Brzęczący TS40/29/676
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Michal_Pol
- 250...374 postów
Brzęczący TS40/29/676
Cześć
Zetknął się ktoś z taką przypadłością ww. transformatora? Jegomość leciwy i o niewiadomych przejściach.
Karkas - taki brązowy - chyba tekstolit, uzwojenia impregnowane "woskiem" - topi się przy dotknięciu lutownicą.
Na początek skręciłem blachy porządnie - nie pomogło.
Dodałem dodatkowe blaszki między karkas a środkową kolumnę - nie pomogło.
Doszedłem do wniosku, że chyba brzęczy (wibruje) uzwojenie pierwotne.
Co mogę z tym transformatorem jeszcze zrobić? Szkoda go na złom, wygląda niemal jak nowy.
Zetknął się ktoś z taką przypadłością ww. transformatora? Jegomość leciwy i o niewiadomych przejściach.
Karkas - taki brązowy - chyba tekstolit, uzwojenia impregnowane "woskiem" - topi się przy dotknięciu lutownicą.
Na początek skręciłem blachy porządnie - nie pomogło.
Dodałem dodatkowe blaszki między karkas a środkową kolumnę - nie pomogło.
Doszedłem do wniosku, że chyba brzęczy (wibruje) uzwojenie pierwotne.
Co mogę z tym transformatorem jeszcze zrobić? Szkoda go na złom, wygląda niemal jak nowy.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Re: Brzęczący TS40/29/676
Jeśli brzęczą uzwojenia to można spróbować zalać woskiem, ale wydaje mi się, że pierwotne nie powinno brzęczeć, ono jest na spodzie, dociskane przez inne uzwojenia, więc nie wydaje mi się by był to problem luźnego zwoju. Raczej brzęczy uzwojenie żarzenia (mam tak w nieco mniejszym trafie). Ja się nie przejmowałem buczeniem, stwierdziłem, że niech buczy, trudno i wsadziłem go do wzmacniacza na ECL82.
Ale jeśli mimo wszystko jakimś cudem brzęczy pierwotne to raczej nic na to nie poradzisz, bez odwijania pozostałych uzwojeń
Pozdrawiam,
A.
Ale jeśli mimo wszystko jakimś cudem brzęczy pierwotne to raczej nic na to nie poradzisz, bez odwijania pozostałych uzwojeń

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- Michal_Pol
- 250...374 postów
On brzęczy na jałowo. Jeśli podepnę 230 pod 1-2 to bardziej, jeśli pod wtórne 3-4 to troszkę mniej, ale też brzęczy.
Kąpiel w gorącym wosku?
Kąpiel w gorącym wosku?
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Może jakiś wadliwy egzemplarz od samego wyprodukowania, i dlatego brzęczy?
Można spróbować kąpieli w woaku, nie zaszkodzi a może pomoże.
Pozdrawiam,
A.
Można spróbować kąpieli w woaku, nie zaszkodzi a może pomoże.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Przy zasilaniu U=220V na wtórnym jest 230/6,9 bez obciążenia,a prąd jałowy mierzony na szeregowo podłączonym rezystorze 1 om wynosi ok 90mA.Cicho brzęczy,temperatura niska{poniżej 30}.Dla U=245V na wtórnym 258/7,8.prąd jałowy ok 110mA .Brzęczy głośniej{ale nie przeszkadzałoby to zastosować w prostym wzmacniaczu}.Temperatura zauważalnie wzrosła. Bez dowinięcia setki zwojów na pierwotnym niezbyt się nadaje do zastosowania.

Ten transformator jest zasilany z napięcia 220V.
Buczenie się zwiększa przy 230V bo wzrasta nasycenie rdzenia.
Jak chcesz sprawdzić jak się zachowuje taki transformator przy różnych napięciach to podłącz go do autotransformatora i mierz prąd biegu jałowego a wszystko wyjdzie.
Buczenie się zwiększa przy 230V bo wzrasta nasycenie rdzenia.
Jak chcesz sprawdzić jak się zachowuje taki transformator przy różnych napięciach to podłącz go do autotransformatora i mierz prąd biegu jałowego a wszystko wyjdzie.
-
- 3125...6249 postów
Wosk będzie trzymał dopóki nie podgrzeje się uzwojenie, wycieknie. Próbowałbym ciepły rdzeń nasycić jakimś lakierem spirytusowym. Ja robię to szelakiem.
-
- 3125...6249 postów
Żeby nie zakładać nowego wątku pozwolę sobie tu zamieścić jak wygląda produkcja transformatorów. https://www.youtube.com/watch?v=cpaWCedoptA Ocenę Wam pozostawiam. 

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Pakistan... U naszych wytwórców produkcja raczej tak nie wygląda. 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Z pewnością ten region świata, zawsze mnie dziwiło na wszystkich filmikach o tej treści i z tego regionu że wiekszopsc prac wykonują w ,,parterze,, na kolanach albo w kucki .
-
- 3125...6249 postów
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Ocenę powiadaszTELEWIZOREK52 pisze: ↑wt, 18 stycznia 2022, 02:38 https://www.youtube.com/watch?v=cpaWCedoptA Ocenę Wam pozostawiam.

Co tu oceniać

W sumie "murzynki" takie...
Tylko jest jeden niuans. Oni tam, po tej "Chyberskiej Stronie Ziemi Pasztunów" spawali bez maski ( i bez prądu nawet )
w czasach, kiedy my tutaj w Europie nie zeszliśmy jeszcze z drzew.
Interesuję się trochę hobbystycznie kowalstwem i w ogóle metalurgią.
Inny kraj, inne tradycje, inna historia. W porównaniu z Polską - mocarstwo atomowe w którym spawają bez maski

A w porównaniu z możliwościami Polski... Co tu porównywać.
Jest takie miasto w tej krainie Pasztunów. Nazywa się dziwnie... Jak nazwisko i imię jakiegoś Europejczyka w masce

Darra Adam Khel
https://www.youtube.com/watch?v=OPjrP_dQlms
Sam oceń

Ale zdajesz sobie sprawę, że ten region rozciąga się na prawie pół półkuli ?

Bo aż do Japonii
https://www.youtube.com/watch?v=9MWoAnVRT9A
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Coś mi się jednak wydaje, że co najmniej jeden z Forumowiczów mógłby od nich czerpać garściamiThereminator pisze: ↑wt, 18 stycznia 2022, 10:36 Pakistan... U naszych wytwórców produkcja raczej tak nie wygląda.![]()