W marcu przywiozłem taki stary gramofon unitry.Nie mam pieniędzy,winyle też"śmieciowe",miał być drugi,zapasowy.Mam jeszcze Pioneera PL-512X.
Ale przejdę do sedna sprawy.Jak kupowałem nie miałem możliwości posłuchania(sprawdziłem napęd-był OK) i okazało się,że okablowanie ramienia jest zgnite(trzaski,buczenie,kable się rozkruszyły).Postanowiłem wymienić to badziewie na coś normalnego i mnie to"przerosło".Zdjąłem headshell,przeciwwagę i wyjąłem rurkę ramienia.Kable wyciągnąłem i takich nie miałem.Znalazłem kable PRO-JECT.
http://m.sklep.rms.pl/zestaw-kabli-do-r ... nearmcable
Uważam ,że to jest nawet za dobre do tego gniota i nawet tanie.
Mam pytanie:jak wciągnąć te kable do rurki i reszty gramofonu?
Jak zdejmowałem przeciwwagę,to rozwaliłem ten"cap" plastikowy,co prowadzi"ślimak" ciężarka.Czym to zastąpić?
Jak wycentrować rurkę ramienia(wszystkie śrubki mam)?
Rozwaliłem,pogrzebałem i narobiłem bałaganu,ale to wszystko przez brak miejsca w domu,ciasnotę i ciągle "rempolący" na full TV ojca(ma on głęboki niedosłuch-mam już zszargane nerwy hałasem,a dom jest z lat 70,tak więc słychać wszystko).W nowy domu będę miał swój warsztat(niestety dużo sprzętu muszę wywalić na złom-nazwoziłem kompletnych śmieci,skąd się dało.Pisałem o tym na forum(teraz to wolę sport-łącznie z pierdolami typu białko,ZMA,czy inne suplementy,niż cholerne śmieci i graty

Na ale wracając do tego trupa i w ogóle tematu gramofonów:czy ktoś mi pokaże,jako to złożyć do kupy.
A jeszcze coś:w moim Pioneerze urwałem igłę(był tam Ortofom OM 5E-dość"zmęczony" zresztą).Co tu kupić?
AT-3600L gra paskudnie.AT-95E za droga.Ortofony za wysokie i d kitu(bynajmniej te najtańsze

Proszę o szybką poradę,bo w gramofonach jestem cienki(od dzieciaka zbierałem płyty ale na gramofon,nawet stary nie było mnie stać-miałem stare piezaki,którymi zniszczyłem kupę płyt,dopiero PL-512X był pierwszy porządny).Wkładka oczywiście MM(ma grać z SABĄ 8100 HIFI-to super amplituner