Dwukanałowy head giatrowy "Snake"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Dwukanałowy head giatrowy "Snake"
Ponieważ zgodnie z oczekiwaniami działa z przyjemnością przedstawiam
http://www.fonar.com.pl/audio/diy/head/head.htm
pozdrawiam
http://www.fonar.com.pl/audio/diy/head/head.htm
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt, 10 marca 2006, 12:55 przez MaciekR, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Maciek
Maciek
- MalKontent
- 375...499 postów
Nooo, gratulacje
Kawał solidnej roboty, zarówno "fizycznej" jak i dokumentacyjnej 
Jakie brzmienia wydobywasz ze swojego sprzętu? Innymi słowy, jakiego rodzaju muzykę grywasz?
Pytam, ponieważ jestem zarówno początkującym lampowcem, jak i początkującym gitarzystą... Stwierdziłem po prostu, że w wieku 37 lat nie jest za późno na nauczenie się gry na gitarze, a tym bardziej na skok w przeszłość w kierunku cieplutkich szklanych banieczek
Jako że elektroniką param się od dawna, to podejrzewam, że budowa sprzętu to będzie pestka w porównaniu ze znośnym chociażby opanowaniem wiosełka
Pozdrawiam
Staszek

Jakie brzmienia wydobywasz ze swojego sprzętu? Innymi słowy, jakiego rodzaju muzykę grywasz?
Pytam, ponieważ jestem zarówno początkującym lampowcem, jak i początkującym gitarzystą... Stwierdziłem po prostu, że w wieku 37 lat nie jest za późno na nauczenie się gry na gitarze, a tym bardziej na skok w przeszłość w kierunku cieplutkich szklanych banieczek

Jako że elektroniką param się od dawna, to podejrzewam, że budowa sprzętu to będzie pestka w porównaniu ze znośnym chociażby opanowaniem wiosełka

Pozdrawiam
Staszek
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Bardzo podoba mi sie Twoj opis przeobrazen jakie przeszedl wzmacniacz w drodze do zadowalajacej Ciebie konfiguracji. Piszesz ze nie wymysliles jeszcze dla niego nazwy wiec moja propozycja w nawiazaniu do klebowiska kabli to "Snakepit" (Gniazdo wezy)
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Aleksander Niemand
-
- 500...624 posty

Za późno jest jak już się nie chce, jak masz motywację to zawsze jest dobry czas...
Muzyka to moja najstarsza miłość a datuje się jeszcze z lat 70...
zatem rock (The Who, Ten Years After ale też SRV... no i własne pomysły)

Oj kabelków się namnożyło, to fakt!
Cóż... cena za zmiany koncepcji ale ponieważ gra bez zarzutu to postanowiłem już nie grzebać, nie skracać.
Lepsze bywa wrogiem dobrego.
Całość dostanie w tych dniach obudowę typu head (granatowy skaj plus grill w chromie, narożniki, uchwyty...); front panel będzie nowy, lakierowany proszkowo plus napisy w sitodruku.
... i multitrack w ruch (analogowy Fostex)

Hmmm... nazwa coraz bardziej mi się podoba!
Może po prostu "Snake" bo bebechów to nikt wszak oglądał nie będzie...
Dzięki!
pozdrawiam
Maciek
Maciek
Re: galki
To gałki Jackson'a; można kupić np. w Mayonesie;drysiek pisze:Witam
takie nietypowe pytanko:
a gdzie Pan dorwal te galeczki i w jakiej cenie?
pozdrawiam Adrian
sądzę, że bez problemu sklepach jak np. Riff, Interton....
około 10 zl za szt.
pozdrawiam
Maciek
Maciek
re galki
Dziekuje za odp 
niestety w tej cenie to nie problem je dostac - mialem nadzieje ze gdzies udalo sie taniej zalatwic ...jak sie robi amp z 15.. galkami to koszt galek = kosztowi zestawu lamp 4x6p3s-e + 5x6n2p-ew... hehe
dziekuje i pozdrawiam
P.S
kiedys byly dosc ladne g15alm (~3zl/szt) w tme ale teraz juz nie ma

niestety w tej cenie to nie problem je dostac - mialem nadzieje ze gdzies udalo sie taniej zalatwic ...jak sie robi amp z 15.. galkami to koszt galek = kosztowi zestawu lamp 4x6p3s-e + 5x6n2p-ew... hehe
dziekuje i pozdrawiam
P.S

gratuluje. Po prostu zajefajny opisik. No i respekt jeśli chodzi o zdradę Marshalla z Soldano. Atomic to najlepszy preamp czterotriodowy jaki słyszałem. Pozwoliłem sobie pozrzucać schemaciki do prywatnej kolekcji. Co do przełącznika żarzenia z 6N2P na ECC83 to ma on jedną zasadniczą wadę. Nie zapina wewnętrznego ekranu 6N2P do masy, dlatego też w moim nowym projekcie (Massacrator/Devastator) zamontuję wersję poprawioną (Jezu, jak poprawiam Toma to tak jak bym popełniał świętokradztwo
). Trzeba użyć przełączników trójsekcyjnych. Przełączniki mam więc nie bedzie problemu.

Nie pomyślałem o wewnętrznym ekranie 6N2Ppainlust pisze:gratuluje. Po prostu zajefajny opisik. No i respekt jeśli chodzi o zdradę Marshalla z Soldano. Atomic to najlepszy preamp czterotriodowy jaki słyszałem. Pozwoliłem sobie pozrzucać schemaciki do prywatnej kolekcji. Co do przełącznika żarzenia z 6N2P na ECC83 to ma on jedną zasadniczą wadę. Nie zapina wewnętrznego ekranu 6N2P do masy, dlatego też w moim nowym projekcie (Massacrator/Devastator) zamontuję wersję poprawioną (Jezu, jak poprawiam Toma to tak jak bym popełniał świętokradztwo). Trzeba użyć przełączników trójsekcyjnych. Przełączniki mam więc nie bedzie problemu.

Od początku zrobiłem konstrukcję na ECC a przełącznik dałem "na wszelki wypadek (6N2P nawet w życiu w ręku nie miałem...).
Lampy dotknąłem (w sensie konstrukcyjnym) pierwszy raz w grudniu.
Tak na prawdę to starałem się zrobić go odrobinę na wyrost bo chodziło mi o "moje" brzmienie dla moich nagrań a po prostu kupienie zdało mi sie odrobinę mało ambitne i nie zawsze spełnia oczekiwania (nie mówiąc o tym, że w oczach syna to .... kto ma dzieci ten wie

Stąd zmiany konstrukcji w trakcie budowy.
Chassis powinno być większe, kable inaczej... ale to wiem dziś i pewnie drugi byłby doskonalszy ale drugiego nie będzie skoro ten działa zgodnie z założeniami (choć apetyt nagle na takie wyczyny wzrósł

No i "Oscarowo" dziękuję wszystkim na forum, dzięki wam (zaczynając lekturę forum w grudniu) powstał ten wzmacniacz.

Ukłony
PS
Mam pierwsze nagranie z tym zmacniaczem (oj, mało spałem tej nocy).
Pogorszyłem próbkowanie i ma 3,78 MB.
Jak mogę podzielić się z wami

Ostatnio zmieniony pt, 10 marca 2006, 12:35 przez MaciekR, łącznie zmieniany 5 razy.
pozdrawiam
Maciek
Maciek
Re: re galki
Najdroższe są takie rzeczy.drysiek pisze:Dziekuje za odp
dziekuje i pozdrawiam
P.S
A jeszcze fajne narożniki, rączki estradowe....
I porządny głośnik, i lakierowanie, i sitodruk...
Same części elektroniczne to mniej niż połowa kosztów;
chyba nawet mniej niż 30%;
mechanika (jeśli ma być efektowna) to prawdziwy worek bez dna

pozdrawiam
Maciek
Maciek
W sumie to masz rację
ja ostatnio myśle jak amerykański inżynier
W USA jak trza zwiększyć moc silnika to dorzuca się 2 czy 4 cylindry więcej i jest dobrze
. Twoje rozwiązanie jest eleganckie - godne europejczyka
. Pomijam fakt, że kiedyś kupiłem przełączniki trzysekcyjne wysokiej klasy (takie czerwone). Niestety nigdy jakoś nie mogę spotkać wersji dwusekcyjnej. Co nie znaczy, ze na trzysekcyjnym nie można wykonać twojego modu.
Dzięki za podsunięcie pomysłu.