Kineskopy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Re: Kineskopy
Jeśli nikt nie chce tego kineskopu to za tydzień rozbije go i potraktuję jako odpady szklane...
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Jest zbyt nowy
Może za jakieś 10-20 lat znajdzie się chętny{nawet bez cewek}.A po drugie jest to odpad niebezpieczny
. 

-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
To jest najstarszy, który ostał się z mojej kolekcji

Odpad niebezpieczny? Wiele osób tak je traktowało(w tym ja z kineskopami starszymi niż ten, nie wiedziałem wtedy, że monochromatyczne mają jakąkolwiek wartość). PSZOKi nie biorą kineskopów

Cewek nie mam, ale rdzenie ferrytowe z nich owszem, a drut jest używany do podwiązania kwiatków w ogródku i innych niezgodnych z oryginalnym przeznaczeniem zastosowań

Potrzymać jeszcze te 10-20lat * czy wyrzucić?
*o ile się nie przeprowadzę to mogą leżeć i 40lat

Pozdrawiam,
A.
-
- 6250...9374 posty
Aby trzymać jako kapitał,trzeba by sprawdzić stan i następnie umiejętnie{w odpowiednich warunkach} przechowywać

-
- 3125...6249 postów
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Wiem, że samych kineskopów brać nie chcą, choć jednego 17' (AW... ) pozbyłem się wystawiając jako gabaryt.cirrostrato pisze: ↑pt, 5 listopada 2021, 19:59Oddaj w całości na elektroszrot, chyba coś się zmieniło bo dawniej przyjmowali kineskop razem z telewizorem czyli komplet, teraz same kineskopy, obudowy czy chassis nawet niekompletne.
OK, do większości na szczęście są obudowy tak więc przy odrobinie szczęścia powinno udać się pozbyć. Raz jak rozebrałem jakiś sprzęt (nie pamiętam już co, chyba amplituner) i wyjąłem trafo, nie chcieli wziąć bo za lekkie a więc w środku nic nie ma. Wrzuciłem do środka cegłę (taką starą porządną i ciężką) i wzięli bez problemówMarek7HBV pisze: ↑pt, 5 listopada 2021, 20:20
Aby trzymać jako kapitał,trzeba by sprawdzić stan i następnie umiejętnie{w odpowiednich warunkach} przechowywać.PSZOK nie przyjmie kineskopu niezabezpieczonego{musi być w obudowie telewizora}.W większości przypadków wystarczy zapowietrzyć kineskop i utrącić szyjkę-ale trzeba to wcześniej uzgodnić,bo różni ludzie tam pracują
.
![]()

A jakbym jednak zdecydował zachować to w jaki sposób przechowywać i jak sprawdzić?
Nie chciałem wyrzucać więc dałem ogłoszenie tu na triodzie, liczyłem na to, że może ktoś chętny będzie. Oczywiście oddaję za darmo, dochodzą tylko koszty ewentualnej przesyłki ale to na ryzyko osoby chętnej.
Pozdrawiam,
A.
Ostatnio zmieniony pt, 5 listopada 2021, 22:05 przez Olkus, łącznie zmieniany 1 raz.
Radziłbym trzymać.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Problem taki, że wisi nade mną groźba przeprowadzki a "na nowym" nie będzie miejsca na cztery albo pięć kineskopów. Jeśli nie dojdzie do zmiany miejsca zamieszkania to mogą sobie leżeć i czekać na wzrost wartości.
Może kiedyś komuś na coś się to przyda

Szkoda tylko, że pozbyłem się (chyba) wszystkich kineskopów monochromatycznych, teraz mogły by się przydać

Szkoda, EL84, ECL86 to dziś cenne lampyTELEWIZOREK52 pisze: ↑pt, 5 listopada 2021, 21:49Podobny problem miałem 30 lat temu z lampami ( EL84, ECL86/82, ECC...) Poszły pod młotek jako niechodliwe, dosłownie. Zostały telewizyjne zwane dzisiaj śmieciówkami. Wszystkiego nie przewidzisz.![]()

Pozdrawiam,
A.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Kilkanaście lat temu "zutylizowałem" ze 30-40 TV i monitorów CRT(oczywiście tak po trochu
).
Kineskopy....utrącałem szyjkę, młotek i do kubła na śmieci szło, nieraz jak kubeł wystawiałem, to ze 150kg ważył, aż kółka piszczały.
A śmieciarze....dostał flaszkę i tylko słowa przy załadunku "k...., ale szkłów"....nikt nie pisnął.
Plastiki szły w ognisko a płytki, po odzysku aluminium i miedzi też do śmieci.
U mnie od 30 lat palą byle czym, co się nie pali, najczęściej kilka kilometrów dalej, w Bory Tucholskie....to taki zakichany region, pełne podwórka śmieci z Niemiec i smród palonych śmieci po nocach.
Tak więc Kolego Olkus: wywal to do śmieci zmieszanych(Broń Boże do szkła!!), oczywiście tak z jedną sztukę na miesiąc.
A ja nie gromadzę już żadnych TV CRT, w plastikach tym bardziej.....wstrętne były
, jakby jakiś "paździoch" był...oczywiście kompletny i nie zniszczony....wtedy bym przygarnął.
Kilkanaście lat temu "zutylizowałem" ze 30-40 TV i monitorów CRT(oczywiście tak po trochu

Kineskopy....utrącałem szyjkę, młotek i do kubła na śmieci szło, nieraz jak kubeł wystawiałem, to ze 150kg ważył, aż kółka piszczały.
A śmieciarze....dostał flaszkę i tylko słowa przy załadunku "k...., ale szkłów"....nikt nie pisnął.
Plastiki szły w ognisko a płytki, po odzysku aluminium i miedzi też do śmieci.
U mnie od 30 lat palą byle czym, co się nie pali, najczęściej kilka kilometrów dalej, w Bory Tucholskie....to taki zakichany region, pełne podwórka śmieci z Niemiec i smród palonych śmieci po nocach.
Tak więc Kolego Olkus: wywal to do śmieci zmieszanych(Broń Boże do szkła!!), oczywiście tak z jedną sztukę na miesiąc.
A ja nie gromadzę już żadnych TV CRT, w plastikach tym bardziej.....wstrętne były

-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Jeśli jednak będę musiał się pozbyć tych kineskopów to tak zrobię, młotek i do kubła.
A szyjkę ja utrącałem ale najpierw zapowietrzałem kineskop, by uniknąć implozji i nie dostać szkłem w twarz podczas rozbijania.
Jak się trafi coś w ładnej drewnianej skrzynce to oczywiście też bym wziął.
Pozdrawiam,
A.
A szyjkę ja utrącałem ale najpierw zapowietrzałem kineskop, by uniknąć implozji i nie dostać szkłem w twarz podczas rozbijania.
Jak się trafi coś w ładnej drewnianej skrzynce to oczywiście też bym wziął.
Pozdrawiam,
A.
-
- 3125...6249 postów
To może ja:przeciętny pracownik pszoku nie tknie całego kineskopu-bo wybuchnie

-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Zapowietrzałem kineskopy a potem utrącałem szyjkę, do wora i tłukłem w drobny mak
Zresztą nie tylko ja tak robiłem.
Pozdrawiam,
A.

Pozdrawiam,
A.