Ratujmy Muzeum Techniki

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Ratujmy Muzeum Techniki

Post autor: Waldemar D. »

tuxcnc pisze:temat do zamknięcia.
Temat do zamknięcia?!
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: daniel22 »

Kolega chyba się trochę "przejęzyczył", zapomniał może drzwi w domu zamknąć i chodziło mu o "drzwi do zamknięcia", ale zamiast to powiedzieć w myślach - niechcący napisał :idea:
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: tuxcnc »

Najzwyczajniej temat się wyczerpał, nikt nie ma niczego sensownego do powiedzenia, tylko moderator ma zajęcie ...
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: daniel22 »

tuxcnc pisze:Najzwyczajniej temat się wyczerpał, nikt nie ma niczego sensownego do powiedzenia, tylko moderator ma zajęcie ...
No faktycznie, temat o muzeum z jednymi z najciekawszych zbiorów w kraju, które właśnie przechodzi najcięższy okres w historii i jest na etapie likwidacji, w dodatku nie wiadomo co się stanie ze zbiorami, jak coś się dzieje w temacie wklejane są aktualne informacje, chyba większości forumowiczów leży na sercu, gdzie trafią eksponaty, lub czy jeszcze uda się uratować placówkę, a temat według Ciebie należy zamknąć, bo takie masz widzimisię?

Skąd się urwałeś? :? Nie podoba się temat - nie zaglądaj, takie trudne?
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

daniel22 pisze:temat według Ciebie należy zamknąć, bo takie masz widzimisię?
Jak dla mnie to możecie sobie dalej pisać która partia jest zła, albo że prywatne zbiory są państwowe, albo co byście zrobili będąc na cudzym miejscu ...
Pisałem to dwa razy i dwa razy mi wycięto, ale prawda jest taka, że o sprawie zadecydują urzędnicy, kierując się pierwszą zasadą biurokraty, że najważniejsze jest się nie narażać, że lepiej zrobić źle niż spaść ze stołka. To są miliony złotych tylko na papierze, pieniądze których nie ma, długi których nikt nigdy nie spłaci, ale umorzyć się ich nie da. Nikt nie weźmie za to odpowiedzialności. Ma się zgadzać na papierze i tylko to się liczy.
Pewnie moderator znowu mnie wytnie, a Wy będziecie dalej wypisywać co Wam się wydaje i co Wy byście zrobili ...
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

Prawda jest taka, że przyjmując, że o wszystkim w tym nieszczęśliwym kraju zadecydują urzędnicy sami stawiamy się w pozycji niewolników, z którymi można zrobić wszystko. Co do samego muzeum, można się w tej dyskusji opierać jedynie na dostępnych informacjach, które niestety wskutek samej nierzetelności dziennikarskiej często są niepełne.
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Alek pisze:Prawda jest taka, że przyjmując, że o wszystkim w tym nieszczęśliwym kraju zadecydują urzędnicy sami stawiamy się w pozycji niewolników, z którymi można zrobić wszystko.
Szacuje się, że mamy w Polsce milion urzędników. Nie pomyliłem się, milion, jedynka z sześcioma zerami. Ci ludzie przy podejmowaniu decyzji myślą przede wszystkim o tym, żeby nie stracić pracy ...
Może nie kontynuujmy tego tematu, ale tak po prostu jest.
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: czyt »

Zacząłem czytać wątek, bo jakoś wczoraj, przeczytałem, że Miasto Warszawa chce przejąć prywatne zbiory zdaje się NOT. Tyle że muzeum nie płaci rachunków i zajmuje w Pekinie kubature bez zapłaty.
Podobna sytuacja jest w Lublinie: AKJ w środku miasta, kilka hektarów komunalnych gruntów.

Myślę, że warto temat pociągnąć, przynajmniej do takiego stanu, jaki byśmy widzieli za rozwiązanie z satysfakcją dla stron i by eksponaty jednak nie trafiły do śmieci, lub na ale ale.
Jakieś streszczeni, lub wskazanie miejsca, które jest do zaakceptowania dla (prawie : ) wszystkich?
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dziubdziu »

Wstrząsy, rewolucje, ale mimo wszystko, mam nadzieję, że sprawa rozwiąże się pozytywnie. Jakiś czas temu powołano instytucję kultury Narodowe Muzeum Techniki oraz zmieniono czasowo siedzibę.

Za Wikpedią:
2 czerwca 2017 muzeum zostało zamknięte, a zarząd PKIN wystąpił do sądu o eksmisję. W odpowiedzi NOT złożyła do sądu pozew o naruszenie stanu posiadania. 9 czerwca tego samego roku doszło do porozumienia FSNT NOT, Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz m.st. Warszawy w sprawie utworzenia Narodowego Muzeum Techniki. W grudniu 2017 NOT przekazała nowo utworzonemu muzeum większość zbiorów Muzeum Techniki i Przemysłu NOT.

Muzeum ma zostać ponownie udostępnione zwiedzającym w 2019 po zakończeniu remontu i dostosowania siedziby głównej do przepisów ochrony przeciwpożarowej
W oryginalnej siedzibie MT trwa porządny remont (byłem i widziałem). Remont ma się zakończyć tak jak piszą, w 2019 roku po czym Muzeum tam właśnie wróci. Mam nadzieję, że wróci lepsze, nowocześniejsze, dostosowane do współczesnego wizytatora.
A cały wstrząs był/jest wspaniałą okazją do wymiany wiejących komuną, rozpadających się wystaw (np. o eksploracji kosmosu) czy reorganizacji i unowocześniania pozostałych wystaw (np. o górnictwie i stalownictwie, gdzie pożółkłe, pisane na maszynie opisy cały czas dobitnie przypominają nam o słusznie minionych czasach).
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
barto_s
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: barto_s »

dziś rozmawiałem z pracownikiem Muzeum. Nie znana jest data otwarcia po remoncie albo nie chcą jej jeszcze podać.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

https://tvn24.pl/tvnwarszawa/srodmiesci ... ch-5577821

Podobno otwierają 1 lutego. Minister Gliński oglądał jak zwiedzał :D .
ODPOWIEDZ