AZ1 i nie tylko
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
AZ1 i nie tylko
Umie ktoś wyjaśnić czemu wszystkie AZ-tki miały katodę bezpośrednio żarzoną ? Czyżby miało to związek z tym że, AZ1 wywodziła się od RGN1064 ?
Re: AZ1 i nie tylko
Nie wszystkie miały, AZ3 i AZ33 były pośrednio żarzone. Ale prawda jest, że AZ1 wywodzi się bezpośrednio od 1805/RGN1064. Różnią się tylko cokołem.
Dodam jeszcze, że między AZ1 a starszymi RGN1064/1805 istnieje drobna różnica prądu żarzenia. AZ1 ma 1,1 A, a starsze miały 1,0 A. Z chwilą jednak wprowadzenia AZ1 w 1935 roku nie zaprzestano produkcji tych starszych typów, zwłaszcza 1805 Philipsa i odtąd różniły się już one tylko cokołem (miały prąd żarzenia 1,1 A).
-
- 1875...2499 postów
Skoro AZ 3 miała żarzenie pośrednie to czemu wrócono do żarzenia bezpośredniego w AZ4 ,11 ,12 ,21 i 41 ?
-
- 3125...6249 postów
Jest mały bałaganik w Radiomuseum odnośnie AZ33.
Podają ją jako bezpośrednio żarzoną.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
Nie wrócono, bo z chwilą wypuszczenia AZ3 nie zaprzestano produkcji pozostałych. AZ3 była stosowana głównie w Australii, była bocznostykową wersją kołkowej IW4/350 Mullarda z oddzielnym wyprowadzeniem katody. To był po prostu jeden typ do bardziej wyszukanych zastosowań. Katoda bezpośrednio żarzona jest po prostu prostsza technologicznie, a lampy prostownicze i tak zazwyczaj miały osobne uzwojenie żarzenia. Więc tam gdzie nie było potrzeby izolowania włókna żarzenia, potrzeby małego oporu wewnętrznego czy też odpowiednio dłuższego czasu nagrzewania, stosowano lampy bezpośrednio żarzone. Zresztą pośrednio żarzone duodiody prostownicze produkowano w serii E od 1934 roku - EZ1, EZ2, EZ3, EZ4, EZ11, EZ12 itd. Pierwotnie były to lampy samochodowe jak cała seria E i F: EZ1 i FZ1, gdzie akurat pośrednio żarzona katoda była potrzebna. Kolejne typy stosowano już w odbiornikach, wzmacniaczach sprzęcie pomiarowym.
Jako ciekawostkę dodam, że Philips w 1928 roku wypuścił pośrednio żarzoną duodiodę prostowniczą, typ 2506. Katoda była połączona z jednym z końców żarzenia. Ze względu na problemy z żarnikiem (możliwe, że zdarzały się przebicia do katody) wycofał ją rok później.
Jako ciekawostkę dodam, że Philips w 1928 roku wypuścił pośrednio żarzoną duodiodę prostowniczą, typ 2506. Katoda była połączona z jednym z końców żarzenia. Ze względu na problemy z żarnikiem (możliwe, że zdarzały się przebicia do katody) wycofał ją rok później.
Tak, jak na razie to chyba nawet nikt jej na żywo nie widział. Na radiomuseum jest prawdopodobnie przepisane z Mikołajczyka, bo tam też jest jako bezpośrednio żarzona. Mam ją gdzieś w jakimś katalogu Mullarda z lat 50, jest tylko krótka wzmianka że jest "obsolete" i że może być identycznie jak AZ3 bez żadnych zmian w układzie zastąpiona przez IW4/350.ballasttube pisze: ↑sob, 19 lutego 2022, 22:15 Jest mały bałaganik w Radiomuseum odnośnie AZ33.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
-
- 3125...6249 postów
Dziękuję Koledze OTLamp za zajęcie stanowiska.
Też jej fizycznie w dłoni nie trzymałem.
Określę to ostrożnie,że widziałem coś na nią
wyglądające na ilustracji do aukcji radyjka
brytyjskiego.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
Też jej fizycznie w dłoni nie trzymałem.
Określę to ostrożnie,że widziałem coś na nią
wyglądające na ilustracji do aukcji radyjka
brytyjskiego.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Lampy serii 3X to oktalowe odpowiedniki lamp bocznostykowych, np CY1→CY31, EF6→EF36, EL6→EL36, (tak, jest taka lampa, inna od popularnej EL36 telewizyjnej)