie kolejnego "zgniłka" do szorowania i naprawy.
Z drugie strony: mam dwie pary EL84 JJ i płytki do kitu AVT-2754, kupiłbym tylko podstawki, dwie ECC83 i trochę drobnicy, tudzież coś udłubał na 6P6S czy 6P1P.....ale i saper się myli, choć TYLKO RAZ....może drugiego trupa znajdę, zawiedziony jestem
Mam moje chassis Kapitan 55UKW czy 54UKW ale tam już tylko prostownik, oczko i EL12 stalowe, reszta noval. Ale to co ja mam, to gra i wymaga poskładania do kupy i założenia linek skali- to co Ty masz, to naprawdę nie warto robić, zwłaszcza jak będziesz miał trafo sieciowe sfajczone albo cewki po myszkach a na takie coś mi to wygląda.
Ja mam też skrzynię do poprawek i lakierowania, Ty masz pordzewiałe chassis...będziesz skrzynki szukał?
Prędzej "szóstkę" w Lotto trafisz, niż znajdziesz oryginalną budę do tego chassis, mam jakieś lampy stalowe ale to na PW.
Powie Ci, że lepiej coś bardziej standardowego i na "normalnych", nowalach serii E kupić niż takie coś....chyba, że to za free dostaniesz....ja bym nie brał, odnowiłem jeden szwedzki odbiornik ale był kompletny a i rimlokowe lampy miałem.
Trzeba ratować zabytki techniki....ale nie śmieci zbierać, co innego Elektrit, Natawis czy Capello tudzież polski Philips, ten wrak należy do odbiorników, których w województwie lubuskim i na Dolnym Śląsku jest pełno na giełdach i to kompletnych, u mnie ich nie ma, są za to radia ze Skandynawii.
W tym tygodniu postaram się swój odbiornik uruchomić i złożyć, wrzucę fotki na Forum
Takie chassis to ja z 15-17 lat temu na złom wywalałem hurtowo(oczywiście uprzednio odzyskując przydatne części i lampy)
Ale tak się stało, że nawet szrot DDR-owski, nawet bez obudowy, z potłuczonymi lampami stał się rzadkością.
W zeszłą niedzielę mogłem kupić w Pruszczu Gdańskim Grundiga stereo na ELL80, bez stereodekodera ale sobie "dałem luz"- cały zasyfiony papierochami był, lampy nie do kupienia(ale EL95 czy jakieś ruskie 6P1P jeszcze idzie kupić i zrobić po dwie na kanał).
Teraz sobie myślę, że trzeba było złoma kupić, niestety pożyczyć od ojca kasę trudniej niż w kosmos lecieć.....Mama chciała pożyczyć ale....mam magnetofon "estradowy" Philipsa i to sprawny, nie kolejnego "zgniłka" do szorowania i naprawy.
Z drugie strony: mam dwie pary EL84 JJ i płytki do kitu AVT-2754, kupiłbym tylko podstawki, dwie ECC83 i trochę drobnicy, tudzież coś udłubał na 6P6S czy 6P1P.....ale i saper się myli, choć TYLKO RAZ....może drugiego trupa znajdę, zawiedziony jestem

Mam moje chassis Kapitan 55UKW czy 54UKW ale tam już tylko prostownik, oczko i EL12 stalowe, reszta noval. Ale to co ja mam, to gra i wymaga poskładania do kupy i założenia linek skali- to co Ty masz, to naprawdę nie warto robić, zwłaszcza jak będziesz miał trafo sieciowe sfajczone albo cewki po myszkach a na takie coś mi to wygląda.
Ja mam też skrzynię do poprawek i lakierowania, Ty masz pordzewiałe chassis...będziesz skrzynki szukał?
Prędzej "szóstkę" w Lotto trafisz, niż znajdziesz oryginalną budę do tego chassis, mam jakieś lampy stalowe ale to na PW.
Powie Ci, że lepiej coś bardziej standardowego i na "normalnych", nowalach serii E kupić niż takie coś....chyba, że to za free dostaniesz....ja bym nie brał, odnowiłem jeden szwedzki odbiornik ale był kompletny a i rimlokowe lampy miałem.
Trzeba ratować zabytki techniki....ale nie śmieci zbierać, co innego Elektrit, Natawis czy Capello tudzież polski Philips, ten wrak należy do odbiorników, których w województwie lubuskim i na Dolnym Śląsku jest pełno na giełdach i to kompletnych, u mnie ich nie ma, są za to radia ze Skandynawii.
W tym tygodniu postaram się swój odbiornik uruchomić i złożyć, wrzucę fotki na Forum
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Ja tego nie zamierzam odbudowywać, miałem zamiar kupić w celu pozyskania TG (tam była EL12, Ra=7k). Ale jednak nie biorę, 100zł nie dam w życiu za chassis i skrzynkę do gruntownego remontu. Biorę tylko dwa głośniki ze wzbudzeniem od tego radia, bo potrzebuję do dwóch odbiorników przedwojennych, bo komuś się spodobały głośniki oryginalne wraz z TG i chciałem chassis w celu pozyskania TG, ale nie dam tyle za nie, mam już załatwione inne TGSzrot majster pisze: ↑pn, 14 marca 2022, 01:35 Witam!
Z drugie strony: mam dwie pary EL84 JJ i płytki do kitu AVT-2754, kupiłbym tylko podstawki, dwie ECC83 i trochę drobnicy, tudzież coś udłubał na 6P6S czy 6P1P.....ale i saper się myli, choć TYLKO RAZ....może drugiego trupa znajdę, zawiedziony jestem![]()
![]()
![]()
![]()

Skrzynka do tego Sterna jest, ale lampy do tego radia strasznie drogie i nie wszystkie łatwo dostępne w Polsce. A nie uśmiecha mi się sprowadzanie ich z zagranicy i płacenia nie wiadomo ile... Mam już trzy odbiorniki do zrobienia, nie mam czasu i pieniędzy na kupowanie kolejnego oraz drogich lamp do niego, muszę zrobić najpierw to co mam.
Mam też w piwnicy inne chassis, od polskich odbiorników, wygrzebię stamtąd trafo głośnikowe, które współpracowało z EBL21, EBL ma TG o takim takie Ra jak EL12, AL1 czy najbardziej interesująca mnie RES964.
Głośniki, które będę mieć mają cewki o oporze 2 ohm, zastanawiam się czy mogą współpracować z takim transformatorkiem od EBL21 gdzie głośnik miał około 5 ohm???
Śmieci nie zbieram, chyba, że na części potrzebuję jakiegoś grata albo za darmo mam możliwość dostać, bo nie mam miejsca.
Pozdrawiam,
A.
EL12 nie należy do tej samej grupy co EBL21, AL1, EL3 itp. Najpewniej mylisz z EL11. EL12 jest 2 razy mocniejsza i ma wobec tego tyleż samo mniejsze Ra (3,5 k). Należy do tej samej grupy co AL5 i EL6Olkus pisze: ↑pn, 14 marca 2022, 09:51
Ja tego nie zamierzam odbudowywać, miałem zamiar kupić w celu pozyskania TG (tam była EL12, Ra=7k). ...
....Mam też w piwnicy inne chassis, od polskich odbiorników, wygrzebię stamtąd trafo głośnikowe, które współpracowało z EBL21, EBL ma TG o takim takie Ra jak EL12, AL1 czy najbardziej interesująca mnie RES964.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Dziękuję za zwrócenie uwagi, miałem na myśli oczywiście EL11, czeski błądOTLamp pisze: ↑pn, 14 marca 2022, 14:55EL12 nie należy do tej samej grupy co EBL21, AL1, EL3 itp. Najpewniej mylisz z EL11. EL12 jest 2 razy mocniejsza i ma wobec tego tyleż samo mniejsze Ra (3,5 k). Należy do tej samej grupy co AL5 i EL6Olkus pisze: ↑pn, 14 marca 2022, 09:51
Ja tego nie zamierzam odbudowywać, miałem zamiar kupić w celu pozyskania TG (tam była EL12, Ra=7k). ...
....Mam też w piwnicy inne chassis, od polskich odbiorników, wygrzebię stamtąd trafo głośnikowe, które współpracowało z EBL21, EBL ma TG o takim takie Ra jak EL12, AL1 czy najbardziej interesująca mnie RES964.

Pozdrawiam,
A.