Atom 18W + Fender + FXloop + cabsim
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Atom 18W + Fender + FXloop + cabsim
Dzisiaj zamontowałem tylko narożniki, rączkę oraz nóżki. Przyciąłem też wzmocnienie aby weszła przednia płyta.
Okablowałem przełącznik impedancji. Wykorzystałem 4-rosekcyjny trzypozycyjny z Amptone. Skrosowałem dwie sekcje równolegle. Dokładnie tak samo mam zrobione w Brudnej Dzidzi. Trafo wyjściowe zapewnia Raa=7k5 więc nie idealnie, ale nie powinno to mieć dużego wpływu. Zamontowałem też listewki w budzie na których będzie osadzona płyta przednia i tylnia obudowy.
Postanowiłem na początek odpalić sam kanał przesterowany. Jest on jednak niefortunnie usytuowany względem potencjometrów na chassis. Zobaczymy czy tak długie przewody będa miały wpływ na działanie wzmacniacza. Do potencjometru gain idą przewody ekranowane, a przy potencjometrze volume przewód środkowy taśmy stanowi masę a tym samym ekran. Jeśli to nie zadziała prawidłowo to mam dwie opcje. Przeniosę cały korektor z PCB na potencjometry, a drugi przesunę PCB. Jest to mało eleganckie rozwiązanie bo musze nawiercić nowy otwór pod podstawkę i zostaje mi otwór po podstawce, ale ma to też zaletę bo zrobi mi się miejsce pomiędzy PCB na układ przełączania kanałów.
No i dzisiaj odpaliłem ten wzmacniacz na tzw "sztukę" czyli prowizorka jak na zdjęciu
Zagrał bez problemu. Żadnych wzbudzeń, pisków, brumów. Szumi i to całkiem sporo szczególnie rozkręcony. W końcówce użyłem zmęczonych 6P14P, a i tak skubany jest głośny. Nie jest to toczka w toczkę Atomic 16 bo końcówka jest w klasie AB z automatycznym biasem, a korektor typowo marshallowski, ale grać będzie.
Zagrał bez problemu. Żadnych wzbudzeń, pisków, brumów. Szumi i to całkiem sporo szczególnie rozkręcony. W końcówce użyłem zmęczonych 6P14P, a i tak skubany jest głośny. Nie jest to toczka w toczkę Atomic 16 bo końcówka jest w klasie AB z automatycznym biasem, a korektor typowo marshallowski, ale grać będzie.
No i prowizorycznie odpaliłem ten wzmacniacz. Nie mam doświadczenia w prowadzeniu masy w przypadku preampu rozłożonego na kilku PCB, więc połaczenia sa eksperymentalne. W przypadku kanału przesterowanego brumu żadnego nie ma. W kanale czystym słychac lekki brum jak się głowę w głośnik wsadzi.
Dokończyłem układ przełaczania kanałów.
Wymieniłem też gniazdo wejściowe oraz okablowanie przy tym gnieździe. Zdjęcia nie robiłem.
Do tego akurat wzmacniacza zostały zakupione EL84 od Sovteka. Niestety, ale wzmacniacz na tych lampach gra dużo ciszej niż na zmeczonych 6P14P... dla mnie sprawa dość dziwna.
Wymieniłem też gniazdo wejściowe oraz okablowanie przy tym gnieździe. Zdjęcia nie robiłem.
Do tego akurat wzmacniacza zostały zakupione EL84 od Sovteka. Niestety, ale wzmacniacz na tych lampach gra dużo ciszej niż na zmeczonych 6P14P... dla mnie sprawa dość dziwna.
No i okazało się, że powodem cichego grania na EL84 był.... kabel połączeniowy gniazdo wejściowe - PCB kanłu przesterowanego. Jakim cudem? Kabel ten gdy się go przygięło w pewną pozycję tłumił sygnał wejściowy i to dla obu kanałów - jakaś upływność do masy występowała i po wymianie na EL84 został pewnie przygięty w te nieszczęsną pozycję. Po wymianie lamp na 6P14P pozycja kabla uległa zmianie (wzmacniacz był obracany) i było dobrze. Poruszałem tym kablem i wzmacniacz zaczął cichnąć. Wymiana kabla wyeliminowała usterkę. We wzmacniaczu wylądowały nowe EL84 od Sovteka i gra całkiem dobrze i głośno. Potencjometr 1M w gain kanału czystego ma szumy przy regulowaniu nim - podobno częsta przypadłość małych Alph o tym nominale. Pozostałe 3 sztuki w kanale przesterowanym nie mają tych objawów.
Dzisiaj postanowiłem zbudować pętle z najnowszego SLO. Prawdę powiedziawszy użyłem PCB z pętli starej do której schematu nie znalazłem. Mam tylko problem z fizycznym poskładaniem tego do kupy
No to uruchomiłem tę pętle. Wprowadza duży brum bez względu gdzie podepną masę. Nie chce już mi się z tym walczyć.
A gdzie podpinasz?
'All the stars in the north are dead now.'
Napięcie mogę wziąć z kondensatora filtra dla ostatnich dwóch triod preampu lub z filtra inwertera. Gdzie bym nie podpiął jest brum, a masę podpinałem już wszędzie... może fizyczna forma tej pętli jest do 4 liter...
A opcja zasilanie z kond. inwertera i masa pętli do ujemnego bieguna ww. kondensatora była? O ile nie masz tak że "przed" minusem tego kondensatora masz masę czegoś co jest w układzie po pętli to powinno być ok. Czy odłączenie zasilania od przekaźnika (o ile jest) coś zmienia?
'All the stars in the north are dead now.'