Witam Szanownych Forumowiczów
Do założenia tego tematu skłoniły mnie zdjęcia - głównie "torusowych" cewek - w aukcji: https://allegrolokalnie.pl/oferta/radio ... at-20-ub-w. Słowa sprzedawcy potwierdzają że są one powietrzne. Po liczbie punktów przyłączenia można wnioskować że są dwuuzwojeniowe (transformatory?).
Moje pytanie do mądrzejszych z Tego Forum: jak takie cewki działają? Jak wygląda ich pole magnetyczne? Czym są lepsze od cewek walcowych, jedno- lub wielowarstwowych? Oczywiście, gdyby miały rdzenie magnetyczne, tych pytań by nie było. Ale opis mówi że są powietrzne! Zastanawia mnie ich rozmieszczenie, ułożone są w stosunkowo małej odległości, równolegle obok siebie. Czyżby zewnętrzne pola magnetyczne torusów były znikome (a co za tym idzie mała możliwość sprzężenia między tymi transformatorami)?
Ciekawe cewki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Ciekawe cewki
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Ciekawe cewki
Standard w latach 20-tych. Wzmocnienie stopnia triodowego było na tyle niewielkie, że o wzbudzenie było trudniej. Cewki faktycznie nietypowe, i fakt - większość pola jest wewnątrz torusa. Zresztą zapewne te stopnie w.cz. są neutralizowane i też przez to się nie wzbudza.
Co cewki, wyszukiwanie Google tego nie potwierdza, pomimo że zwraca kilkaset zdjęć odbiorników z "tamtej epoki"
To oczywistości, nie muszę o to pytać

I tu jest clou mojego pytania, szczególnie to co pozwoliłem sobie podkreślić. Dlaczego tak jest? Można prosić o jakieś materiały, podstawy obliczeń? Tak na mój "chłopski rozum" pole magnetyczne (zazwyczaj prostopadłe do płaszczyzny zwoja) nie ma przyczyny do zakrzywienia wzdłuż kołowej osi uzwojenia torusoidu (bo nie ma wiążącego go rdzenia ferromagnetycznego). Ale mój "chłopski rozum" może pisać bzdury

A ogólnie, dziękuję za odpowiedź (dotychczas jedyną)
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Stamdardem są nieekranowane cewki umieszczone niedaleko siebie, nie akurat w kształcie torusa
A co do cewek. Mało juz teorii pamiętam, ale jest jak mówisz - pole jest prostopadłe do zwoja , ponieważ każdy zwój jest pod troch ę innym kątem ze względu na torusowaty kształt to linie sił pola magnetycznego po zsumowaniu pól generowanych przez każdy zwój daje taki efekt. Ale tez łba pod tramwaj za to nie podłożę. Oczywiście brak rdzenia powoduje, że więcej linii sił pola ucieka na zewnątrz.
A co do cewek. Mało juz teorii pamiętam, ale jest jak mówisz - pole jest prostopadłe do zwoja , ponieważ każdy zwój jest pod troch ę innym kątem ze względu na torusowaty kształt to linie sił pola magnetycznego po zsumowaniu pól generowanych przez każdy zwój daje taki efekt. Ale tez łba pod tramwaj za to nie podłożę. Oczywiście brak rdzenia powoduje, że więcej linii sił pola ucieka na zewnątrz.
Za zgodą autora zdjęć, wstawiam ku potomności zdjęcie omawianych cewek:
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar