obrotnica do chassis

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

obrotnica do chassis

Post autor: spiga »

Witam poświątecznie
Myślę, że to właściwe miejsce do prezentacji tego przydatnego narzędzia - w końcu służy do pomocy w naprawie starych odbiorników.
Długo nosiłem się z zamiarem i w końcu go zrealizowałem przed Świętami, zmotywowany przez kolegę, którego znudziły moje rozważania i mnogość rozpatrywanych rozwiązań - bardzo cennego kolegę, bo potrafiącego posługiwać się spawarką.
Kilka lat temu zobaczyłem w markecie klucz z grzechotką i dodatkowym ramieniem (właściwie przegubem), które/y miało możliwość zablokowania w dowolnym momencie w trakcie obrotu, Po zdjęciu uchwytu i przyspawaniu do pionowej podpórki obrotnicy umożliwiło to obracanie ramy, do której mocowane może być naprawiane chassis. Z drugiej strony przymocowałem śrubę samozaciskową (rowerową) dla bardziej skutecznego blokowania pozycji ramy. Rama obrotowa wykonana jest z kształtownika 12x1 kwadrat oraz płaskownika 20x4 z nawierconymi otworami do mocowania. Wymiar ramy (zewnętrzny) wynosi 340x525 mm, otwory fi 5 i płaskowniki z marketu z takimi samymi otworami umożliwiają mocowanie każdego chassis o wymiarach powyżej podanych. Podstawa zbudowana z kształtownika 20x1,5 kwadrat. Trochę kłopotu sprawiło mocowanie ramy do przegubu, bo chciałem wykorzystać trzpień, na który nasadzano klucze, a to wymagało dodatkowego mocowania śrubami M3 by uniknąć chybotania. Nad mocowaniem ramy do klucza pewnie jeszcze popracuję, ale najważniejsze, że działa i chassis można obracać i stabilizować pod praktycznie dowolnym kątem, co umożliwia wykonywanie rozlicznych prac (no może za wyjątkiem kucia, wybijania etc.) .
Na zdjęciach widać konstrukcję i sposób mocowania chassis do ramy. Proszę podziwiać i chwalić, bom łasy na pochwały ;)
obr_5m.jpg
obr_6m.jpg
obr_7m.jpg
obr_8m.jpg
obr_9m.jpg
obr_11.jpg
obr_12m.jpg
Spiga
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Re: obrotnica do chassis

Post autor: Olkus »

Bardzo przydatne narzędzie, gratuluję pomysłu i inwencji twórczej :)
Pytanie tylko czy ten klucz po jakimś czasie nie ulegnie uszkodzeniu? Takie chassis potrafi być ciężkie, a i sama rama wygląda dość delikatnie...

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
inar
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: inar »

Witam!
Mam podobną. Zrobiona kiedyś"na szybko" jako prowizorka przetrwała już dwa lata. Jest trochę uciążliwa w obsłudze z racji oddzielnego mocowania i blokady każdej strony,ale spełnia swoje zadanie.Może ją trochę "zreformuję"korzystając z rozwiązań kol. " spiga ",no chyba,że są objęte ochroną patentową.
Pozdrawiam poświątecznie i życzę pomyślności w 2022 r.
Załączniki
MVC-073S.JPG
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Cześć. Patent z kluczem/grzechotką jest genialny. Taki klucz, choćby najtańszy ma wystarczającą wytrzymałość. Ile razy się go będzie przekręcać w stosunku do używania go przy samochodzie? Zestawem z Li...dla rozkręciłem i skręciłem już kilka razy silnik ze skrzynią w Maluchu i nic mu nie dolega :) Wręcz pracuje lepiej a kosztował 70PLN, hehe.
Czy mogę skopiować konstrukcje w przyszłości?
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Gratuluję Kolegom.
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: spiga »

Marcin K. pisze: pn, 27 grudnia 2021, 18:09 Patent z kluczem/grzechotką jest genialny. Taki klucz, choćby najtańszy ma wystarczającą wytrzymałość.
Prawdę powiedziawszy bardziej mi się podoba pomysł ze śrubą z mimośrodowym samozaciskiem - niestety podsunął mi go wzmiankowany kolega od spawania już w trakcie montażu (chciałem zaciskać normalną śrubą M8 z podkładkami i motylkiem), gdy było za późno na zmiany. A te śruby są wspaniałym rozwiązaniem na zaciskanie/mocowanie. Gdybym robił następną obrotnicę wykorzystałbym pomysł kolegi Inara na zmianę długości (chyba dobrze widzę na zdjęciu - "rura (kwadratowa) w rurze" i dociski) a blokowanie obrotu za pomocą śrub j.w.
Nawiasem - inspiracją pierwotną była obrotnica pokazywana w serwisówkach starych Philipsów, jak niżej wraz z realizacja któregoś z niderlandzkich kolegów. Bardzo ciekawe i w sumie proste rozwiązanie, prawie bez spawania (co, jak wiem z doświadczenia, ważne).
Obr_Ph1.jpg
Obr_Ph2.jpg
Rozważałem także wykorzystanie uchwytu do telewizora, też niezły patent/y.
uchwyt.jpg
Ale skończyło się jak widać ...
Marcin K. pisze: pn, 27 grudnia 2021, 18:09 Czy mogę skopiować konstrukcje w przyszłości?
Przecież nie ma na to ochrony patentowej :wink: - podzieliłem się przemyśleniami i doświadczeniem, tak jak wszyscy na tym forum.
Spiga
ODPOWIEDZ