Bardzo fajne combo (z 1999r) na fajnych głośnikach... lekko brumi... przynajmniej u mnie lekko. W sali prób brumi bardzo, ale podejrzana jest nieodpowiednia instalacja elektryczna. EL34 z logo Marshalla siedzą prawdopodobnie od samego początku. ECC83 z logo Groove Tubes. Wszystkie lampy strasznie mikrofonują. Właściciel używa tylko kanału czystego do którego podpina multiefekt Bossa. I ten kanał ma pewną przypadłość, która co prawda nie przeszkadza tak jak brum, ale występuje. Nie da się go w 100% wyciszyć. Skręcenie potencjometrów do "0" nie powoduje całkowitego wyciszenia tego kanału. Sygnał przedostaje się do końcówki. Myślałem, że powodem jest mikrofonowanie lamp preampu i sygnał przedostaje się przez próżnię w obrębie jednej lampy, ale wymiana lamp na inne egzemplarze nie mikrofonujace nic nie wnosi w temacie. Tylko pierwsza lampa jest ekranowana. Na razie nie ogladałem schematu, ale trzeba będzie to zrobić. Może jakieś wasze sugestie? Może ten model tak ma?
nowy pacjent Marszałek 2000 TSL122
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: nowy pacjent Marszałek 2000 TSL122
Buczy generalnie trafo zasilające w tym wzmacniaczu. Buczenie w głośniku jest takie samo. Prawdopodobnie przenosi się poprzez kikrofonujące lampy do głosnika.
Albo tak ma, albo przechodzi przez zasilanie. Btw mam sprawe do ciebie, odezwe sie na pw. Wazne ze bias nie "pływa" bo to była masakra z tymi wczesnymi tsl/dsl.
PS to daj mu jakies podkladki pod sruby, takie zeby choc troche tlumily.
PS to daj mu jakies podkladki pod sruby, takie zeby choc troche tlumily.
'All the stars in the north are dead now.'
Wsadziłem dwie nowe EL34 (bo tylko 2 nowe JJ mam), przepiąłem głośniki w gniazdo 8 Om i buczenia nie ma. Czyli lampy mocy do wymiany.