Harman Kardon a100 - prawda, że ładny ;)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Harman Kardon a100 - prawda, że ładny ;)
Na święta (z wyprzedzeniem, ale to rzecz jest ulotna i trzeba było brać, jeśli sie podoba) sprawiłem sobie radyjko jak w tytule.
Z 1954 roku, lampowy, do montażu, FM/AM, arcz - i jaki ładny, prawda!?
Załączam kilka zdjęć, schemat (to model a200, ale zdaniem amerykańskich forumowiczów, różni się od a100 jedynie skalą (liniowa a nie po łuku) opisy i refleksje związane z uruchomieniem:
- spadła linka skali - okazało się, że oś gałki napędu skali z jednej strony osadzona jest w chassis, z drugiej natomiast w płycie czołowej i każda rozbiórka powoduje przekoszenie osi i spadek linki z tarczy kondensatora. Na szczęście układ linki nie jest skomplikowany.
- zamiast 120V na wyjściu z prostownika miałem jedynie 78V a to trochę za niskie anodowe - selen się zestarzał i zaczął odmawiać współpracy), zamieniłem na diodę i podskoczyło do prawie 150V (przy zalecanym napięciu zasilania 127V AC). Obniżenie do 110V spowodowało w miarę prawidłowe napięcia anodowe i żarzenia.
- wskaźnik wykonany jest z pleksi i podświetlany żarówką 6V ale bagnetową - na szczęście udało się dostać taką 6V/2W i działa pięknie
- to już wygląda na marudzenie, wiem - powinienem się cieszyć, że kompletny , ale folder podaje 1V na wyjściu, a mnie się z trudnością udało wysterować sygnałem wzmacniacz. Musiałem dodać mały przedwzmacniacz, by się nacieszyć dźwiękiem.
Teraz jeszcze tylko trzeba by dorobić jakiś, równie ładny, wzmacniaczyk lampowy - jakieś pomysły?
Z 1954 roku, lampowy, do montażu, FM/AM, arcz - i jaki ładny, prawda!?
Załączam kilka zdjęć, schemat (to model a200, ale zdaniem amerykańskich forumowiczów, różni się od a100 jedynie skalą (liniowa a nie po łuku) opisy i refleksje związane z uruchomieniem:
- spadła linka skali - okazało się, że oś gałki napędu skali z jednej strony osadzona jest w chassis, z drugiej natomiast w płycie czołowej i każda rozbiórka powoduje przekoszenie osi i spadek linki z tarczy kondensatora. Na szczęście układ linki nie jest skomplikowany.
- zamiast 120V na wyjściu z prostownika miałem jedynie 78V a to trochę za niskie anodowe - selen się zestarzał i zaczął odmawiać współpracy), zamieniłem na diodę i podskoczyło do prawie 150V (przy zalecanym napięciu zasilania 127V AC). Obniżenie do 110V spowodowało w miarę prawidłowe napięcia anodowe i żarzenia.
- wskaźnik wykonany jest z pleksi i podświetlany żarówką 6V ale bagnetową - na szczęście udało się dostać taką 6V/2W i działa pięknie
- to już wygląda na marudzenie, wiem - powinienem się cieszyć, że kompletny , ale folder podaje 1V na wyjściu, a mnie się z trudnością udało wysterować sygnałem wzmacniacz. Musiałem dodać mały przedwzmacniacz, by się nacieszyć dźwiękiem.
Teraz jeszcze tylko trzeba by dorobić jakiś, równie ładny, wzmacniaczyk lampowy - jakieś pomysły?
Spiga
Re: Harman Kardon a100 - prawda, że ładny ;)
Aż dziw że się zachował w tak dobrym stanie
.Sygnał wyjściowy powinien być silny na AM i FM przy rezystancji wejściowej wzmacniacza co najmniej 470k i w zasadzie nie powinno być problemów. 

- ^ToM^
- 625...1249 postów
Ładna rzecz. Szasi wygląda na litą miedź. Dużo się dostanie w skupie.

Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
- kubafant
- 2500...3124 posty
Najpewniej jest to blacha stalowa miedziowana.
Pozdrawiam,
Jakub
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Miedziowanie musiałoby być bardzo szczelne, bo przy uszkodzeniu powłoki tworzyło by się ogniwo korozyjne - blacha jest malowana farbą "miedzianą" i stąd taki efekt 
Najważniejsze, że już działa i cieszy zarówno ucho, jak i oko.
Ze dwie lampy wyglądają na "osłabione" (bez gettera), spróbuje znaleźć w przydasiach i zamienić. Co ciekawe, nie było w nim żadnego bezpiecznika - mam zamiar dodać dziś jakiś, choćby na przewodzie jak w odbiornikach samochodowych.
I pójdzie na półeczkę w oczekiwaniu na jakiś ładny wzmacniacz.

Najważniejsze, że już działa i cieszy zarówno ucho, jak i oko.
Ze dwie lampy wyglądają na "osłabione" (bez gettera), spróbuje znaleźć w przydasiach i zamienić. Co ciekawe, nie było w nim żadnego bezpiecznika - mam zamiar dodać dziś jakiś, choćby na przewodzie jak w odbiornikach samochodowych.
I pójdzie na półeczkę w oczekiwaniu na jakiś ładny wzmacniacz.
Spiga
Myślałem o wykorzystaniu głośnika z odbiornika RIGA 10, nawet z całym wzmacniaczem (6N9S i 2 x 6P6S), bo mam takowy odbiornik pożarty przez drewnojady w stopniu straszliwym ale on chyba jest nieco za duży (ma ok 30 cm średnicy, a cały odbiornik ma szerokości ok 28)
Ale pomysł owalnego głośnika jest wart podziękowania
A owalny np. ze Stradivari też by się pięknie prezentował, choć i on jest spory.
Muszę to przemyśleć.Ale pomysł owalnego głośnika jest wart podziękowania

Spiga
-
- 3125...6249 postów
Podziwiam i gratuluję.
Jacek"b/t"
Jacek"b/t"
- ^ToM^
- 625...1249 postów
A tak po prawdzie, to skąd to wytrzasnąłeś i za ile ? Oczywiście pytam tak z czystej ciekawości o ile to nie jest tajemnica.
Z Aukro, za 1200 (z dostawą) koron, musiałem tylko dojechać do Trinca (mam jakieś 75 km)
Spiga
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Dobra cena za coś skrajnie nietypowego.