Przedwzmacniacz z korekcją barwy.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Przedwzmacniacz z korekcją barwy.
Można,ale same końcowe z symetryzacją są bez sensu i potrzeby. 

Jedynie trzeba pamiętać o połączeniu obwodu żarzenia z masą{praktycznie-zawsze}. 

Jasne , jednak zrezygnowałem bo faktycznie nic nie wnosi . Uruchomiłem 1 kanał

Cześć.
Zakończyłem część układową układu wzmacniacza ( końcówka TFK 2350 , przedwzmacniacz z korekcją barwy , przedwzmacniacz gramofonowy Hiraga z korekcją RIAA). Teraz czas na obudowę którą sobie pomału robię. Układ uruchomiony ,przetestowany , posiada 2 wejścia liniowe oraz 1 gramofonowe. Całość gra znakomicie na wejściach liniowych przy rozkręconych potencjometrach na maximum z głową w głośniku nie słychać absolutnie nic , na wejściu gramofonowym przy wszystkich potencjometrach na max. z głową w głośniku słychać cichy szum, po zmniejszeniu do 2/3 ustawienia potencjometru siły sygnału w przedwzmacniaczu Hiragi nie słychać już żadnego szumu. Masa układu i obudowy są połączone z przewodem PE , to połączenie powoduje minimum zakłóceń. Jest to w zasadzie pierwsza poważniejsza moja konstrukcja i nie spodziewałem się az tak dobrych efektów.
Zakończyłem część układową układu wzmacniacza ( końcówka TFK 2350 , przedwzmacniacz z korekcją barwy , przedwzmacniacz gramofonowy Hiraga z korekcją RIAA). Teraz czas na obudowę którą sobie pomału robię. Układ uruchomiony ,przetestowany , posiada 2 wejścia liniowe oraz 1 gramofonowe. Całość gra znakomicie na wejściach liniowych przy rozkręconych potencjometrach na maximum z głową w głośniku nie słychać absolutnie nic , na wejściu gramofonowym przy wszystkich potencjometrach na max. z głową w głośniku słychać cichy szum, po zmniejszeniu do 2/3 ustawienia potencjometru siły sygnału w przedwzmacniaczu Hiragi nie słychać już żadnego szumu. Masa układu i obudowy są połączone z przewodem PE , to połączenie powoduje minimum zakłóceń. Jest to w zasadzie pierwsza poważniejsza moja konstrukcja i nie spodziewałem się az tak dobrych efektów.
- kubafant
- 2500...3124 posty
Witam,
Bardzo elegancka, estetyczna konstrukcja. Przedwzmacniacz "Hiraga" należy do udanych konstrukcji, potwierdzam.
Jedynie mam zastrzeżenie co do montażu, widać miejsca gdzie przewody przechodzą przez niezabezpieczone otwory w blasze, na oko widać ostre krawędzie blachy. Powinno się w takich sytuacjach zastosować przelotki gumowe.
Gratuluję i trzymam kciuki za następne konstrukcje!
Pozdrawiam,
Jakub
PS. Skąd pozyskał Kolega ceramiczne łączówki? Podobne stosowane były w sprzęcie Tektronix.
Bardzo elegancka, estetyczna konstrukcja. Przedwzmacniacz "Hiraga" należy do udanych konstrukcji, potwierdzam.
Jedynie mam zastrzeżenie co do montażu, widać miejsca gdzie przewody przechodzą przez niezabezpieczone otwory w blasze, na oko widać ostre krawędzie blachy. Powinno się w takich sytuacjach zastosować przelotki gumowe.
Gratuluję i trzymam kciuki za następne konstrukcje!
Pozdrawiam,
Jakub
PS. Skąd pozyskał Kolega ceramiczne łączówki? Podobne stosowane były w sprzęcie Tektronix.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
głowa
Dziękuję.
To prawda , jednak przelotki gumowe które posiadałem, były na grubszą blachę (tu 0.5 mm AL) i zwyczajnie się nie trzymały .Spróbuje coś z tym zrobić i zabezpieczyć.
Kupiłem na all.... o moduł z ceramicznymi łączówkami , dobrej jakości podstawkami , potencjometrami i innymi. Po negocjacji zapłaciłem chyba 80 złi jeszcze troszkę zostało.
- kubafant
- 2500...3124 posty
Mógłbym zobaczyć z ciekawości tę aukcję? Jestem ciekaw co to za moduł 

lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Super
Koniecznie pochwal się obudową jak już ją zrobisz.
Pozdrawiam,
A.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,