Uniwersalny przyrząd telewizyjny

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Uniwersalny przyrząd telewizyjny

Post autor: zjawisko »

Śmiejcie się z tych filtrów. Zawsze mówię, że jak są luźne śrubki to trzeba dokręcić! :lol:

W tym zestawie Meratronika to raczej już generatory pasów, krat i innych esów-floresów są na układach cyfrowych.

U mnie stoi K-933, nie szukałem w nim ani układów scalonych, ani tranzystorów. Jedyne półprzewodniki to diody w mieszaczu.
Kawał elektroniki. :) Takie przyrządy trwale zapadają w pamięć. Zwłaszcza jeśli trzeba je wnieść na 4 piętro (pozdrawiam OS-150).

Wpadł mi jeszcze kiedyś taki madziarski cud techniki, przełom 70/80; złożony z rzędu wkładek, stricte pod SECAM. Generatory pasów, kolorów, cały blok synchro, modulator, mały oscyloskop i koder SECAM, taki z prawdziwego zdarzenia, rozwleczony na bodaj 2 wkładki.
Ło panie, tam to już jest naładowane układów TTL. Radzieckich. :twisted: Z tego co widziałem występowało to to w różnych konfiguracjach. Przyjdą lepsze czasy, to będzie uruchamiany.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Uniwersalny przyrząd telewizyjny

Post autor: Alek »

Minęło kilka lat i udało się w końcu zdobyć kopię oryginalnej instrukcji do przyrządu K932 produkcji Elpo. Dla zainteresowanych zrobiłem kopię w postaci pliku pdf:

http://www.pwl.mikrokontroler.pl/tv_ret ... 2_elpo.pdf
ODPOWIEDZ