Trafo zasilajace buczy po założeniu ekranu

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Trafo zasilajace buczy po założeniu ekranu

Post autor: Romekd »

Czołem.
Pewnie to niczego nie zmieni, ale może warto sprawdzić czy zamiana wyprowadzeń uzwojenia pierwotnego w jednym z transformatorów względem drugiego ma jakiś wpływ na poziom generowanego buczenia?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Romekd pisze: sob, 17 lipca 2021, 10:19 Czołem.
Pewnie to niczego nie zmieni, ale może warto sprawdzić czy zamiana wyprowadzeń uzwojenia pierwotnego w jednym z transformatorów względem drugiego ma jakiś wpływ na poziom generowanego buczenia?

Pozdrawiam
Romek
Dziękuję. Dziś poeksperymentuję ze zmianą położenia i zmianą wyprowadzeń.Dam oczywiście znać czy coś się zmieniło.
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Parę osób pytało mnie, czy problem został rozwiązany. Tak- wymiana transformatora w ramach gwarancji rozwiązała problem całkowicie.Czyli transformator został wadliwie wykonany. Teraz wszystko jest OK. Producent zachował się w porządku i po kilku dniach otrzymałem wymieniony na nowy transformator.
saico

Post autor: saico »

Ja miałem taki rezonans i był to transformator LL z seryjnej produkcji TFK, więc nie ma tu mowy o niedoróbce producenta. Wystarczyło unieruchomić puszkę względem trafa zwykłą izolacją owijając tyle razy rdzeń, by stalowa puszka wchodziła na wcisk, To zapewniało tłumienie rezonansu i brak buczenia.
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

saico pisze: pn, 25 października 2021, 21:46 Ja miałem taki rezonans i był to transformator LL z seryjnej produkcji TFK, więc nie ma tu mowy o niedoróbce producenta. Wystarczyło unieruchomić puszkę względem trafa zwykłą izolacją owijając tyle razy rdzeń, by stalowa puszka wchodziła na wcisk, To zapewniało tłumienie rezonansu i brak buczenia.
Próbowałem wypełnić puszkę metalową od środka pianką 1,5cm-brak poprawy, zmieniałem położenie trafa itd. Transformator się grzeje i nie chciałem owijać go szczelnie izolacją aby nie ograniczyć chłodzenia. Wymiana trafa rozwiązała problem!Tylko jeden transformator z zamówionych kilku szt tak się zachowywał.
POL02
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: POL02 »

Co prawda temat został rozwiązany ale zjawisko jest ciekawe,że jedne trafa toroidalne buczą, a drugie nie.
Myślę,że problem leży w zastosowanym materiale na transformator czyli jakość blachy (chodzi tu o charakterystykę magnesowania). Producenci wykorzystują do max rdzeń transformatora. Czyli transformatory pracują przy dużym nasyceniu blisko kolan charakterystyki magnesowania.
Łatwo to sprawdzić mierząc prąd biegu jałowego.\
W przypadku problemu kolegi można było zmniejszyć napięcie sieciowe z 230 V do np. 210 - 220 V i wtedy sprawdzić jak się zachowuje transformator.
Prawdopodobnie buczenie by się zmniejszyło znacznie.
Wniosek mój jest taki,że producent wymienił transformator o lepszych parametrach magnesującyh blachy.
Prąd magnesujący spadł i trafo jest ciche.
.
Awatar użytkownika
PPK54
1 post
1 post

Post autor: PPK54 »

Moim zdaniem, problem tkwi w ustawieniu transformatorów jeden nad drugim i wzajemnym sprzężeniu magnetycznym przez tą puszkę . Pierwszy raz słyszę o takim rozwiązaniu. Buczy wtedy, kiedy pola magnetyczne się wzajemnie znoszą...
POL02
125...249 postów
125...249 postów

[quote=PPK54 post_id=387318 time=1636823446 user_id=34013]
Moim zdaniem, problem tkwi w ustawieniu transformatorów jeden nad drugim i wzajemnym sprzężeniu magnetycznym przez tą puszkę . Pierwszy raz słyszę o takim rozwiązaniu. Buczy wtedy, kiedy pola magnetyczne się wzajemnie znoszą...[/quote]
Sprzężenie magnetyczne napewno ma wpływ ale materiał na rdzeń i wielkość strumienia magnetycznego w rdzeniu jest najważniejsza.
Natomiast jak się strumienie znoszą to co ma buczeć?
Awatar użytkownika
Jacek83
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Jacek83 »

Raczej zwykła wada produkcyjna typu luźno zwinięty rdzeń lub uzwojenie nie do końca usztywnione prawidłowo.
JacekK poprzedni profil. Pozdrawiam.
POL02
125...249 postów
125...249 postów

[quote=kotok post_id=386756 time=1635145398 user_id=285]Parę osób pytało mnie, czy problem został rozwiązany. Tak- wymiana transformatora w ramach gwarancji rozwiązała problem całkowicie.Czyli transformator został wadliwie wykonany. Teraz wszystko jest OK. Producent zachował się w porządku i po kilku dniach otrzymałem wymieniony na nowy transformator.[/quote]
To potwierdza moje przypuszczenia.Firma produkująca transformatory czegoś takiego jak niskręcony transformator nie przepuszcza.To raczej nie występuje w nowych transformatorach.Wada krytyczna.
ODPOWIEDZ