Nowość w usługach InPost.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Nowość w usługach InPost.

Post autor: Lech S. »

Lech S.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Nowość w usługach InPost.

Post autor: ECC83 »

Ja wątpię, że jak im wyślę np. takiego Cyryla czy inne małocenne znalezisko, które musiałem przyjąć w transakcji wiązanej, to będą się starali go wykorzystać ponownie... może lepiej rozkręcić na rezystory i transformatorek.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

A według mnie to szukają kasy. Daj im za darmo a oni sprzedadzą
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: czyt »

Liczą na nieznajomość wartość realnej, posiadanego sprzętu.Na 1000, trafia się jeden ceny. Ostatnio zbiórki, nawet po parafiach robią. Przyjeżdża firma i targują się, po ocenieniu wartości fantów. Pralki, lodówki czesto mają niegroźną awarię i mogą służyć. Komputery i inne idą na przemiał. Odzysk złomu jeszcze - znalazłem ostatnio elemisa, pod sadem, jakie on miał piękne, al, radiatory - z kilogram. A części jakie porządne. Teafo WN w całości, nawet scalak fonii niewyrwany : D Szmaty także zbierają, specjaliści segregują i interesa się kwitną.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Awatar użytkownika
janusz rafalski
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: janusz rafalski »

To nic złego.Przynajmniej złóm nie trafia do lasu,a jest wykorzystywany.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

janusz rafalski pisze: pn, 22 listopada 2021, 13:06 To nic złego.Przynajmniej złóm nie trafia do lasu,a jest wykorzystywany.
W lesie nie tak dawno widziałem CZTERY telewizory kineskopowe z lat 80-tych :shock: Więc lepiej niech już sobie inpost zarabia.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Olkus pisze: pn, 22 listopada 2021, 13:17
janusz rafalski pisze: pn, 22 listopada 2021, 13:06 To nic złego.Przynajmniej złóm nie trafia do lasu,a jest wykorzystywany.
W lesie nie tak dawno widziałem CZTERY telewizory kineskopowe z lat 80-tych :shock: Więc lepiej niech już sobie inpost zarabia.
Coś ta ich 'ekologia' bardzo wybiórcza... :twisted:

"Nie można natomiast przesyłać baterii, źródeł światła, odpadów medycznych czy
chemicznych oraz sprzętu niekompletnego."

Czyli nadal będzie 'opcja' las :cry:
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

Locutus pisze: pn, 22 listopada 2021, 15:44
Olkus pisze: pn, 22 listopada 2021, 13:17 W lesie nie tak dawno widziałem CZTERY telewizory kineskopowe z lat 80-tych :shock: Więc lepiej niech już sobie inpost zarabia.
Coś ta ich 'ekologia' bardzo wybiórcza... :twisted:

"Nie można natomiast przesyłać baterii, źródeł światła, odpadów medycznych czy
chemicznych oraz sprzętu niekompletnego."

Czyli nadal będzie 'opcja' las :cry:
Śmieci w rzece czy lesie to niestety w Polsce częsty widok. Obawiam się, że prędko takie widoki nie znikną.

Sprzęt medyczny i resztę trzeba już samemu zutylizować- pewnie sporo osób wybierze metodę "utylizacji" do lasu :evil:
To jest właśnie błąd, część rzeczy można oddać a część nie, to co niekompletne też nie i przez to potem mamy takie wysypiska w lasach.

Kiedyś jak nie chcieli mi na wystawce jakiegoś niekompletnego sprzętu zabrać (wyjąłem trafo i radiatory i był za lekki) to użyłem metody na cegłę :P

Pozdrawiam
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Skończ już bredzić, skoro nie odróżniasz odpadów medycznych od sprzętu medycznego i zajmij się lepiej swoimi projektami.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Jeżeli już o medycynie to pytanie:
Gdzie można oddać kilkadziesiąt zużytych ampułko strzykawek?
Jeździć kilka kilometrów do punktu zbiórki odpadów?
(A może prościej - do lasu, albo byle kosza na śmieci).
P.S. W aptece powiedziano, że u nich tylko lekarstwa.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Wytwarzanie odpadów medycznych przez placówki medyczne i weterynaryjne są uregulowane prawnie a ich przestrzeganie jest systematycznie kontrolowane przez rozmaite inspekcje i organy nadzoru np. MZ, NIK, Sanepid, WIOŚ, Urząd Marszałkowski. W przypadku odpadów medycznych "prywatnych"/domowych niestety występuje dziura w przepisach. W zasadzie jedynym legalnym rozwiązaniem jest zawiezienie odpadów do lokalnego PSZOKu. Igły, wenflony itp. powinny być zabezpieczone nasadkami (w szpitalach stosuje się dodatkowo oznakowane plastykowe czerwone pojemniki od 0,5 do 2l) aby uchronić przed zakłuciem osoby pracujące przy przy ich odbiorze, transporcie i utylizacji.

Nieprawdą jest, co czasem można wyczytać w różnych "mądrych" artykułach, że można oddać takie odpady do szpitala czy przychodni.Podmioty tego typu posiadają zwykle pozwolenie jedynie na wytwarzanie odpadów i zawsze z określonym rocznym limitem dla każdej grupy (np. 18 01 03*), więc ich nie przyjmują, aby nie przekraczać limitów oraz aby nie ponieść kar finansowych z tytułu odbioru odpadów nie posiadając stosownego zezwolenia na ich zbieranie.

Jak jest z aptekami - nie wiem, ale skoro przyjmują przeterminowane leki, być może w tej branży funkcjonuje jakiś przepis pozwalający lub nakazujący ich zbiórkę.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Locutus pisze: pn, 22 listopada 2021, 15:44 Coś ta ich 'ekologia' bardzo wybiórcza... :twisted:
Wystarczyło przeczytać opis - chodzi o danie "drugiego życia" sprzętowi już posiadaczowi niepotrzebnemu, ale jeszcze używalnemu. Czyli musi być sprawny, albo naprawialny. InPost nie chce zastąpić PSZOKu. Dla mnie pomysł bardzo dobry, bo po pierwsze - mniej śmieci, po drugie - działąjący sprzęt nie będzie bez sensu wyrzucany.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

staszeks
nie ma dobrego rozwiązania tego problemu , żaden szpital czy przychodnia tego typu odpadów ci nie przyjmie . Apteki nie mają umowy na wywóz odpadów medycznych i jak wrzucisz do pojemnika na przeterminowane leki narobisz im tylko kłopotu .
Absolutnie nie można tego wrzucić do,, plastików ``gdyż są to odpady segregowane i ktoś może się tym zakłuć !!!
Wrzucamy do odpadów zmieszanych .Igła powinna być zabezpieczona nasadką .Strzykawkę czy ampułkostrzykawkę oraz igłę należy włożyć do pudełka, najlepiej przezroczystego z plastiku, zabezpieczając przed otwarciem i wrzucić do odpadów zmieszanych
Pozdrawiam
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Potrudziłem się i zadzwoniłem do ZGO.
Uzyskałem odpowiedź: "można przywieźć na PSZOK"
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

tszczesn pisze: pn, 22 listopada 2021, 23:55
Locutus pisze: pn, 22 listopada 2021, 15:44 Coś ta ich 'ekologia' bardzo wybiórcza... :twisted:
Wystarczyło przeczytać opis - chodzi o danie "drugiego życia" sprzętowi już posiadaczowi niepotrzebnemu, ale jeszcze używalnemu. Czyli musi być sprawny, albo naprawialny. InPost nie chce zastąpić PSZOKu. Dla mnie pomysł bardzo dobry, bo po pierwsze - mniej śmieci, po drugie - działąjący sprzęt nie będzie bez sensu wyrzucany.
Sprawnego to raczej nikt nie wyrzuca, choć czasami się też zdarzy. Natomiast naprawialny? Skąd ktoś miałby wiedzieć, czy jego magnetowid wsadzany właśnie do paczkomatu będzie naprawialny. Nie da się tego ustalić. Generalnie wszystko jest naprawialne - kwestia tylko nakładów jakie należy ponieść na przywrócenie do sprawności. Sam to wiesz, bo nie tak gruzy odzyskiwałeś. Zatem biorąc to pod uwagę, jeżeli z wzmacniacza wymontujesz sobie transformator czy radiator to nie można jednak uznać, że ten wzmacniacz nie nadaje się do paczkomatu bo nie jest naprawialny. Da się go naprawić, ale trzeba ten radiator kupić, wstawić i jeszcze prócz tego odnaleźć usterkę właściwą, która spowodowała, że ów wzmacniacz poszedł w odstawkę.
Tak czy owak, można tam moim zdaniem wsadzać gruzy w dowolnej kompletności czy stanie technicznym, bowiem nikt nie jest w stanie ustalić co się da naprawić.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
ODPOWIEDZ