Tak jest dobrze Zaczynam nabierać apetytu na EL84 SE i podobne małe jakieś kolumienki. Ja także słucham praktycznie tylko klasyki więc to może być ciekawe dźwiękowo
Boguś, to znaczy że masz jeden glośnik szerokopasmowy w każdym z pudełek ? Piotr mówi o układzie dwudroznym ze stożkowym wysokotonowcem...
Ten GD12/10 dla uścislenia, ma górny resor tekstylny, i niema w nim wysokotonowego. Ale posiadałem kolumny tego typu w których był głosnik wysokotonowy membranowy, cały blaszany o średnicy około 8cm (podobny jak w kolumnach od Amatora), z głośnikiem GDN16/12, jednak na kolumnie pisało ZG10C. i nie był to głosnik wymieniany tylko oryginał.
Boguś
moje są na 110% dwudrożne i oryginalne. ten nisko-średniotonowy jest niby szerokopasmowy (w katalogu), ale co to za szerokość pasma do 6, czy 7kHz?
no to jak widać, w te same skrzynki ładowali co mieli. Zreszta to samo z Altusami, ładowałi głosniki GDN30/60 jak 30/80 a i spotałem sie z głosnikami GDN30/100. W jednych były magnesy pojedyncze w innych podwójne. Z tego wnosek ze Tonsił był nieobliczalny
Boguś pisze:U mnie sa głosniki GD12/10, a były zakupione w komplecie razem z radiem "DUET"(2x5W, koncówka TBA800/810?). Efektywnośc jak compakt nawet niezła.
Też takie miałem , zostały mi doskonałe glośniki, które pracują w innym zestawie.
Oryginalnie z Amatorem 1 były kolumny z glośnikami o średnicy 18 cm. Ale ich zawieszenie było bardzo twarde i bas był bardzo kiepski (osiągany "rozkręceniem" na full potencjometru od basu.
Przepraszam, że w tym miejscu, ale własnie sobie skojarzyłem, że dostałem kiedyś garść kostek TBA (nie pamiętam czy 800, czy 810). Warto na nich coś na szybkiego zrobić? Może ktoś ma schemat. Proszę na PW albo na avrel@wp.pl bo nie chcę tego forum tranzystorem kalać.
W życiu bym się nie spodziewał, że wokół tych niepozornych kolumn taka dyskusja wybuchnie.
Ja mam kolumny(dokładnie to same skrzynie) od Amatora. Planuje reanimacje tych kolumienek na głośnikach TVM-a, czy to aby dobry pomysł Tak na marginesie jaki model kolumn był sprzedawany z tym radiem?
Piotr pisze: fugasi
EL84? to AL4 już cię nie interesuje?
O, bynajmniej ! AL4 jaknajbardziej ale co po nim, spocząć na laurach ? AL4 finalnie pójdzie na półeczkę do napawania się samemu, tudzież zadawania szyku innym (podobno dziewczyny na to lecą !) a EL84 będzie tyrał przy komputrze jako koń roboczy.
Plan jest prosty: AL4, jako drugi EL84 (i nasłuchujemy "brzmienia lamp" ) na trzecim miejscu koniecznie jakiś odbiornik reakcyjny na fale krótkie. Tylko czas, skąd czas wziąć...
Reszta później
Nie należy się tymi kolumnami (ZG 10C ) tak podniecać -wykonane z ordynarnej płyty wiórowej, byle jak sklejone. W/g mnie najlepsze były zestawy głośnikowe sprzedawane z gramofonem "FOnomaster" - dwa głośniki niskotonowe 12 cm z resorem gumowym i głośnikiem wysokotonowym, oraz kształt (wąskie fronty i duża głębokość skrzynki) zapewniały doskonałe brzmienie. Późniejsze dokonania Tonsilu nigdy nie dorównały tej prostej konstrukcji. Może ze względu na panującą w latach 80-tych modę na muzykę dyskotekową, wymagającą szeregu rozwiązań "wzmacniających" średnie i duże częstotliwości. Niestety, prawdopodobnie głośniki niskotonowe z kolumn "Fonomastera" nie dotrwały do naszych czasów, gdyż już we wczesnych latach 90-tych widziałem je ze sparciałymi resorami.
może i do podniecania nie ma dużo...ale kolumny mają coś w sobie.....to tak jak altusy...nie grają wcale powalająco ale mają dusze :] tak jak te małe ZG10-C co do wykonania to czy aż tak to zle wygląda??? obudowę można zawsze wzmocnić od środka za pomocą kostek drewnianych poeklejanych w rogach mysle że głośniki nie wytwarzają aż takiego ciśnienia zeby sie kasta miała rozlecieć a sam w sobie wygląd przypomina mi stary telewizor OT LIBRA 203 To przez ten swietny lakierowany fornir na którego punkcie mam szajbę ale jak żeycie pokazuje znajdzie się duże grono takich osób które potrafią docenić stare produkty...niekoniecznie trzymające sie kupy
Natomiast aktualnie w produkcji jest taki głośnik o śr. 16cm jak tu
W zasadzie trudno będzie w obudowie zamkniętej uzyskac satysfakcjonujący bas. To odnośnie kolumn z głośnikami GDN 16/15.
Do "Amatorów Stereo" dołączano także kolumny z głośnikami GDS 20/10 i mimo, że nie były to głośniki przeznaczone do obudów zamkniętych potrafiły zagrać dość potężnie. GD 12/10 był w zasadzie głośnikiem szerokopasmowym, choć nie miał typowej budowy takiego. Maciej Szczodrowski- to właśnie te z GDS 20/10
Janusz
Sprawdziłem w domu swoje głośniki od Amatora 2 Stereo. Wyglądają jak ZG10 (chodzi mi o przód - materiał), ale nazywają się ZG15. Pochodzą z lat siedemdziesiątych. Wogóle nie przypominają tych obskurnych ZG15 z allegro. Mają 15W (w głównym głośniku membrama wygląda tak jak w ZG10) no i mają głośnik wysokotonowy.
Przy okazji: naprawiłem komuś kolumny i po wymianie stałem się posiadaczem dwóch głośników GDN 25/40/3. Membramy są całkowicie do wymiany, dodatkowo jeden głośnik ma minimalnie ukruszony magnes. Warto inwestować w naprawę, czy dać sobie lepiej spokój?
Membramy mozna kupić stosunkowo tanio jednak nie bedzie to to samo co orginał (zmiana parametrów). Głośnik bedzie sie juz zachowywał inaczej w obliczonych na niego obudowach. Ja osobiscie kupił bym orginalne membramy ale trzeba juz sie liczyć z pewnymi kosztami Ale przynajmniej plus taki że zagra tak jak powinno (jesli cewka bedzie wycentrowana) Ja bym sie porozglądał za jakimś zestawikiem naprawczym na allegro. Polecam skontaktować się z tym panem z allegro o nicku ALTUSSERWIS nr gg 3145041. Wykonuje kompletne naprawy głosników, szczerze polecam :] kupiłem od niego kiedyś membramy