pewnie nie zauważyłeś ale facet kleci Atomica a nie SLO a to mała różnica.marelx pisze:gdybys byl zainteresowany moge wyslac oryginalne pcb do SLO100
i to w dwoch wersjach![]()
pozdrawiam
przedwzmacniacz soldano-juz bez problemu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Przeciwskazań nie ma, ale SLO ma jedną ECC83 więcej niż Atomic. Pozatym dużo trudniejszy w budowie.front247 pisze:ewentualnie moge sklecic SLO100,tylko ze w końcowce bedzie SE el 84,
czy są jakies przeciwwskazania zeby ten preamp ze slo podpiąc pod el 84?
pzdr
potrzebuje ten piecyk do 9m kwa. i slyszalem juz 5wat z el 84,wystarcza w zupelnosci,poza tym mam wszystkie czesci.
SLO to hi-gain tak jak Mesa DR. Zobacz w dziale DIY dział 17. Jest tam opisany mój preamp, którego dwa kanały powstały z przeprojektowania SLO (schemat2). To da ci wyobrażenie o tym jak wygląda SLO. Niektóre elementy są inne ale topologia taka sama. Prawdziwy SLO ma nie do końca rozdzielone kanały tzn. Lead gra równocześnie z Crunch.front247 pisze:pod jakim względem trudniejszy? uruchomienia?wyeliminowania brumu? czy moze konstrukcyjnie mocno rozbudowany?
-
- 125...249 postów
no to tak:umasilem piny nr 9 ,ekran lampy pierwszej,i potencjometry ,tzn metolowe ,2 sztuki,bo reszta to plastik
no i zagralo
,powiem krótko przester jest bomba
dziwi mnie tylko jedno,potencjometr gain mialem przylutowany odwrotnie,niz inne(zwykla pomylka),no i jesli chodzi o przester to rewelacja,natomiast po przelutowaniu go poprawnie ,jest znacznie mniejsza czulosc preampu i mniejszy(gorszy brzmieniowo przester.czemu?
jesli chodzi o przydzwięk to jest nadal ale juz znacznie mniejszy,tzn. volume odkręcone na polowe i gain tak samo zwieksza przydzwiek znacząco,ale nie plynnie tylko skokowo,przekręcenie galki gain w pewnym momencie chodzby o milimetr i pojawia sie bardzo duzy brum w glosniku,pytanie czy to sie da zlikwidowac?
ogolnie poza tymi przypadlosciami to ;dynamika super,czysto bez szumów,przester ok.
co jeszcze moge poprawic aby bylo lepiej i jak wyeliminowac ten brum do końca jesli to w ogóle możliwe?
dzieki za dotychczasowe rady i pozdrawiam
no i zagralo

dziwi mnie tylko jedno,potencjometr gain mialem przylutowany odwrotnie,niz inne(zwykla pomylka),no i jesli chodzi o przester to rewelacja,natomiast po przelutowaniu go poprawnie ,jest znacznie mniejsza czulosc preampu i mniejszy(gorszy brzmieniowo przester.czemu?
jesli chodzi o przydzwięk to jest nadal ale juz znacznie mniejszy,tzn. volume odkręcone na polowe i gain tak samo zwieksza przydzwiek znacząco,ale nie plynnie tylko skokowo,przekręcenie galki gain w pewnym momencie chodzby o milimetr i pojawia sie bardzo duzy brum w glosniku,pytanie czy to sie da zlikwidowac?
ogolnie poza tymi przypadlosciami to ;dynamika super,czysto bez szumów,przester ok.
co jeszcze moge poprawic aby bylo lepiej i jak wyeliminowac ten brum do końca jesli to w ogóle możliwe?
dzieki za dotychczasowe rady i pozdrawiam
front247
-
- 125...249 postów
mam juz obudowe ale jeszcze jej nie oprawilem(stan surowy)
caly uklad wzmaka lezy na stole,tzn plytka preampu,zasilacz na deseczce
,aluminiowy panel z potencjometrami
moge zamiescic foto
ogolnie lezy to w wielkiej prowizorce na stole
pzdr
cholera problem w tym ze na gainie odkręconym na maxa i zminimalizowanej srednicy wydobyl sie cudny przester,ale niestety przy rownie glosnym jak sam sygnal przydzwieku,
caly uklad wzmaka lezy na stole,tzn plytka preampu,zasilacz na deseczce

moge zamiescic foto
ogolnie lezy to w wielkiej prowizorce na stole
pzdr
cholera problem w tym ze na gainie odkręconym na maxa i zminimalizowanej srednicy wydobyl sie cudny przester,ale niestety przy rownie glosnym jak sam sygnal przydzwieku,
front247
-
- 125...249 postów
dobrze rozumiem,ale co to znaczy zaekranowane?elektronika zamknieta w obudowie?trafa zapuszkowane?
ja niestety nie mam obudowy tzn mam obudowe z drewna,ale ona raczej ekranem nie bedzie..
moje chassis to panel aluminiowy i podstawa z ocynku,to bedzie umieszczone
w gornej czesci obudowy,zwykle combo.
ja niestety nie mam obudowy tzn mam obudowe z drewna,ale ona raczej ekranem nie bedzie..
front247
z poprzedniego postu wynika że nie masz tego zainstalowanego na metalowym chassis tylko poty przymocowane do jakiejś listwy i płytkę lezącą luzem. Obudowa heada może być drewniana, ale flaki powinny być zakryte w metalowym pudełku (chassis)front247 pisze:dobrze rozumiem,ale co to znaczy zaekranowane?elektronika zamknieta w obudowie?trafa zapuszkowane?