Mikser
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- taipan3
- 1250...1874 posty
Mikser
Witajcie koledzy piszę o nietypowej sprawie, ale temat jest chyba ciekawy bo dotyczy w swoim czasie jednej z wiodących firm produkującej sprzęt gospodarstwa domowego . Mowa o Zelmer-ze , kiedyś urządzenia nie do zdarcia , aktualnie pozostała tylko nazwa bo produkcją jest od skośnookich ludzi.
Zdarzyło się pewnego dnia , właściwie nie mnie ale żonie , ale nie ma to większego znaczenia . Eksplodował kondensator przeciwzakłóceniowy w mikserze , może to nie brzmi groźnie , ale stałem dwa metry dalej i kilkanaście minut dzwoniło mi w uszach, żona odzyskała słuch po kilku minutach. Co ciekawe mikser nie pracował tylko był podłączony do sieci .Mam pewne doświadczenie w tym temacie ale huknęło głośniej niż typowy nabój 9 mm parabellum .
Wywaliło zaślepkę w mikserze, posypawo się foliowe konfetti .
Dzieci piętro wyżej obudziły się i trudno było je uspokoić
Pytanie do kolegów czy ten kondensator jest potrzebny czy mikser może bez niego spokojnie działać , bo na razie działa a tego kondensatora nie mam zamiaru montować .
Zdarzyło się pewnego dnia , właściwie nie mnie ale żonie , ale nie ma to większego znaczenia . Eksplodował kondensator przeciwzakłóceniowy w mikserze , może to nie brzmi groźnie , ale stałem dwa metry dalej i kilkanaście minut dzwoniło mi w uszach, żona odzyskała słuch po kilku minutach. Co ciekawe mikser nie pracował tylko był podłączony do sieci .Mam pewne doświadczenie w tym temacie ale huknęło głośniej niż typowy nabój 9 mm parabellum .
Wywaliło zaślepkę w mikserze, posypawo się foliowe konfetti .
Dzieci piętro wyżej obudziły się i trudno było je uspokoić
Pytanie do kolegów czy ten kondensator jest potrzebny czy mikser może bez niego spokojnie działać , bo na razie działa a tego kondensatora nie mam zamiaru montować .
- taipan3
- 1250...1874 posty
Re: Mikser
Jak ktoś jest ciekawy to jest t kondensator przeciwzakłóceniowy 100 nF . Na elektrodzie jest trochę tematów o eksplodujących kondensatorach w mikserze, ale jestem ciekawy opinii kolegów.
Bo kiedy idę na strzelnicę to wiem czego się spodziewać, ale nie kiedy podłączam mikser
Bo kiedy idę na strzelnicę to wiem czego się spodziewać, ale nie kiedy podłączam mikser

- taipan3
- 1250...1874 posty
W swoim czasie jak mój triodowy kolega Grzegorz mierzył zakupione na Wolumenie kondensatory olejowe MKV i traktował je jak saper niewybuch wzbudzało to tylko mój uśmiech. Teraz podziwiam jego odwagę bo mogło wybuchnąć
Zaskoczyła mnie siła wybuchu . Przypomniał mi się tytuł w GW Wziąłem pięć gramów i mnie jebło...
Jebło bardzo mocno

Zaskoczyła mnie siła wybuchu . Przypomniał mi się tytuł w GW Wziąłem pięć gramów i mnie jebło...
Jebło bardzo mocno
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Jak przeciwzakłóceniowy to będzie działał, o ile wybuch czegoś nie zniszczył, najwyżej będziesz siał syfem do sieci.
- kubafant
- 2500...3124 posty
Mi też kiedyś eksplodował kondensator przeciwzakłóceniowy, ale nie w mikserze, a... w mierniku przesunięcia fazowegotaipan3 pisze: ↑wt, 22 czerwca 2021, 17:20 Jak ktoś jest ciekawy to jest t kondensator przeciwzakłóceniowy 100 nF . Na elektrodzie jest trochę tematów o eksplodujących kondensatorach w mikserze, ale jestem ciekawy opinii kolegów.
Bo kiedy idę na strzelnicę to wiem czego się spodziewać, ale nie kiedy podłączam mikser![]()

https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 81#p382181
Każdemu porządnemu elektronikowi aż się lutownica otwiera w kieszeni

Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
- taipan3
- 1250...1874 posty
Kuba ja uważam że najlepszym przyjacielem kucharza jest łyżka i ostry nóż
Moja kochana żona potrzebuje miksera , malaksera , maszynki do gotowania na parze i przynajmniej jeszcze kilku urządzeń
A ja nie jestem porządny elektronik raczej łapiduch z multimetrem pozdrawiam
Moja kochana żona potrzebuje miksera , malaksera , maszynki do gotowania na parze i przynajmniej jeszcze kilku urządzeń
A ja nie jestem porządny elektronik raczej łapiduch z multimetrem pozdrawiam
Te kondensatory wybuchały dość często, usuwałem i po sprawie. Co najwyżej zwiększy się poziom zakłóceń, ale ciata w końcu nie pieczemy 24/7 
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Przypomniałem sobie jak niegdyś znajomy serwisant, niegdyś pracownik ZURiT miał(i jeszcze ma) zasilacze regulowane isostatami, takie stare, polskie, niskonapięciowe.
Było to jakieś 17 lat temu, sobie siedzą przy kawce....nagle smród jak cholera, gość myślał, że trafo spłonęło. Rozkręcił zasilacz( byłem przy tym), stary MIFLEX, taki w czerwonej, plastikowej obudowie, rozsadzony i wylało się z niego syciwo.....jak to śmierdzi
.
Wywalił go i zasilacz działał dalej.
Innym razem kupiłem magnetofon OPUS, nie było zasilania wzmacniacza, przepalony bezpiecznik sieciowy.
Poszedłem do wspomnianego znajomego i usiadłem sobie na boku, zacząłem dłubać.
Każdy bezpiecznik się przepalał, zwarłem styki oprawki szczypcami... jak nie huknęło, ja przez parę minut ślepy, w uszach pisk, smród ozonu.
Bezpieczniki nie wybiły, pewnie "watowane" były.
Przyczyną był zwarty stary styrofleks, który blokował pierwotne uzwojenie transformatora, wyciąłem dziada i magnetofon zagrał.
Pamiętam wybuchające kondensatory przeciwzakłóceniowe w TV typu Hermes czy nawet Jowiszach.
MIFLEX projektował kondensatory na 250V, teraz jest nawet 260V( zwłaszcza przy stacjach trafo 15/0,4kV), nic dziwnego, że to strzela, izolacja ma swoją wytrzymałość( dlatego jestem przeciwnikiem starych kondensatorów w układach lampowych czy impulsowych, stare to jest dobre...wino
)
Bez tego kondensatora mikser będzie chodził, było to po to by spełnić popier.....e normy zakłóceń EM z czasów PRL-u, jak większość ludzi słuchała Jedynki na falach długich, to komutator silnika skutecznie ten odbiór uniemożliwiał.
Przypomniałem sobie jak niegdyś znajomy serwisant, niegdyś pracownik ZURiT miał(i jeszcze ma) zasilacze regulowane isostatami, takie stare, polskie, niskonapięciowe.
Było to jakieś 17 lat temu, sobie siedzą przy kawce....nagle smród jak cholera, gość myślał, że trafo spłonęło. Rozkręcił zasilacz( byłem przy tym), stary MIFLEX, taki w czerwonej, plastikowej obudowie, rozsadzony i wylało się z niego syciwo.....jak to śmierdzi

Wywalił go i zasilacz działał dalej.
Innym razem kupiłem magnetofon OPUS, nie było zasilania wzmacniacza, przepalony bezpiecznik sieciowy.
Poszedłem do wspomnianego znajomego i usiadłem sobie na boku, zacząłem dłubać.
Każdy bezpiecznik się przepalał, zwarłem styki oprawki szczypcami... jak nie huknęło, ja przez parę minut ślepy, w uszach pisk, smród ozonu.
Bezpieczniki nie wybiły, pewnie "watowane" były.
Przyczyną był zwarty stary styrofleks, który blokował pierwotne uzwojenie transformatora, wyciąłem dziada i magnetofon zagrał.
Pamiętam wybuchające kondensatory przeciwzakłóceniowe w TV typu Hermes czy nawet Jowiszach.
MIFLEX projektował kondensatory na 250V, teraz jest nawet 260V( zwłaszcza przy stacjach trafo 15/0,4kV), nic dziwnego, że to strzela, izolacja ma swoją wytrzymałość( dlatego jestem przeciwnikiem starych kondensatorów w układach lampowych czy impulsowych, stare to jest dobre...wino

Bez tego kondensatora mikser będzie chodził, było to po to by spełnić popier.....e normy zakłóceń EM z czasów PRL-u, jak większość ludzi słuchała Jedynki na falach długich, to komutator silnika skutecznie ten odbiór uniemożliwiał.
-
- 3125...6249 postów
Temat stary jak sprzęt AGD. Pralki, lodówki, odkurzacze i oczywiście radia i telewizory. Huk, smród, kupa dymu, klient wystraszony . myśli że pół sprzętu się spaliło a tu cążki, pyk i działa. Niestety, często był to dobry zarobek dla naciągaczy. Chwalili te kondensatory.
Do dnia dzisiejszego wybuchają. I w mikserach i w wiertarkach i w innym sprzęcie AGD.
I dalej chwalą, tyle że współczesne są w plastikowej obudowie, mniej efektownie konaja.TELEWIZOREK52 pisze: ↑śr, 23 czerwca 2021, 01:12 Niestety, często był to dobry zarobek dla naciągaczy. Chwalili te kondensatory.
JacekK poprzedni profil. Pozdrawiam.
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
To nie zasilacz, a silnik. Szczotki iskrzą. W przypadku mąki, czy innych proszków, może dojść do efektowniejszego czegoś. Wstaw go, lepszy, lub dwa w szereg.
Mnie eksplodował aku Piastów, mam uszczerbek w lewym słuchu i nie wiadomo czy to odrośnie. Akumulator miał około 12 litrów elektrolitu, jak nie więcej. Jakiegoś zelmera ostatnio reanimowałem i tylko słabo kręci, chyba już śmieć, a mąki było tam ze dwie łyżki. Będę jeszcze szczotki sprawdzał, bo tam muszą być dość długie i może słabo dociskają. Regulacja-biegi, jest na cięciu sinosoidy diodami prostowniczymi.
Mnie eksplodował aku Piastów, mam uszczerbek w lewym słuchu i nie wiadomo czy to odrośnie. Akumulator miał około 12 litrów elektrolitu, jak nie więcej. Jakiegoś zelmera ostatnio reanimowałem i tylko słabo kręci, chyba już śmieć, a mąki było tam ze dwie łyżki. Będę jeszcze szczotki sprawdzał, bo tam muszą być dość długie i może słabo dociskają. Regulacja-biegi, jest na cięciu sinosoidy diodami prostowniczymi.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.