Drugi SLO 50W - DirtyGG
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Drugi SLO 50W - DirtyGG
Ze jest to wiem, po prostu nie przepadam za tym akurat. Jak już ma być 15k to przydałoby się skorygować jeszcze dzielnik przed 3cim stopniem, oraz dać przed 4tym. A tak to sam widzisz że cię rezultat nie do końca zadowala.
'All the stars in the north are dead now.'
Gdyby tak nie szumiał to mogło by być. Czeka mnie jednak rozbiórka tego wzmacniacza...
Poświęciłem dzisiaj czas i przywróciłem "prawilny" rezystor w trzecim stopniu czyli 39k... jak szumiało tak szumi... Trudno mi powiedzieć czy mniej...
W temacie o HKJ50 napisałem, że wygrał on w starciu z DGG brzmieniem, dynamiką, głośnością. Jakoś nie mogłem uwierzyć, że tak jest i postanowiłem sprawdzić czy pętla kolegi THN którą zastosowałem nie tłumi sygnału i wyszło, że tłumi. Nieznacznie ale tłumi. Wyciągnąłem generator, oscyloskop i zobaczcie co wyszło dla 1kHz
Sygnał przed pętlą
Sygnał za pętlą
Przy ustawieniach na oscyloskopie
Czy taka różnica może być słyszalna i mieć wpływ na dynamike wzmacniacza?
PS. Zrobiłem dodatkowy eksperyment i potencjometrem gain zwiększyłem amplitudę na wyjściu pętli do wartości jaka wcześniej była na wejściu. Jest to niewielki obrót potencjometru ale być może że wiem, że została zwiększona to wydaje mi się, że to słyszę, ale równie dobrze może być to autosugestia.
Sygnał przed pętlą
Sygnał za pętlą
Przy ustawieniach na oscyloskopie
Czy taka różnica może być słyszalna i mieć wpływ na dynamike wzmacniacza?
PS. Zrobiłem dodatkowy eksperyment i potencjometrem gain zwiększyłem amplitudę na wyjściu pętli do wartości jaka wcześniej była na wejściu. Jest to niewielki obrót potencjometru ale być może że wiem, że została zwiększona to wydaje mi się, że to słyszę, ale równie dobrze może być to autosugestia.
Wyszła potrzeba obrócenia płytki pętli. Zasugerowałem sie info Sławka ( a przynajmniej tak zrozumiałem), że jest odwrotnie niż napisy na panelu i załozyłem ją odwrotnie bez sprawdzania. Teraz trzeba było ją odwrócić bo wszystko sie zgadzało.
Musiałem wymienić okablowanie bo niektóre kable okazały się za krótkie. Zamontowałem też rezystor 39k na PCB aby było bardziej pro.
Musiałem wymienić okablowanie bo niektóre kable okazały się za krótkie. Zamontowałem też rezystor 39k na PCB aby było bardziej pro.
-
- 375...499 postów
Cześć, tak przeglądałem forum i chyba zostałem wywołany do odpowiedzi

To czy ta pętla tłumi czy nie to raczej tylko kwestia dokładności rzeczywistych elementów, w symulacji wychodzi 1:1

Ale jak by co to wszystko można tutaj skorygować:
- dzielnikiem na wejściu (w 1 zaznaczeniu) ustawia się poziom sygnału na wyjściu send, ja to robię tak aby dla kanału clean bez przesteru i dla drive z gain na maksa uzyskać na wyjściu send taki sam poziom jak na wejściu wzmacniacza (zawsze testuje wzmacniacze sygnałem 300mV przy 440Hz sinus) sprawdzam też czy przesterowany clean nie przekracza 1,5V na send.
- zwiększając rezystor 2 lub zmniejszając rezystor 3 ustawiamy poziom sygnału na powrocie do układu (zacisk LR), zazwyczaj poziom na zaciskach LS i LR ustawia się taki sam.
Wartości zastosowanych tutaj rezystorów są odpowiednie dla wzmacniaczy tupu SLO czy JCM800 z pętlą wstawianą między korektor a końcówkę.
Poniżej przykłady rożnych wariacji tej pętli (z dodatkowym odczepem na wewnętrzny układ FX np: reverb) zachęcam do eksperymentów

Dzisiaj w Brudnej Dzidzi wymieniłem LDRy z najtańszych na te po 20PLN za sztukę.
Nie zlikwidowało to laga przy przełączaniu kanałów. Nie wymieniłem dodatkowego LDRa (tzw piatego), ale jego uzycie w HKJ50 nie miało wpływu na opóźnienie przy przełączaniu kanałów, więc tu też nie powinno mieć wpływu, ale przecież moge sie mylić.
Nie zlikwidowało to laga przy przełączaniu kanałów. Nie wymieniłem dodatkowego LDRa (tzw piatego), ale jego uzycie w HKJ50 nie miało wpływu na opóźnienie przy przełączaniu kanałów, więc tu też nie powinno mieć wpływu, ale przecież moge sie mylić.
Jak ci się chce to spróbuj zmiejszyć trochę prąd ledów, będzie szybciej kosztem większej rezystancji w stanie załączonym.
A jak to zrobić w takim układzie?
A zapodaj schemat przełączania. Ewentualnie - zmierz ile pobiera led danego ldra w stanie załączonym i zmieniasz wartość rezystora na danej parze, AFAIR te ldy są przełączane parami 2 on 2 off.
schemat układu przełączania typowy dla SLO. Zasilanie jest z oddzielnego uzwojenia 6,3V.