viewtopic.php?f=19&t=27266
i wszystko jasne. Projekt nie jest skończony. Będę go kończył.
nowy komercyjny projekt
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: nowy komercyjny projekt
Wzmacniacz do mnie wrócił. Zaczął się wzbudzać. Jakaś tragedia z tym wzmacniaczami ostatnio... Zauwazyłem, ze w lampach mocy żarzą się siatki... Będę mógł zajrzeć do niego dopiero w poniedziałek.
Dzisiaj otworzyłem ten wzmacniacz i do siatek drugich mam doprowadzone napięcie poprzez rezystory 1k, ale zamiast dławika mam rezystor 150R. Na schemacie Atomica 16 w tym miejscu jest rezystor 1k, więc pewnie u mnie jest za niski spadek napięcia i siatki lekko się żarzą. Inną sprawa jest też rezystor katodowy. Na schematach podobnych końcówek jest 150R, choć karta katalogowa przewiduje 135R. Ja zazwyczaj łączę równolegle dwa 270R... może jednak dać ten 150R...
Nie znalazłem w szpargałach rezystora 1k/5W, ale trafił się 750R/5W. Wsadziłem go pomiędzy wspomniane 150R a rezystory siatkowe 1k. Siatki przestały się żarzyć. Jednak wzmacniacz się wzbudza na pełnej głośności. Zmiana miejscami lamp zmienia tylko brzmienie wzbudzenia. Zaekranowanie lamp podobnie. Jeszcze nie próbowałem tylko zmieniac lamp na inne.