Strojenie p.cz. Blaupunkt 780
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Strojenie p.cz. Blaupunkt 780
Trafił mi się narowisty w strojeniu Blaupunkt 780.
Radio już po naprawie elektrycznej, co trzeba zrobione. AM p.cz. zestrojone, działa.
Ale nie daje się normalnie zestroić p.cz. FM. Jeżeli tylko wzmocnienie osiągnie pewien poziom- tor p.cz się wzbudza.
Niezależnie, który z 4 obwodów strojonych stroję to przychodzi taki próg, przy którym następuje wzbudzenie. Nie da się zestroić generatorem "na maksa", na wobulatorze można uzyskać co najwyżej słabe zestrojenie na 10,7MHz i wtedy jest w miarę normalny odbiór FM.
Siedzę nad problemem już dłuższy czas, wszystko co mi do głowy przyszło to sprawdziłem, schemat elektryczny ok.(po sporym recapingu), lampy zupełnie ok. Punkty pracy ok.
Może ktoś ma pomysł co jeszcze sprawdzić, co zmienić, gdzie szukać, jaka przyczyna. Może ktoś już osiodłał taki narowisty tor p.cz.
Za każdą pomoc z góry dziękuję,
Wojciech
Radio już po naprawie elektrycznej, co trzeba zrobione. AM p.cz. zestrojone, działa.
Ale nie daje się normalnie zestroić p.cz. FM. Jeżeli tylko wzmocnienie osiągnie pewien poziom- tor p.cz się wzbudza.
Niezależnie, który z 4 obwodów strojonych stroję to przychodzi taki próg, przy którym następuje wzbudzenie. Nie da się zestroić generatorem "na maksa", na wobulatorze można uzyskać co najwyżej słabe zestrojenie na 10,7MHz i wtedy jest w miarę normalny odbiór FM.
Siedzę nad problemem już dłuższy czas, wszystko co mi do głowy przyszło to sprawdziłem, schemat elektryczny ok.(po sporym recapingu), lampy zupełnie ok. Punkty pracy ok.
Może ktoś ma pomysł co jeszcze sprawdzić, co zmienić, gdzie szukać, jaka przyczyna. Może ktoś już osiodłał taki narowisty tor p.cz.
Za każdą pomoc z góry dziękuję,
Wojciech
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Strojenie p.cz. Blaupunkt 780
Lampy szklane RFT czy metalowe Telefunkena? Te pierwsze nie mają ekranowania. Wygląda jakby gdzieś ekranowania albo odsprzężenia zabrakło - na zasilaniu, krórejś siatki ekranującej lub napięcia ARW.
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Lampy metalowe. Szukałem (wydaje mi się) wszędzie. Jeszcze raz przeglądnę kondensatory przy siatkach i ARW.
Pozdrawiam
Wojciech
Pozdrawiam
Wojciech
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Czy obwód wejściowy UKF w siatce pierwszej mieszacza na ECH11 (składający się z antenowego transformatora symetryzującego oraz pojemności wejściowej lampy) jest strojony analogicznie jak obwód heterodyny? Czy dołączenie anteny lub jej brak ma wpływ na wzbudzenie? Czy możliwe jest zestrojenie wszystkich obwódów p.cz. na maxa bez objawów wzbudzenia gdy siatka pierwsza heptody zostanie umasiona przez odpowiednio duży kondensator (sygnał z generatora wchodzi wówczas przez pojemności rozproszone lampy)? Wreszcie: czy na wzbudzenie ma wpływ zestrojenie obydwu obwodów w doprowadzeniach anteny? One wyglądają mi na eliminatory sygnałów p.cz. FM. Ich niedokładne zestrojenie może skutkować sprzężeniem wejścia odbiornika ze stopniem końcowym p.cz. FM na EF15. Jeżeli umasienie wejścia mieszacza likwiduje wzbudzenie - sprawdziłbym jeszcze niepozorną cewkę między końcówkami 8 i 24 przełącznika zakresów. Być może wraz z kondensatorem 300pF tworzy ona zasadniczy eliminator sygnału p.cz na wejściu mieszacza; spróbowałbym prowizorycznie dołączyć ją do masy tylko przez ten kondensator i sprawdził czy wzbudzenie wówczas zanika.
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Czy obwód wejściowy UKF w siatce pierwszej mieszacza na ECH11 (składający się z antenowego transformatora symetryzującego oraz pojemności wejściowej lampy) jest strojony analogicznie jak obwód heterodyny?
Nie jest to obwód niestrojony. Nastawny.
Czy dołączenie anteny lub jej brak ma wpływ na wzbudzenie?
Na punkt wzbudzenia tak, ale i bez anteny i bez podłączenia do generatora wzbudzenie następuje.
Czy możliwe jest zestrojenie wszystkich obwódów p.cz. na maxa bez objawów wzbudzenia gdy siatka pierwsza heptody zostanie umasiona przez odpowiednio duży kondensator (sygnał z generatora wchodzi wówczas przez pojemności rozproszone lampy)?
Spróbuję, czy będzie się wzbudzać przy umasionej siatce. Sygnał podaję na siatkę przez kondensator, sprzężenie czysto pojemnościowe (jak przy ECC85) nie jest możliwe – lampy metalowe.
Wreszcie: czy na wzbudzenie ma wpływ zestrojenie obydwu obwodów w doprowadzeniach anteny?
One wyglądają mi na eliminatory sygnałów p.cz. FM. Ich niedokładne zestrojenie może skutkować sprzężeniem wejścia odbiornika ze stopniem końcowym p.cz. FM na EF15.
Nie sprawdzałem, nie rusząłem ich.
Jeżeli umasienie wejścia mieszacza likwiduje wzbudzenie - sprawdziłbym jeszcze niepozorną cewkę między końcówkami 8 i 24 przełącznika zakresów. Być może wraz z kondensatorem 300pF tworzy ona zasadniczy eliminator sygnału p.cz na wejściu mieszacza; spróbowałbym prowizorycznie dołączyć ją do masy tylko przez ten kondensator i sprawdził czy wzbudzenie wówczas zanika.
Sprawdzę.
Bardzo dziękuję za sugestie.
Nie jest to obwód niestrojony. Nastawny.
Czy dołączenie anteny lub jej brak ma wpływ na wzbudzenie?
Na punkt wzbudzenia tak, ale i bez anteny i bez podłączenia do generatora wzbudzenie następuje.
Czy możliwe jest zestrojenie wszystkich obwódów p.cz. na maxa bez objawów wzbudzenia gdy siatka pierwsza heptody zostanie umasiona przez odpowiednio duży kondensator (sygnał z generatora wchodzi wówczas przez pojemności rozproszone lampy)?
Spróbuję, czy będzie się wzbudzać przy umasionej siatce. Sygnał podaję na siatkę przez kondensator, sprzężenie czysto pojemnościowe (jak przy ECC85) nie jest możliwe – lampy metalowe.
Wreszcie: czy na wzbudzenie ma wpływ zestrojenie obydwu obwodów w doprowadzeniach anteny?
One wyglądają mi na eliminatory sygnałów p.cz. FM. Ich niedokładne zestrojenie może skutkować sprzężeniem wejścia odbiornika ze stopniem końcowym p.cz. FM na EF15.
Nie sprawdzałem, nie rusząłem ich.
Jeżeli umasienie wejścia mieszacza likwiduje wzbudzenie - sprawdziłbym jeszcze niepozorną cewkę między końcówkami 8 i 24 przełącznika zakresów. Być może wraz z kondensatorem 300pF tworzy ona zasadniczy eliminator sygnału p.cz na wejściu mieszacza; spróbowałbym prowizorycznie dołączyć ją do masy tylko przez ten kondensator i sprawdził czy wzbudzenie wówczas zanika.
Sprawdzę.
Bardzo dziękuję za sugestie.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Można posłużyć się jedno-lub kilkuzwojową pętlą indukcyjną o średnicy pojedynczych cm dołączoną do kabla ekranowanego z generatora. Wystarczy zbliżyć ją do podstawki lampowej (albo do kondensatora prowizorycznie umasiającego siatkę lampy) aby uzyskać sprzężenie wystarczające do stwierdzenia obecności sygnału i prowizorycznego przynajmniej zestrojenia obwodów p.cz. Oczywiście gdy korzysta się z przenośnego generatora TDO pętla jest zbędna: jej rolę pełni wówczas wymienna cewka generatora.tarasw pisze: ↑pn, 20 września 2021, 15:29 Czy możliwe jest zestrojenie wszystkich obwódów p.cz. na maxa bez objawów wzbudzenia gdy siatka pierwsza heptody zostanie umasiona przez odpowiednio duży kondensator (sygnał z generatora wchodzi wówczas przez pojemności rozproszone lampy)?
-
- 3125...6249 postów
Zupełnie"z innej beczki",ale w ramach tego postu:
czy lampa końcowa m.cz. to EL12 zwykła,czy EL12sp z anodą u góry bańki?
15 omów w anodzie wygląda mi na jakiś rezystor przeciwwzbudny.
Czy EL12 zwykła czy jej wersja specjalna lubi się wzbudzać?
W sumie jest to jakby "odmiana" 6L6/6P3S.
czy lampa końcowa m.cz. to EL12 zwykła,czy EL12sp z anodą u góry bańki?
15 omów w anodzie wygląda mi na jakiś rezystor przeciwwzbudny.
Czy EL12 zwykła czy jej wersja specjalna lubi się wzbudzać?
W sumie jest to jakby "odmiana" 6L6/6P3S.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
EL12 ma duże nachylenie - 15mA/V co ułatwia wzbudzenie, zwłaszcza jak towarzyszą jej dłuższe przewody do transformatora.
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Bardzo dziękuje za wszystkie porady. Niestety jakoś nei udało mi się odkryć przyczyny.
Trochę jestem zmęczony walką z tym jednym problemem, muszę odłożyć radio na półkę i przewietrzyć głowę.
Jeśli macie jakieś pomysły co i dlaczego - bardzo proszę. Za jakiś czas powrócę. To bardzo ładne radio, Obudowa już w odnawianiu i ogrom pracy włożyłem.
Pozdrawiam
Wojciech
tak są to eliminatory ale ich wpływ na wzbudzenie jest żadny. Wzbudzenie następuje przy zwartych wejściach antenowych.czy na wzbudzenie ma wpływ zestrojenie obydwu obwodów w doprowadzeniach anteny? One wyglądają mi na eliminatory sygnałów p.cz. FM.
Ten eliminator ma rezonans na ponad 30MHz, zależnie od nastawy agregatu.sprawdziłbym jeszcze niepozorną cewkę między końcówkami 8 i 24 przełącznika zakresów. Być może wraz z kondensatorem 300pF tworzy ona zasadniczy eliminator sygnału p.cz na wejściu mieszacza;
Lampy EL12 nie podejrzewałem, tym bardziej że jest to EL12N w krótkiej bańce. Przewody nie są jakieś specjalnie długie.czy lampa końcowa m.cz. to EL12 zwykła,czy EL12sp z anodą u góry bańki?
Trochę jestem zmęczony walką z tym jednym problemem, muszę odłożyć radio na półkę i przewietrzyć głowę.
Jeśli macie jakieś pomysły co i dlaczego - bardzo proszę. Za jakiś czas powrócę. To bardzo ładne radio, Obudowa już w odnawianiu i ogrom pracy włożyłem.
Pozdrawiam
Wojciech
Może wystarczy odwrócić którąś z cewek{doprowadzenia} np.w siatce EF15? 

-
- 375...499 postów
- Kontakt:
To może być dobry trop. Ten filtr był naprawiany.Może wystarczy odwrócić którąś z cewek{doprowadzenia} np.w siatce EF15
Pozdrawiam
Wojciech
-
- 3125...6249 postów
Dziękuję Panu Tomaszowi za zajęcie stanowiska w/s lampy EL12.
Czyli,jeżeli by wyjście na głośnik było u góry bańki i transformator
głośnikowy blisko tego wyjścia,to byłoby to korzystne.
Czyli,jeżeli by wyjście na głośnik było u góry bańki i transformator
głośnikowy blisko tego wyjścia,to byłoby to korzystne.
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Tak dla wyjaśnienia. Wzbudzenie jest tylko w torze p.cz. FM.
M.cz. jest stabilne na wszystkich zakresach.
Pozdrawiam
Wojciech
M.cz. jest stabilne na wszystkich zakresach.
Pozdrawiam
Wojciech
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Tak, ku mojemu zdziwieniu. Idzie weekend i będę miał trochę więcej czasu, to powrócę do eksperymentowania.A co się dzieje po umasieniu siatki pierwszej w heksodzie ECH11 (końcówka nr2) przez kondensator rzędu 10nF? Dalej się wzbudza po zestrojeniu wszystkich obwodów p.cz. FM na maxa?
Pozdrawiam
Wojciech