Witam zbudowałem bazując na tym schemacie co po niżej wzmacniacz słuchawkowy na PL83 . Stwierdziłem ,że nie ma sensu bawić się we wtórniki katodowe , lepiej zrobić wzmacniacz w kl.A .Jako przedwzmacniacz pracuje EF80 . Delikatne przesterowanie pojawia się przy głośności 100% . Jadnak innym dokuczliwym problemami jest przesłuch między kanałami - Powoduje odczucie jakby coś wyssało cała dynamikę z nagrania a co za tym idzie spadek jakości do poziomu rozmowy telefonicznej - po wyjęciu wtyku dowolnego kanału dynamika wraca . Podejrzewam potencjometr - tani Chiński - w jego miejsce zamówiłem Alpsa . Gniazda wejściowe / wyjściowe wykluczyłem - na wejście dałem RCA Nakmichi HQ-Gold na wyjściu gniazdo jack 6,3mm Neutrik więc nie jest to byle co . Co do schematu to jedyne co zmieniłem to
-rezystor 2k na 2,7k w katodzie EF80
-kondensator katodowy na 220u/25V w katodzie EF80 .
-dołożyłem rezystory antyparazytowe 20k w szereg z S1 EF80 i PL83 .
-zmieniłem rezystor zasilający siatkę drugą EF80 na 510k.
-Rezystor katodowy i kondensator katodowy PL83 na 390om i 1000u/16V.
-rezystory i kondensatory w sprzężeniu zwrotnym na 82k i 330nF/630V
-kondensatory sprzęgające dałem wszystkie 39nF/630V.
-Rs PL83 470k
Tak jak pisałem wzmacniacz nie "pierdzi" gra czysto tylko problem jest z separacją kanałów . Wyjęcie lamp w kanale prawym kanale przywraca dynamikę a mimo to nadal słychać kanał prawy .Wyjęcie lamp w kanale lewym kanale przywraca dynamikę a mimo to nadal słychać kanał lewy .
Pozdrawiam