Luxor Magnat 519 WM

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Luxor Magnat 519 WM

Post autor: Jado »

Witam serdecznie :-)

Czy ktoś może dysponuje schematem do w/w ustrojstwa?
Niestety mimo usilnych przeszukiwań internetu nie udało mi się takowego znaleźć.
Jedyne co, to znalazłem schemat magnetofonu drutowego/gramofonu jako że występował on również i w innych odbiornikach oraz jako samodzielne urządzenie.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Luxor Magnat 519 WM

Post autor: ballasttube »

Próbowałem wpisać radiomuzeum i Luxor Radio AB, ale tylko fotki wyrzuca.
Dziwne.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Taki model w radiomuseum nie występuje - niestety.

Namierzyłem za to że radio Luxor Diplomat ma część radiową chyba bardzo podobną do mojego Magnata, w każdym razie taka sama ilość zakresów oraz występowanie tzw. stacji lokalnej - cewki do niej są zamknięte w kubku przypominającym filtr p.cz.. Można toto włożyć w gniazdo tego samego typu co w lampach stalowych, a w przełączniku zakresów występuje klawisz który to włącza. Taka ciekawostka.

Strasznie mało informacji na temat tego radia w internecie - ledwo udało mi się znaleźć zdjęcie tyłu odbiornika, gdzie widać tylną ściankę - u mnie takowej brak.
Mam wrażenie, że skandynawowie nie są tak zapaleni na punkcie starych sprzętów jak my :-)
Pozdrawiam

Jado.

CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Wrzuć na forum zdjęcie od przodu radia . Zobaczymy co znajdzie Google leans (jest coś takiego w urządzeniach z Androidem 10 i wyższym ).
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Oto zdjęcie tego ustrojstwa:
Luxor_Magnat_519WM_2.jpg
Pozdrawiam

Jado.

ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam,Kolego "Jado".
Czy można poprosić o fotkę samego odbiornika od tyłu chassis z widokiem na elementy
i spis lamp?
Firmy skandynawskie bardzo często pracowały na licencjach innych firm europejskich
oraz amerykańskich.
Jest duże prawdopodobieństwo znalezienia analoga tego odbiornika w innej firmie.
mogę spróbować poszukać,jak będę więcej wiedział.
Pozdrawiam.
Jacek
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Tył ogólnie:
Luxor Magnat_od_tylu.jpg
Widok na chassis radia:
115745071_1655427491290382_1906371605533980248_n.jpg
Radio jest na lampach: ECH21, 7R7, 2x6AT6, EM4

Wzmacniacz:
Luxor_Magnat_ampli.jpg
Wzmacniacz jest na lampach: ECH21, 2x EBL21, AZ4 - w układzie przeciwsobnym najprawdopodobniej (jeden transformator głośnikowy).

Schemat gramofono-drutofonu:
Luxor_M102_schemat.jpg
Schemat Luxor Diplomat, gdzie część radiowa (do pierwszej ECH21 włącznie) jest chyba bardzo podobna (niewiele, ale zawsze coś):
Luxor_diplomat_schemat_sm.jpg

Wspomniany tył, gdzie wiem jak wyglądała ścianka tylna:
106DDE95487C821686A0D7ABEBBD4B41.jpeg
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Udało mi się jakimś cudem wyszperać w sieci instrukcję użytkownika do tego odbiornika 8)
Co ciekawe ani na stronie, ani w nazwie pliku nie było słowa o nazwie i numerze odbiornika - google odnalazł ją dzięki pewnemu charakterystycznemu słowu występującemu w tej instrukcji (radofon - nazwa przystawki do zdalnego sterowania tym ustrojstwem). Jednak instrukcja jest w postaci zeskanowanych obrazów, a nie tekstu, co oznacza, że google przeszukuje wnętrza pdf'ow i dokonuje ich OCR'u :shock:

Zamieszczam, tutaj celem zgromadzenia w miarę pełnej dokumentacji - jaka jest możliwa do zdobycia.
Luxor_Magnat_519WM_user_manual.pdf
(3.19 MiB) Pobrany 89 razy
Instrukcja jest po szwedzku oczywiście, ale z pomocą OCR i tłumacza google, da się odcyfrować co tam jest napisane ;-) Przy dzisiejszych możliwościach technicznych można by się pewnie pokusić o edycję tej instrukcji i zamianę języka na angielski czy nawet nasz.

Tymczasem prace się posuwają i moduł wzmacniacza i zasilacza nabrał bardziej odświętnego wyglądu:

wzmacniacz_od_tylu.jpg

Od czasu do czasu przyglądam się też schematowi druto-gramofonu i zauważyłem tam jedną ciekawostkę (a właściwie to mój kolega zwrócił mi na to uwagę) - wygląda to tak jakby zasilanie silnika gramofonu było załączane przez wyłącznik rtęciowy. Nie zaglądałem jeszcze tam fizycznie, bo inne elementy najpierw robię, ale symbol na schemacie rzeczywiście kojarzy się z takim wyłącznikiem. Możliwe to?
Pozdrawiam

Jado.

kolawski
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: kolawski »

Jado pisze: pn, 29 listopada 2021, 20:48 , co oznacza, że google przeszukuje wnętrza pdf'ow i dokonuje ich OCR'u :shock:
google robi to już od dość dawna (parę ładnych lat, a może nawet z 10 - tak bym stawiał). To bardzo przydatne narzędzie, doceniają je zwłaszcza ci, "co robią" w starych dokumentach, drukach, literaturze. Ichni OCR radzi sobie nawet z bardzo kiepskimi wydrukami/skanami. (Z drugiej strony, podobne narzędzia pozwalają rozpoznawać twarze itp., a to już nie jest takie wesołe, choć pewnie niektórym przydatne))))

Pozdrowienia
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Gratuluję i pozdrawiam.
Jacek"b/t"
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Schematu jednak nadal nie mam - jedynym sposobem jest chyba znalezienie jakiś szwedzkich forów poświęconych naprawom odbiorników lampowych i tam szukanie kogoś kto dysponuje takim schematem.
Co nie przeszkadza oczywiście w restauracji urządzenia - bez pełnego schematu.

Właśnie wyciągnąłem ze skrzynki chassis tunera radiowego - całkiem spore:

Radio_front.jpg

Radio_chassis.jpg

Radio_top.jpg

Na szczęście nie widać żadnej ingerencji "naprawiaczy", co przy braku schematu ma spore znaczenie.
Ciekawy jest mechanizm strojenia - umożliwia, za pomocą przełączenia jednej z gałek - włączenia trybu bardzo dokładnego strojenia - coś w rodzaju precyzera, ale zrealizowanego na całej skali odbiornika.

Początkowo myślałem, że jest zerwana linka, bo wskazówka nie chodzi, dopiero później okazało się że chodzi, ale ruch jest tak minimalny, że prawie go nie widać :lol:
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Prace powoli postępują - radio nabrało już bardziej odświętnego wyglądu (wszak Święta idą ;-) :

radio_po_odnowie_front.jpg

radio_po_odnowie_chassis.jpg

Położyłem odświeżającą warstwę politury na front drewniany.
Skala oczyszczona, wszystko naoliwione, klawisze, które zacinały się - jak się okazało z powodu ocierania o nieco wypaczony front z drewna - po lekkim podpiłowaniu frontu, już wyskakują na swoje miejsce bez problemu.
Kupiłem kilka lamp zapasowych - chociaż z doświadczenia wiem, że zazwyczaj lampy bywają sprawne. Ale miło jest włożyć nowe lampy - coś jakby wymiana silnika w samochodzie na nowy ;-)
Jednak jeśli chodzi o oczko magiczne, to kupiłem 6E5C i jeśli dojdzie do wymiany za EM4, to będę musiał wymienić podstawkę na oktalową - tutaj oko magiczne trzyma się za pomocą cokołu, a nie obejmy obejmującej bańkę lampy.
Ponieważ posiadam jednak taką obejmę z jakiegoś starego radia, to zastanawiam się nad tym czy by nie użyć jej, a stary cokół, wraz z metalowym mocowaniem odjąć całkowicie i schować gdzieś w bezpiecznym miejscu na wypadek
gdyby trafiła się dobra EM4.
Wszystkie lampy na wszelki wypadek mam, ale lampy 7R7, która też tam siedzi nie udało mi się u nas namierzyć.
Mam nadzieję, że nie będzie potrzebna jej wymiana.
Niektóre kondensatory (upływność) i rezystory (obłaziły z farby) zostały wymienione - pozostałe elementy bez zmian.
Zastanawia tutaj niezła mieszanina elementów bardziej nowoczesnych, ze starożytnymi - począwszy od lamp,
poprzez przewody np:
kable.jpg
Mamy tu kable w oplocie bawełnianym, ale też i takie które wyglądają jak w izolacji igielitowej - całkiem współczesne.
Początkowo myślałem, że ktoś powymieniał kable bo pokruszyła się na nich izolacja (było tu kilka i takich kabli - na szczęście niewiele), ale jest ich wszędzie dużo i w różnych miejscach, filtrach, transformatorach - poukrywanych gdzieś wewnątrz, tak że niełatwo było by je tam wymienić - a luty wyglądają na oryginalne.

Udało mi się namierzyć jak wyglądał oryginalny mikrofon do tego radia:

mikrofon_do_luxor.jpg
Jakby ktoś miał taki, to niech da znać :-)

Tymczasem wziąłem się już powoli za druto-gramofon.
Okazało się, że rzeczywiście jest tam wyłącznik rtęciowy - na szczęście cały :-)
Co ciekawe różne gumki, obejmy, kółka napędowe wyglądają jakby miały kilka lat najwyżej, a nie 70. Guma mięciutka, nic nie stwardniało, nie rozpadło się - czyli można? można :-)
Podobno kiedyś dodawali do gumy prawdziwy kauczuk.

Namierzyłem też jak wyglądała przystawka do sterowania tym ustrojstwem:
radofon.jpg
Można by się pewnie pokusić o odtworzenie tej skrzyneczki - niestety nie wiadomo jak wyglądał schemat tej przystawki.

No i na razie tyle z frontu prac - radio już znalazło swoje miejsce w pokoju - po wcześniejszym pozbyciu się wersalki :lol:

BTW: Trymery powietrzne wyglądają dziwnie znajomo ;-)
Pozdrawiam

Jado.

CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

I co ciekawe takie wyłączniki rtęciowe są dalej produkowane i dostępne https://abc-rc.pl/product-pol-8453-Prze ... chylu.html . Co do lampy 7R7 to zostaje Ebay i to tylko Wielka Brytania i Stany - tylko tam na Ebay są dostępne te lampy . Można próbować jeszcze szukać EBF21 której to 7R7 jest odpowiednikiem - ale z EBF21 też będzie ciężko a nawet jeszcze ciężej - była stosowana przez Siemens Austria jakieś 2 lata . Jak byś się chciał wymienić za 6E5S to mam jak nówkę EM4 Azdam serii czerwonej z 38 roku.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

CHOPIN66 pisze: pt, 17 grudnia 2021, 23:05 I co ciekawe takie wyłączniki rtęciowe są dalej produkowane i dostępne https://abc-rc.pl/product-pol-8453-Prze ... chylu.html . Co do lampy 7R7 to zostaje Ebay i to tylko Wielka Brytania i Stany - tylko tam na Ebay są dostępne te lampy . Można próbować jeszcze szukać EBF21 której to 7R7 jest odpowiednikiem - ale z EBF21 też będzie ciężko a nawet jeszcze ciężej - była stosowana przez Siemens Austria jakieś 2 lata . Jak byś się chciał wymienić za 6E5S to mam jak nówkę EM4 Azdam serii czerwonej z 38 roku.
Chyba że, masz EM34 na wymianę to jeszcze lepiej by było
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wygląd gałek tego kombajnu sugeruje mi lata końcowe 1940te-początkowe 1950te.
Jak a naszych AGAch,także szwedzkiej proweniencji generalnie.
To dobry punkt zaczepienia.Zawężenie przedziału czasowego do sprawdzenia.
Co do miksu lamp: wydaje mi się,że Szwedzi,którzy,powiedzmy, byli neutralni
podczas Drugiej Wojny,nazgarniali potem worki lamp z demobilowych remanentów
i spokojnie sobie nabudowali sprzętu na tym.Zawsze lubili bazować na importowanych
częściach i licencjach.
Co do lampy 7R7,to proponuję w razie czego zastąpić ją wcześniejszą także loktalową
lampą 7E7,jeżeli takową dałoby się zdobyć.Oczywiście o takiej samej budowie
wewnętrznej,czyli duodiody-pentody napięciowej.Jeżeli dałoby się wygospodarować
12,6-14V gdzieś na jakimś odczepie,to mogę spróbować poszukać lampy 14R7,
różnej tylko żarzeniem od 7R7.
Nie obiecuję,że ją mam,dopóki jej nie odnajdę.Ale sygnalizuję taką możliwą
ewentualność.Alternatywnie,może kolega Valdi,od którą ją kupowałem,ma jeszcze
14R7 także?
O EBF21 już była mowa.Mikołajczyk podaje jeszcze lampę Tesli,o mylącym oznaczeniu
EF22,która jest także podobna budową do powyższych.Także loktal.
Więc zakres zamienności się poszerza.
ODPOWIEDZ