Dwa wyłączniki czasowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Dwa wyłączniki czasowe
Witam.
Wygrzebałem dwa takie jak na zdjęciu wyłączniki czasowe, zbudowane w oparciu o układy scalone MAA723. Płytki są identyczne ale wartości użytych elementów różne, dotakowo kilka ścieżek jest pociętych. To jakiś domowy eksperyment czy może ktoś coś grzebał przy konstrukcji fabrycznej? I może lepiej je rozebrać by pozyskać MAA723?
Pozdrawiam,
A.
Wygrzebałem dwa takie jak na zdjęciu wyłączniki czasowe, zbudowane w oparciu o układy scalone MAA723. Płytki są identyczne ale wartości użytych elementów różne, dotakowo kilka ścieżek jest pociętych. To jakiś domowy eksperyment czy może ktoś coś grzebał przy konstrukcji fabrycznej? I może lepiej je rozebrać by pozyskać MAA723?
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Re: Dwa wyłączniki czasowe
Czołem.
A są to na pewno wyłączniki czasowe? Pytam, gdyż z takimi się jeszcze nie spotkałem, ale widziałem bardzo podobne do nich termostaty z układami MAA723. Jeden z nich był przeznaczony do sterowania grzałką w akwarium. Układ μA723 był kiedyś bardzo popularny, nie tylko w stabilizatorach napięcia, więc mógł być również wykorzystywany w przełącznikach czasowych.
Pozdrawiam
Romek
A są to na pewno wyłączniki czasowe? Pytam, gdyż z takimi się jeszcze nie spotkałem, ale widziałem bardzo podobne do nich termostaty z układami MAA723. Jeden z nich był przeznaczony do sterowania grzałką w akwarium. Układ μA723 był kiedyś bardzo popularny, nie tylko w stabilizatorach napięcia, więc mógł być również wykorzystywany w przełącznikach czasowych.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Wg. Mnie są to wyłączniki czasowe. Ale termostat właściwie też to może być, o tym akurat nie pomyślałem, nie wiem od czego pochodzą więc nie mam pewności.Romekd pisze: ↑czw, 2 września 2021, 11:48 Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam,
A.
To jest układ termostatu,ale łatwo go można przerobić na timer.Wystarczy do podwójnego złącza{niebieskiego} podłączyć kondensator np 100-1000 uF/16v i zmienić rezystor poniżej tego złącza{na zdjęciu}. na większą wartość. Oczywiście trzeba zastosować odpowiednie zasilanie{ok 12V}:D
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Na jednej płytce zamiast złącza śrubowego ARK2 jest element w TO92. Czy możesz odczytać co to jest?
Tomek
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Jeden spróbuję w takim razie przerobić na timer, termostat też mi się przyda do trawiarki. Ma potencjometr więc zapewne też i da się regulować płynnie temperaturę.Marek7HBV pisze: ↑czw, 2 września 2021, 14:38 To jest układ termostatu,ale łatwo go można przerobić na timer.Wystarczy do podwójnego złącza{niebieskiego} podłączyć kondensator np 100-1000 uF/16v i zmienić rezystor poniżej tego złącza{na zdjęciu}. na większą wartość. Oczywiście trzeba zastosować odpowiednie zasilanie{ok 12V}:D
12V to za mało, przekaźnik jest na 24V.
Oznaczenie to KTY S 10-5 (pauzy nie jestem pewien, może to być też kropka)Tomasz Gumny pisze: ↑czw, 2 września 2021, 14:40 Na jednej płytce zamiast złącza śrubowego ARK2 jest element w TO92. Czy możesz odczytać co to jest?
Pozdrawiam,
A.
Na płytce takich układów z reguły umieszczony był również prosty zasilacz z szeregowym kondensatorem, mostkiem prostowniczym, kondensatorem elektrolitycznym i diodą Zenera, zasilany z 230 V, z wyjść którego otrzymywało się pożądane napięcie dla elektroniki (najczęściej od 9 do 24 V, przy prądzie do kilkudziesięciu mA). Układ nie zapewniał separacji galwanicznej od sieci elektrycznej, ale ta w przekaźnikach czasowych i termostatach często nie była w ogóle potrzebna.Olkus pisze: ↑czw, 2 września 2021, 15:04Jeden spróbuję w takim razie przerobić na timer, termostat też mi się przyda do trawiarki. Ma potencjometr więc zapewne też i da się regulować płynnie temperaturę.Marek7HBV pisze: ↑czw, 2 września 2021, 14:38 To jest układ termostatu,ale łatwo go można przerobić na timer.Wystarczy do podwójnego złącza{niebieskiego} podłączyć kondensator np 100-1000 uF/16v i zmienić rezystor poniżej tego złącza{na zdjęciu}. na większą wartość. Oczywiście trzeba zastosować odpowiednie zasilanie{ok 12V}:D
12V to za mało, przekaźnik jest na 24V.
Symbol (jego początek) pasuje mi do popularnych krzemowych czujników temperatury (jest np. taka seria KTY81-xxx), montowanych w plastikowych obudowach TO-92.Olkus pisze: ↑czw, 2 września 2021, 15:04Oznaczenie to KTY S 10-5 (pauzy nie jestem pewien, może to być też kropka)Tomasz Gumny pisze: ↑czw, 2 września 2021, 14:40 Na jednej płytce zamiast złącza śrubowego ARK2 jest element w TO92. Czy możesz odczytać co to jest?
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Jest tu taki zasilacz z kondensatorem 220nF 400V.
Ten element to pewnie jest rzeczywiście czujnikiem temperatury. Zapewne złącze ARK na drugiej płytce służyło do podłączenia podobnego czujnika na przewodach.
Pozdrawiam,
A.
Ten element to pewnie jest rzeczywiście czujnikiem temperatury. Zapewne złącze ARK na drugiej płytce służyło do podłączenia podobnego czujnika na przewodach.
Pozdrawiam,
A.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Zasilacz beztransformatorowy wyklucza takie zastosowanie. Musiałbyś zasilać to z jakiegoś zasilacza np. wtyczkowego. Bez tego na czujniku i potencjometrze możesz mieć fazę.
Tomek
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Nie problem zasilić z innego źródła.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.