CHOPIN66 pisze: ↑wt, 3 sierpnia 2021, 20:19
Co prawda nie lampowe ale za to german czyli VEF Spidola 252 po przejściach za 20 zł
IMG_20210803_200603.jpg
IMG_20210803_200641.jpg
IMG_20210803_201124.jpg
IMG_20210803_201316.jpg
Witam!
Te Spidolew zmienionej formie są produkowane do dziś na Białorusi, możesz sobie z UK sprowadzić i to 88-108MHz- to jest na dzisiejsze czasy kuriozum.
A jak ten odbiornik ma zagrać dobrze( może też się wcale nie odezwać), wymień wszystkie elektrolity.
Koszt zakupu elementów niewielki, roboty dużo, niestety jeszcze więcej jej będziesz miał szukając usterki spowodowanej starym, ruskim kondensatorem.
Właśnie z powodu "jakości" sowieckich elektrolitów nie zbieram ruskich odbiorników, miałem kilka i dziękuję za taką technikę.
Jak gra to byle jak, niestety przeważnie jest kompletny trup. Kiedyś miałem okazję kupić fajny łotewski odbiornik, prawie taki jak Grundig Satellit.
Miał nawet sensory dotykowe, niestety elektronika głupiała z powodu kondensatorów a ja nie miałem jeszcze warsztatu i chęci poświęcenia kilku godzin, za odbiornik wołali 60zł.
Elektrolity wymieniłem na dzień dobry , aktualnie czekam na AF427 bo prawie wszystkie tranzystory w.cz padły poza tranzystorem w heterodynie DSK a GT322 kosztują 20zł. Żeby dobrze zagrał to trzeba wymienić jeszcze trzy kondensatory w we wzmacniaczu p.cz i dwa rezystory w demodulatorze FM . Tak podaje table z porównaniem wartości elementów RC między wersją OIRT i CCIR .
CHOPIN66 pisze: ↑ndz, 8 sierpnia 2021, 00:56aktualnie czekam na AF427 bo prawie wszystkie tranzystory w.cz padły poza tranzystorem w heterodynie DSK a GT322 kosztują 20zł. Żeby dobrze zagrał to trzeba wymienić jeszcze trzy kondensatory w we wzmacniaczu p. cz. i dwa rezystory w demodulatorze FM. Tak podaje table z porównaniem wartości elementów RC między wersją OIRT i CCIR.
Zawsze można zastosować popularne i tańsze tranzystory krzemowe BF272 lub BF414.