Przewinięcie transformatora

Informacje o pracy i zleceniach związanych z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Przewinięcie transformatora

Post autor: tszczesn »

Zlecę przewinięcie transformatora od Telefunkena T5Z. Problemem jest zwarcie uzwojenia żarzenia lampy prostowniczej do masy. Uzwojenie jest blisko wierzchu, więc to nie powinno być problemem, ale transformator jest bardzo ładny wizualnie i zależy mi na zachowaniu oryginalnych elementów - ceratki na wierzchu i koszulek olejowych na doprowadzeniach.
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Przewinięcie transformatora

Post autor: faktus »

Witam.
tszczesn pisze: wt, 27 lipca 2021, 13:22 Uzwojenie jest blisko wierzchu, więc to nie powinno być problemem, ale transformator jest bardzo ładny wizualnie i zależy mi na zachowaniu oryginalnych elementów - ceratki na wierzchu i koszulek olejowych na doprowadzeniach.
Czasami nie da się zachować oryginalnych materiałów izolacyjnych przy naprawie, czas niestety robi swoje a podobnych się już nie dostanie i potrzeba zastąpić je współczesnymi, które różnią się od oryginału. Wiem bo już kilka " zabytkowych " transformatorów naprawiałem dla Kolegi z Forum i były z tym problemy. Nie udało się na 100% odtworzyć wyglądu izolacji oraz karkasu w przypadku jego uszkodzenia. Kolor preszpanu, koszulek i dostępnej ceratki odbiega znacząco od tej wiekowej. Czasami w takim wypadku potrzeba posunąć się do " oszustwa " i po prostu zamaskować współczesne materiały.
Przydały by się jakieś zdjęcia bo czasami :
tszczesn pisze: wt, 27 lipca 2021, 13:22 Problemem jest zwarcie uzwojenia żarzenia lampy prostowniczej do masy.
Jest to tylko pozornie błaha usterka, problemem jest stan karkasu, izolacji drutu nawojowego, stan izolacji między uzwojeniami. Lepiej usunąć wszystkie uzwojenia i nawinąć odnowa wtedy jest gwarancja na bezawaryjną pracę przez długie lata. To oczywiście moja ocena, koszty są nieznaczne większe.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Mi chodzi o zachowanie oryginalnego karkasu, koszulek olejowych na przewodach i tej czarnej ceratki nawiniętej na uzwojenia. To chyba nie jest problem, poza kłopotliwością dodatkowych czynności (zwłaszcza z kruchymi koszulkami)
Załączniki
t5z_trafo_1.jpeg
t5z_trafo_2.jpeg
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Może kąpiel w gorącym oleju{całości} pomogłaby?
:D
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam
Jeśli koszulki się kruszą przy dotknięciu, to mamy problem bo nawet wymoczenie ich w oleju może okazać się niewystarczające dla ich trwałości. Podobnie z ceratką na uzwojeniu, jej kolor może sugerować długotrwałe przegrzewane uzwojeń, ale tego w jakim stanie jest ceratka, koszulki i karkas nie da się ustalić na podstawie zdjęć. Dopiero demontaż takiego transformatora pokazuje w jakim stanie będą te elementy i czy dadzą się powtórnie zastosować. Koszulki można próbować zmiękczyć poprzez zastosowanie gorącego powietrza, jeśli dadzą się ściągnąć bez uszkodzeń to pozostaje wymoczyć je w roztworze kalafonii w spirytusie aby je zakonserwować. Ale nie zawsze się to udaje.
Tak to jest ze starymi transformatorami, nie zawsze da się w 100% odtworzyć transformator jeśli chodzi o zewnętrzny wygląd. I tu jest dylemat wygląd czy sprawność transformatora. Można się tylko pokusić o upodobnienie takiego transformatora do wyglądu jak przed naprawą.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
Tak wygląda transformator Kolegi po przezwojeniu.
Załączniki
trafo 1.jpg
trafo 3.jpg
trafo 2.jpg
Mark Twain
ODPOWIEDZ