Ciekawy wywiad

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Ciekawy wywiad

Post autor: Romekd »

Czołem.
Kilka dni temu miałem okazję obejrzeć i posłuchać ciekawego wywiadu z Panem Kazimierzem Monkiewiczem, zamieszczonego na kanale "Zabytki techniki" portalu YT. Pan Kazimierz jest inżynierem elektronikiem i w wywiadzie opowiada o swojej wieloletniej pracy w COBRESPU (Centralnym Ośrodku Badawczo-Rozwojowym Elektronicznego Sprzętu Powszechnego Użytku), gdzie, między innymi, zajmował się opracowywaniem prototypów urządzeń audio, charakteryzujących się dobrymi parametrami, świetnym brzmieniem i nowatorską, jak na tamte czasy konstrukcją (w filmie pokazane zostały niektóre ich schematy, drukowane kiedyś w czasopiśmie "AUDIO VIDEO"). W tle można dostrzec wzmacniacze lampowe jednego z naszych forumowych Kolegów.
Niektóre z wygłaszanych przez Autora wywiadu poglądów mogą wydawać się "dyskusyjne" lub wręcz kontrowersyjne (na pewno dla kilku użytkowników naszego Forum), ale moim zdaniem warto ich posłuchać, gdyż zawierają ciekawe informacje z historii naszej krajowej "elektroniki audio". Poniżej link do wywiadu.

https://www.youtube.com/watch?v=MZET2OEqa1o

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Ciekawy wywiad

Post autor: bratyslaw »

Oglądałem ten wywiad jak i poprzednie z byłymi konstruktorami i projektantami ówczesnych urządzeń elektronicznych powszechnego użytku. Również rzucił mi się sprzęt Haiku Audio, tym bardziej, że zakupił taki mój kolega ;) Polecam obejrzeć tym, którzy psioczą na jakość lub niedoróbki układowe w polskich sprzętach, po części jest to wyjaśnione. Mam kontakt z byłym projektantem z Unitry Lubartów, rozmowy z nim są również interesujące, niektórych (a może nawet większości) rzeczy nie dowiemy się z Internetu. Polecam również obejrzeć/wysłuchać wywiadu z Panem Zygmuntem Witortem, synem Aleksandra na kanale "Reduktor Szumu" (książki autorstwa P. Aleksandra nie zdążyłem jeszcze oddać do biblioteki od czasu szkoły podstawowej :roll:).

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

Z dużym zainteresowaniem zapoznałem się zarówno wspomnieniami o Witorcie jak i wywiad z konstruktorem z COBRESPU.
Co do tła do wywiadu z Panem Kazimierzem Monkiewiczem - mam wrażenie, że to jest jakieś pomieszczenie odsłuchowe w jakimś salonie, sklepie itp.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: brencik »

ODPOWIEDZ