Przerwa techniczna w Polskim Radio
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- jedrzeej
- 250...374 postów
Przerwa techniczna w Polskim Radio
https://www.polskieradio.pl/7/15/Artyku ... ch-dlugich
A wczoraj zastanawiałem się dlaczego żaden z moich radioodbiorników nie łapie programu pierwszego.
A wczoraj zastanawiałem się dlaczego żaden z moich radioodbiorników nie łapie programu pierwszego.
Poszukuję: gałka mała Elektrit Allegro
gałka Elektrit Champion
gałka Elektrit Champion
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
Re: Przerwa techniczna w Polskim Radio
No świetnie !!!
A ja wczoraj uruchomiłem kolejne radio i byłem zmartwiony, że nie łapie jedynki za to łapie inne stacje, w pierwszym momencie pomyślałem że się rozjechała heterodyna i jedynka wypadła poza zakres odbioru radia. A wystarczyło włączyć inne radio i posłuchać czy w ogóle jedynka nadaje.
Swoja drogą codziennie czytam newsy w internecie i oglądam telewizyjne wiadomości i inne fakty i nic do mnie nie dotarło.
Ot taki niszowy temat, nikogo nie interesujący, w ogóle dziwie się, że ten nadajnik jeszcze działa....
SL
A ja wczoraj uruchomiłem kolejne radio i byłem zmartwiony, że nie łapie jedynki za to łapie inne stacje, w pierwszym momencie pomyślałem że się rozjechała heterodyna i jedynka wypadła poza zakres odbioru radia. A wystarczyło włączyć inne radio i posłuchać czy w ogóle jedynka nadaje.
Swoja drogą codziennie czytam newsy w internecie i oglądam telewizyjne wiadomości i inne fakty i nic do mnie nie dotarło.
Ot taki niszowy temat, nikogo nie interesujący, w ogóle dziwie się, że ten nadajnik jeszcze działa....
SL
- jedrzeej
- 250...374 postów
Ja włączyłem Elektrita i się zestresowałem, że nie działa i się coś zepsuło ale później włączyłem kolejne i to samo. Poszukałem w necie i się uspokoiłem 
Oby nadajnik działał jak najdłużej abyśmy mogli cieszyć się odbiorem

Oby nadajnik działał jak najdłużej abyśmy mogli cieszyć się odbiorem

Poszukuję: gałka mała Elektrit Allegro
gałka Elektrit Champion
gałka Elektrit Champion
-
- 1250...1874 posty
Napisane: Pt, 30 października 2015, 10:06
"Od niedzieli wyłączają Solec na całe 20 dni. Zamiast z "Syrenki" czy "Szarotki" będę musiał słuchać rano "Sygnałów dnia" z jugosłowiańskiej "Simfoniji A" na UKF..."
A było to tu: http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/forum ... 9&start=45
"Od niedzieli wyłączają Solec na całe 20 dni. Zamiast z "Syrenki" czy "Szarotki" będę musiał słuchać rano "Sygnałów dnia" z jugosłowiańskiej "Simfoniji A" na UKF..."
Ja to czytałem, a i tak parę dni później dobrą chwilę mi zajęło zanim skojarzyłem dlaczego nam się w pracy generator nie synchronizuje ze wzorcemgustaw353 pisze:Napisane: Pt, 30 października 2015, 10:06

Dzisiaj jedynka zagrała na falach długich. Ciekawe jak na długo
?

Wkrótce kolejna przerwa: w okresie 11.06 od godz. 09:05 - 12.06 do godz. 20:00.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Znów przerwa, do 10 października.
W czasach Konstantynowa nie przypominam sobie tak długich przerw. Teraz nawet rezerwy w postaci Raszyna nie ma. Państwo z dykty.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Czy może to mieć związek z tranzystoracją soleckiego nadajnika? Tam ponoć jest multum tranzystorowych stopni mocy w.cz. które załączane są tak jak drabinki w przełączniku cyfrowo-analogowym, i w ten sposób realizuje się modulację amplitudy. Może regularnie one padają a gdy padnie ich krytyczny odsetek, to się robi przerwę na czas naprawy lub wymiany padniętych? Chciałoby się aby, o ile ta spiskowa teoria dziejów jest prawdziwa - doszli w końcu do jedynie słusznego wniosku i przenieśli do Solca zabytkowe, aktualnie niewykorzystywane klasyczne lampowe nadajniki AM z Konstantynowa. Bardziej jednak jest prawdopodobne że uznali iż możliwość odbioru Jedynki na falach długich nie jest dziś krytyczna skoro odbiorniki pozbawione możliwości odbioru fal długich spotyka się dziś częściej niż odbiorniki bez UKF (nie licząc oczywiście tych naszych

- AZ12
- 3125...6249 postów
Nadajnik składa się z bloków, jak jeden uszkodzi się to reszta pracuje dalej, tyle że ze zmniejszoną mocą całości. Wyłączenie nadajnika ma najczęściej związek z konserwacją systemu antenowego (masztu). Jakiś czas temu zainstalowano na nich anteny nadawcze DVB-T... Rozwiązaniem byłoby zastosowanie drugiego systemu antenowego, ale zwiększyłoby i tak niemałe koszty.Tomek Janiszewski pisze: ↑czw, 7 października 2021, 11:46Czy może to mieć związek z tranzystoracją soleckiego nadajnika? Tam ponoć jest multum tranzystorowych stopni mocy w.cz. które załączane są tak jak drabinki w przełączniku cyfrowo-analogowym, i w ten sposób realizuje się modulację amplitudy. Może regularnie one padają a gdy padnie ich krytyczny odsetek, to się robi przerwę na czas naprawy lub wymiany padniętych?
Wątpliwe aby łatwo dało się uruchomić tego typu nadajniki po wielu latach nieużytkowania.Tomek Janiszewski pisze: ↑czw, 7 października 2021, 11:46Chciałoby się aby, o ile ta spiskowa teoria dziejów jest prawdziwa - doszli w końcu do jedynie słusznego wniosku i przenieśli do Solca zabytkowe, aktualnie niewykorzystywane klasyczne lampowe nadajniki AM z Konstantynowa. Bardziej jednak jest prawdopodobne że uznali iż możliwość odbioru Jedynki na falach długich nie jest dziś krytyczna skoro odbiorniki pozbawione możliwości odbioru fal długich spotyka się dziś częściej niż odbiorniki bez UKF (nie licząc oczywiście tych naszych)
Ratujmy stare tranzystory!
AZ12 pisze: ↑czw, 7 października 2021, 12:12W Muzeum Techniki częściowo uruchomiono,jeden stopień mocy.A więc da sięTomek Janiszewski pisze: ↑czw, 7 października 2021, 11:46
Wątpliwe aby łatwo dało się uruchomić tego typu nadajniki po wielu latach nieużytkowania..
Tak... i taka smutna a wręcz ponura refleksja , Polskie Radio , Jedynka ....A za cztery lata ( dla jednych już a innych aż ) , 1 marca 2026-go ?ludowicz pisze: ↑pt, 6 listopada 2015, 11:13 No świetnie !!!
SL
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Nasłuchowcy już raportują; Польское радио 1 снова в эфире!
Przy okazji troszkę spiskowych teorii powstało
Pozdrawiam
Przy okazji troszkę spiskowych teorii powstało

Pozdrawiam
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
Kto był na wycieczce w Solcu? Panowie z obsługi pokazywali te moduły pracujące na zasadzie drabinki - zawsze mają kilka wyjętych do pokazania (nie pamiętam czy są to uszkodzone, czy dodatkowe sprawne na wszelki wypadek).