Kupiec czy oszust ?????

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Kupiec czy oszust ?????

Post autor: Valdi5 »

Witam i proszę o radę . Jestem w trakcie przeprowadzki, i wyprzedaję wiele rzeczy, min. panele fotowoltaiczne, ogłosiłem się w ....,

I sprawa jest tak na ogłoszenie paneli napisał do mnie już drugi człowiek, wygląda że z zagranicy, tłumaczenie przez translator chyba, że chce kupić że płaci w Euro, i kogoś podeśle po panele.

Tu korespondencja z nim:
Re: Panele fotowoltaiczne Longi 300W zestaw Sprzedający: majorlwp Aktywnie sprzedaje Cena 5500,00 zł

Witam,
Dzień dobry. Przepraszam za mojego późnego e-maila. jestem w porządku z ceną i jestem gotów go kupić, jeśli możemy dogadać się w sprawie płatności i dostawy.

W mojej własnej opinii, mogę zorganizować agenta zbiórki, w którym jestem bardzo zaznajomiony z, aby uniknąć szkód lub złej obsługi.

Proszę dać mi znać, jeśli mój pomysł pasuje yo

Regards Jurgen

On Friday, October 8, 2021, 06:58:08 PM GMT+1, Waldemar B. <majorlwp@onet.eu> wrote:

Witam, zgodnie z aktualnym kursem Euro ( 4,41zł/Euro) mamy 1247 Euro.

Nie wysyłam , tylko odbiór własny , należy przyjechać zapłacić i zabrać towar. Z jakiej miejscowości/ kraju jesteś?.

Pozdrawiam
Waldemar B.

W dniu 2021-10-08 15:15:40 użytkownik Jurgen Rohm <jurgen.rohm@yahoo.com> napisał:

Witam,
Dzięki za napisanie proszę o sprawdzenie aktualnego kursu walut i poinformowanie mnie o całkowitym koszcie w euro?

Regards Jurgen

On Tuesday, October 5, 2021, 10:48:57 AM GMT+1, Waldemar B. <majorlwp@onet.eu> wrote:

Aktualne gotowe do odbioru.

Drugi kontrahent o mailu: INadal Na sprzedaż? odezwij się do mnie....: marycraigez@gmail.com do prywatnych rozmów.

I moje pytanie co o tym myśleć, gdzie jest haczyk?

Czy ktoś się spotkał z czymś takim?
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Kupiec czy oszust ?????

Post autor: Thereminator »

Na 100% oszustwo. Nie klikaj żadnych linków przesłanych w wiadomościach od "zainteresowanych zakupem".

https://pieniadze.rp.pl/oszczednosci/ar ... -nam-konto
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
inar
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: inar »

Witam!
Oszust na 100% !!!
Wystawiłem przedmiot na OLX i dostałem wiadomość na WhatsApp, że chętnie to kupi,przyśle kuriera,a pieniądze już mogę odebrać na podanym linku.
Na tym linku jest prośba o pobranie aplikacji,która pewnie przejmie kontrolę nad telefonem. Oczywiście aplikacji nie pobrałem, odpisałem,że chętnie te pieniądze odbiorę i na tym poprzestałem-niech czeka!!!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Numer z wysyłaniem linku jest stary jak świat i wraca przy każdej możliwej okazji. Link jest do programu pozwalającego na przejęcie kontroli nad telefonem lub komputerem. Aż dziwne że jeszcze się ktoś na to łapie (a musi się łapać skoro ten atak ciągle w użyciu jest).

Natomiast same próby kontaktu nie muszą być oszustwem, sam wiele razy pytałem się wystawiających na jakichś lokalnych obcych portalach czy mogą wysłać do Polski. Zwłaszcza w przypadku odbioru osobistego nic się nie ryzykuje, ewentualnie "zwykły" napad, ale to już i lokalny klient może zrobić.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Haczyk jest taki, że za chwilę każe Ci wysłać na swój koszt a on zwrócić...ble...ble.
Nie ma sprawy, sprzedaj to tym hansom i jurgenom ale wyłącznie odbiór osobisty oraz płatne gotówką przy odbiorze albo przelewem przed odbiorem. Zobaczysz, od razu przestanie się im oferta podobać. Nie da się wciągnąć w żadną grę nie klikaj też żadnych załączników, jak pisał przedmówca.
Wypisz warunki transakcji i dostawy:
1. Płatne z góry za dostawę i transport
2. Płatne z góry za towar i odbiór osobisty
3. Płatne za całość towaru przy odbiorze.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: brencik »

ODPOWIEDZ