Myślę, że to właściwe miejsce do prezentacji tego przydatnego narzędzia - w końcu służy do pomocy w naprawie starych odbiorników.
Długo nosiłem się z zamiarem i w końcu go zrealizowałem przed Świętami, zmotywowany przez kolegę, którego znudziły moje rozważania i mnogość rozpatrywanych rozwiązań - bardzo cennego kolegę, bo potrafiącego posługiwać się spawarką.
Kilka lat temu zobaczyłem w markecie klucz z grzechotką i dodatkowym ramieniem (właściwie przegubem), które/y miało możliwość zablokowania w dowolnym momencie w trakcie obrotu, Po zdjęciu uchwytu i przyspawaniu do pionowej podpórki obrotnicy umożliwiło to obracanie ramy, do której mocowane może być naprawiane chassis. Z drugiej strony przymocowałem śrubę samozaciskową (rowerową) dla bardziej skutecznego blokowania pozycji ramy. Rama obrotowa wykonana jest z kształtownika 12x1 kwadrat oraz płaskownika 20x4 z nawierconymi otworami do mocowania. Wymiar ramy (zewnętrzny) wynosi 340x525 mm, otwory fi 5 i płaskowniki z marketu z takimi samymi otworami umożliwiają mocowanie każdego chassis o wymiarach powyżej podanych. Podstawa zbudowana z kształtownika 20x1,5 kwadrat. Trochę kłopotu sprawiło mocowanie ramy do przegubu, bo chciałem wykorzystać trzpień, na który nasadzano klucze, a to wymagało dodatkowego mocowania śrubami M3 by uniknąć chybotania. Nad mocowaniem ramy do klucza pewnie jeszcze popracuję, ale najważniejsze, że działa i chassis można obracać i stabilizować pod praktycznie dowolnym kątem, co umożliwia wykonywanie rozlicznych prac (no może za wyjątkiem kucia, wybijania etc.) .
Na zdjęciach widać konstrukcję i sposób mocowania chassis do ramy. Proszę podziwiać i chwalić, bom łasy na pochwały