Kupię blaszki transformatorowe i spalone transformatory
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
... nie zadawałbyś dziwnych pytań.pawelrusk pisze: Amator![]()
To że takie rdzenie można dostać w sklepie(adres podałeś) to ja doskonale wiem - tyle że jakbym wszysto(nowe) kupował w sklepie to sobie policz ile taki prostownik by kosztował !! Gdybym do każdego prostownika, który zrobię brał nowe części to ........![]()
Pytanie sformuowałeś w taki sposób a nie inny. Nie dziw się więc, że odpowiedziałem tak a nie inaczej

Miarodajną odpowiedzią byłoby: w sklepie mięsnym obok cukierni?????pawelrusk pisze:Gdzie można dostać takie rdzenie i po ile.

Tu nie chodzi o cynizm, tylko dokładność. Przecinek postawiony w nieodpowiednim miejscu potrafi wywołać masę nieprzyjemności.pawelrusk pisze:Sorry - będę bardzieł dokładnie precyzował o czym piszę(nie myślałem że w dzisiejszych czasach jest coś takiego jak cynizm)![]()
Swoją drogą - wybacz, dałem się trochę ponieść emocjom.
Niestety. Sam poszukuję odpowiedzi od dłuższego czasu ( http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=3685 ). w tym przypadku zakładam, że trafa mają ok. 100W (sumując teoretycznie wartość napięć i prądów na poszczególnych uzwojeniach i zakładając sprawnośc na poziomie 70%). Ale to tylko teoria...ale czy znasz który wymiar jest do czego?
O ile można znaleźć wymiary transformatorów na rdzeniach EI, o tyle RZC jakoś dziwnie owiała aura tajemnicy

Pozdrawiam
Witam !
Żadna tajemnica !
RZC to skrót od Rdzeń Zwijany Cięty.
25 to szerokość okna w mm
60 to uśredniona długość okna w mm
40 to grubość pakietu
szerokość kolumny rdzenia równa jest połowie szerokości okna, więc jeżeli złoży się trafo z 2 szt. O (lub 4 C), kolumna środkowa będzie miała przekrój: 2razy12,5 na 40 mm, czyli 1000 mm kw. czyli 10 cm kw.
Ponieważ indukcję można przyjąć 1,7 T, uproszczone wzory są takie:
S=0,85 pierwiastka z P2, z=30/S. (138 W).
Jak widać, okno jest tu dwukrotnie większej szerokości, niż w typowych EI,
nawija się je bezproblemowo, na ogół zostaje jeszcze miejsce w oknie.
Składa się taki rdzeń też o wiele szybciej, niż EI, ale wymaga bardziej skomplikowanego osprzętu (rdzeń trzeba ściągnąć).
I z tym jest duży kłopot, ja używałem cybantów, ale nie wygląda to najlepiej.
pzdr pasio
Żadna tajemnica !
RZC to skrót od Rdzeń Zwijany Cięty.
25 to szerokość okna w mm
60 to uśredniona długość okna w mm
40 to grubość pakietu
szerokość kolumny rdzenia równa jest połowie szerokości okna, więc jeżeli złoży się trafo z 2 szt. O (lub 4 C), kolumna środkowa będzie miała przekrój: 2razy12,5 na 40 mm, czyli 1000 mm kw. czyli 10 cm kw.
Ponieważ indukcję można przyjąć 1,7 T, uproszczone wzory są takie:
S=0,85 pierwiastka z P2, z=30/S. (138 W).
Jak widać, okno jest tu dwukrotnie większej szerokości, niż w typowych EI,
nawija się je bezproblemowo, na ogół zostaje jeszcze miejsce w oknie.
Składa się taki rdzeń też o wiele szybciej, niż EI, ale wymaga bardziej skomplikowanego osprzętu (rdzeń trzeba ściągnąć).
I z tym jest duży kłopot, ja używałem cybantów, ale nie wygląda to najlepiej.
pzdr pasio
Witam !
Nie muszą, karkasy robi się z 1 mm nadmiarem w stosunku do środkowej kolumny, a potem wbija kawałek tekstolitu, aby rdzeń nie ruszał się w karkasie i to wszystko.
Nie sugeruj się owalnymi narożami rdzenia, po prostu wystaje trochę więcej z karkasu niż EI, żadna większa dokładność niż EI nie jest potrzebna, natomiast karkasy są inne niż do EI z uwagi na dużo większe okno. PÓXniej przyślę foto własnoręcznie robionych, zresztą już kiedyś zamieszczałem.
pzdr pasio
Nie muszą, karkasy robi się z 1 mm nadmiarem w stosunku do środkowej kolumny, a potem wbija kawałek tekstolitu, aby rdzeń nie ruszał się w karkasie i to wszystko.
Nie sugeruj się owalnymi narożami rdzenia, po prostu wystaje trochę więcej z karkasu niż EI, żadna większa dokładność niż EI nie jest potrzebna, natomiast karkasy są inne niż do EI z uwagi na dużo większe okno. PÓXniej przyślę foto własnoręcznie robionych, zresztą już kiedyś zamieszczałem.
pzdr pasio
Witam !
Jak obiecałem, parę fotek:
Widać wyraźnie, jakie są proporcje środkowej kolumny i okna. Jest to, w przypadku RZC 1:1 (w EI 2:1).
Jak siedzi rdzeń w karkasie , też widać.
Jak jest ściągnięty, też.
Widać też, jakie są proporcje w rdzeniu EI96, transformator pochodzi z USA, jest nawinięty metodą bezboczkową (karkas, jak sama nazwa wskazuje nie ma boków, nawijanie na specjalnej maszynie, która te boki
dodaje na czas nawijania, potem impregnacja w lakierze, aby się nie rozleciało i powstaje absolutnie nierozbieralny puc stali i miedzi.
Dużo prostszy karkas, lepsze wypełnienie rdzenia miedzią, za cenę nieco bardziej skomplikowanej technologii produkcji.
To, co jest genialne w toroidach, to absolutny brak karkasu, który z punktu widzenia elektrycznego jest zbędnym dodatkiem.
I na koniec waga cięższa: rdzeń RZC-32-86-50 z karkasem. Karkasy mojej produkcji (wyrzynarka, laubzega, pilniki) z rezoteksu, składane, jak w latach 60-tych, gdy nie znano jeszcze makrolonu i wtryskarek.
Jak obiecałem, parę fotek:
Widać wyraźnie, jakie są proporcje środkowej kolumny i okna. Jest to, w przypadku RZC 1:1 (w EI 2:1).
Jak siedzi rdzeń w karkasie , też widać.
Jak jest ściągnięty, też.
Widać też, jakie są proporcje w rdzeniu EI96, transformator pochodzi z USA, jest nawinięty metodą bezboczkową (karkas, jak sama nazwa wskazuje nie ma boków, nawijanie na specjalnej maszynie, która te boki
dodaje na czas nawijania, potem impregnacja w lakierze, aby się nie rozleciało i powstaje absolutnie nierozbieralny puc stali i miedzi.
Dużo prostszy karkas, lepsze wypełnienie rdzenia miedzią, za cenę nieco bardziej skomplikowanej technologii produkcji.
To, co jest genialne w toroidach, to absolutny brak karkasu, który z punktu widzenia elektrycznego jest zbędnym dodatkiem.
I na koniec waga cięższa: rdzeń RZC-32-86-50 z karkasem. Karkasy mojej produkcji (wyrzynarka, laubzega, pilniki) z rezoteksu, składane, jak w latach 60-tych, gdy nie znano jeszcze makrolonu i wtryskarek.
Coś takiego pojawiło się na Allegro
http://www.allegro.pl/item92911590_rdze ... tora_.html
http://www.allegro.pl/item92911590_rdze ... tora_.html

Autorem fotografii jest nuncjusz1. Pochodzą z tego wątku: http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=4822
- MalKontent
- 375...499 postów
Ja ostatnio zaopatrzyłem się w kilka transformatorów bezpieczeństwa 63VA 380/220V od tego gościa na Allegro. Trafa są fajne, bo rdzenie RZC po zdjęciu obejmy jednym puknięciem główką wkrętaka rozkładają się na pół, uzwojenia nie są zalane żywicą na wylot, a pierwotne 380V można potraktować jako wtórne i elegancko odwinąć do pożądanego napięcia i np. dowinąć sobie żarzenie.
Tutaj jest link do aukcji, na której kupowałem. Twierdził, że ma jeszcze tego kilkadziesiąt sztuk, może warto zapytać, czy jeszcze są? Facet jest życzliwy i kontaktowy.
Zastanawiam się, czy głośnikowe dałoby się na takim rdzeniu zrobić - ale karkas chyba trzeba by wzorem pasio zrobić samemu, a przynajmniej wyciąć istniejącą poprzeczkę, bo jest niesymetryczna i zrobić w połowie. Dobrze myślę?...
Pozdrawiam
Staszek
Tutaj jest link do aukcji, na której kupowałem. Twierdził, że ma jeszcze tego kilkadziesiąt sztuk, może warto zapytać, czy jeszcze są? Facet jest życzliwy i kontaktowy.
Zastanawiam się, czy głośnikowe dałoby się na takim rdzeniu zrobić - ale karkas chyba trzeba by wzorem pasio zrobić samemu, a przynajmniej wyciąć istniejącą poprzeczkę, bo jest niesymetryczna i zrobić w połowie. Dobrze myślę?...
Pozdrawiam
Staszek
Ostatnio zmieniony sob, 18 marca 2006, 23:18 przez MalKontent, łącznie zmieniany 1 raz.