Przerwa techniczna w Polskim Radio

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jedrzeej
250...374 postów
250...374 postów

Przerwa techniczna w Polskim Radio

Post autor: jedrzeej »

https://www.polskieradio.pl/7/15/Artyku ... ch-dlugich

A wczoraj zastanawiałem się dlaczego żaden z moich radioodbiorników nie łapie programu pierwszego.
Poszukuję: gałka mała Elektrit Allegro
gałka Elektrit Champion
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Re: Przerwa techniczna w Polskim Radio

Post autor: ludowicz »

No świetnie !!!
A ja wczoraj uruchomiłem kolejne radio i byłem zmartwiony, że nie łapie jedynki za to łapie inne stacje, w pierwszym momencie pomyślałem że się rozjechała heterodyna i jedynka wypadła poza zakres odbioru radia. A wystarczyło włączyć inne radio i posłuchać czy w ogóle jedynka nadaje.
Swoja drogą codziennie czytam newsy w internecie i oglądam telewizyjne wiadomości i inne fakty i nic do mnie nie dotarło.
Ot taki niszowy temat, nikogo nie interesujący, w ogóle dziwie się, że ten nadajnik jeszcze działa....

SL
Awatar użytkownika
jedrzeej
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jedrzeej »

Ja włączyłem Elektrita i się zestresowałem, że nie działa i się coś zepsuło ale później włączyłem kolejne i to samo. Poszukałem w necie i się uspokoiłem :-)

Oby nadajnik działał jak najdłużej abyśmy mogli cieszyć się odbiorem :-)
Poszukuję: gałka mała Elektrit Allegro
gałka Elektrit Champion
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Napisane: Pt, 30 października 2015, 10:06
"Od niedzieli wyłączają Solec na całe 20 dni. Zamiast z "Syrenki" czy "Szarotki" będę musiał słuchać rano "Sygnałów dnia" z jugosłowiańskiej "Simfoniji A" na UKF..."

A było to tu: http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/forum ... 9&start=45
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

gustaw353 pisze:Napisane: Pt, 30 października 2015, 10:06
"Od niedzieli wyłączają Solec na całe 20 dni. Zamiast z "Syrenki" czy "Szarotki" będę musiał słuchać rano "Sygnałów dnia" z jugosłowiańskiej "Simfoniji A" na UKF..."

A było to tu: http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/forum ... 9&start=45
Ja to czytałem, a i tak parę dni później dobrą chwilę mi zajęło zanim skojarzyłem dlaczego nam się w pracy generator nie synchronizuje ze wzorcem :lol:
matiwegrz
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: matiwegrz »

Dzisiaj jedynka zagrała na falach długich. Ciekawe jak na długo :( ?
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Wkrótce kolejna przerwa: w okresie 11.06 od godz. 09:05 - 12.06 do godz. 20:00.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

Znów przerwa, do 10 października.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

W czasach Konstantynowa nie przypominam sobie tak długich przerw. Teraz nawet rezerwy w postaci Raszyna nie ma. Państwo z dykty.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

kaem pisze: śr, 6 października 2021, 21:44 W czasach Konstantynowa nie przypominam sobie tak długich przerw. Teraz nawet rezerwy w postaci Raszyna nie ma. Państwo z dykty.
Czy może to mieć związek z tranzystoracją soleckiego nadajnika? Tam ponoć jest multum tranzystorowych stopni mocy w.cz. które załączane są tak jak drabinki w przełączniku cyfrowo-analogowym, i w ten sposób realizuje się modulację amplitudy. Może regularnie one padają a gdy padnie ich krytyczny odsetek, to się robi przerwę na czas naprawy lub wymiany padniętych? Chciałoby się aby, o ile ta spiskowa teoria dziejów jest prawdziwa - doszli w końcu do jedynie słusznego wniosku i przenieśli do Solca zabytkowe, aktualnie niewykorzystywane klasyczne lampowe nadajniki AM z Konstantynowa. Bardziej jednak jest prawdopodobne że uznali iż możliwość odbioru Jedynki na falach długich nie jest dziś krytyczna skoro odbiorniki pozbawione możliwości odbioru fal długich spotyka się dziś częściej niż odbiorniki bez UKF (nie licząc oczywiście tych naszych :wink: ), a Jedynka na UKF pokrywa praktycznie cały kraj, nie tak jak bylo za kumuny kiedy tylko nieliczne miasta dostępowały tego zaszczytu i stąd nie śpieszą się z pracami konserwacyjnymi.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Tomek Janiszewski pisze: czw, 7 października 2021, 11:46
kaem pisze: śr, 6 października 2021, 21:44 W czasach Konstantynowa nie przypominam sobie tak długich przerw. Teraz nawet rezerwy w postaci Raszyna nie ma. Państwo z dykty.
Czy może to mieć związek z tranzystoracją soleckiego nadajnika? Tam ponoć jest multum tranzystorowych stopni mocy w.cz. które załączane są tak jak drabinki w przełączniku cyfrowo-analogowym, i w ten sposób realizuje się modulację amplitudy. Może regularnie one padają a gdy padnie ich krytyczny odsetek, to się robi przerwę na czas naprawy lub wymiany padniętych?
Nadajnik składa się z bloków, jak jeden uszkodzi się to reszta pracuje dalej, tyle że ze zmniejszoną mocą całości. Wyłączenie nadajnika ma najczęściej związek z konserwacją systemu antenowego (masztu). Jakiś czas temu zainstalowano na nich anteny nadawcze DVB-T... Rozwiązaniem byłoby zastosowanie drugiego systemu antenowego, ale zwiększyłoby i tak niemałe koszty.
Tomek Janiszewski pisze: czw, 7 października 2021, 11:46Chciałoby się aby, o ile ta spiskowa teoria dziejów jest prawdziwa - doszli w końcu do jedynie słusznego wniosku i przenieśli do Solca zabytkowe, aktualnie niewykorzystywane klasyczne lampowe nadajniki AM z Konstantynowa. Bardziej jednak jest prawdopodobne że uznali iż możliwość odbioru Jedynki na falach długich nie jest dziś krytyczna skoro odbiorniki pozbawione możliwości odbioru fal długich spotyka się dziś częściej niż odbiorniki bez UKF (nie licząc oczywiście tych naszych :wink: )
Wątpliwe aby łatwo dało się uruchomić tego typu nadajniki po wielu latach nieużytkowania.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

AZ12 pisze: czw, 7 października 2021, 12:12
Tomek Janiszewski pisze: czw, 7 października 2021, 11:46

Wątpliwe aby łatwo dało się uruchomić tego typu nadajniki po wielu latach nieużytkowania.
W Muzeum Techniki częściowo uruchomiono,jeden stopień mocy.A więc da się :lol: . :D
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

ludowicz pisze: pt, 6 listopada 2015, 11:13 No świetnie !!!
A ja wczoraj uruchomiłem kolejne radio i byłem zmartwiony, że nie łapie jedynki za to łapie inne stacje, w pierwszym momencie pomyślałem że się rozjechała heterodyna i jedynka wypadła poza zakres odbioru radia. A wystarczyło włączyć inne radio i posłuchać czy w ogóle jedynka nadaje.
Swoja drogą codziennie czytam newsy w internecie i oglądam telewizyjne wiadomości i inne fakty i nic do mnie nie dotarło.
Ot taki niszowy temat, nikogo nie interesujący, w ogóle dziwie się, że ten nadajnik jeszcze działa....

SL
Tak... i taka smutna a wręcz ponura refleksja , Polskie Radio , Jedynka ....A za cztery lata ( dla jednych już a innych aż ) , 1 marca 2026-go ?
tarasw
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: tarasw »

Nasłuchowcy już raportują; Польское радио 1 снова в эфире!

Przy okazji troszkę spiskowych teorii powstało :-)

Pozdrawiam
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Kto był na wycieczce w Solcu? Panowie z obsługi pokazywali te moduły pracujące na zasadzie drabinki - zawsze mają kilka wyjętych do pokazania (nie pamiętam czy są to uszkodzone, czy dodatkowe sprawne na wszelki wypadek).
ODPOWIEDZ