Wyprzedaż różności (sprzątanie garażu)

Ogłoszenia o sprzedaży lub przekazaniu elementów, urządzeń, literatury o tematyce związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Celas
25...49 postów
25...49 postów

Wyprzedaż różności (sprzątanie garażu)

Post autor: Celas »

Witam

Zamierzam po trochu sukcesywnie dodawać tutaj rzeczy których chciałbym się pozbyć (dużo tego jest). Ceny do ustalenia ale nie będę zdzierał. Wszystko powinno być sprawne bo wymontowane z urządzenia z demobilu które działało

Transformatory:
2 transformatory z zasilacza WN, uzwojenia i wszystko opisane na naklejce, widać na zdjęciu (2,5kg sztuka)
Obrazek

2 transformatory z urządzenia pomiarowego, tak jak wyżej informacje na naklejkach (2,5kg sztuka)
Obrazek

Przełączniki wielopozycyjne (elementy które na nich się znajdują w gratisie). 2 jednosekcyjne, po jednym dwusekcyjnym i czterosekcyjnym
Obrazek

Jakieś lampy które pozostały (1szt CV345 G.E.C, 2szt diody 2c2s ruskie, StR 85/10 3 sztuki, 1 sztuka Tesla 6Z31
Obrazek

Zainteresowani PW
Celas
25...49 postów
25...49 postów

Re: Wyprzedaż różności (sprzątanie garażu)

Kolejny rzut. Ceny do ustalenia i negocjacji

Kondensatory (przykłady widoczne na zdjęciu):
Telpod MPHP -1 4uF 1kV i Unitra MPHP - 1 4uf 1kV około 30 sztuk,
Unitra MPHP - 1 10uF 1kV 4 szt, Telpod KBG-MN 4uF 1kV 4 szt,
Telpod KBG - P 0,25uF 4kV 4szt
Obrazek

Mam też 'pastuchy teściowej' telpoda 5kv 20uF ale tak potężne kondy chyba nie znajdą u was żadnego zastosowania? :D
Ja nimi wysadzałem różne rzeczy ku uciesze znajomych (oczywiście pamiętając o bezpieczeństwie)

Dwa transformatory niskiego napięcia (2.7V) o dużym amperażu (z zasilacza lasera argonowego, transformator żarzenia katody)
Obrazek

Galwanometr z zasilacza WN, może komuś się przyda
Obrazek

Trafo z jakiegoś starego światła dyskotekowego. Zasilało lampę halogenową 24v 250W i ma parę odczepów do zasilania mniejszych podzespołów, pewnie 12v
Obrazek

Dwa trafa ze starej maszyny laboratoryjnej, tylko jedno ma opisaną liczbę uzwojeń. Drugie opisano po prostu 'transformator żarzenia'
Obrazek
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Nie lepiej spruć na miedź i zastąpić uzwojenia aluminium?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Celas
25...49 postów
25...49 postów

Koledze wyżej poczucia humoru odmówić nie mogę :) Jestem studentem (w połowie 3ciej dekady) i stąd takie pomysły jak z tym oscyloskopem - młodzi ludzie lubią kombinować.

Co do sprzedaży:
Mam ogromną ilość toroidalnych cewek i rdzeni do nich, od małych po prawie dwustugramowe nawijane drutem z 2mm albo lepiej. Czy ktoś jest tym zainteresowany? Cewkę stosunkowo łatwo zmierzyć i będzie można użyć w jakimś projekcie
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Celas pisze: pn, 18 stycznia 2021, 20:52 Jestem studentem (w połowie 3ciej dekady) i stąd takie pomysły jak z tym oscyloskopem - młodzi ludzie lubią kombinować.
Ja również, ale nie szukam zarobku w niszczeniu zabytków techniki. Jeżeli chodzi o kasę - proponowałem odkupienie oscyloskopu, vel wymianę na inny za dopłatą z mojej strony.

Ciekawe, jakie jest pochodzenie oferowanych tu części /transformatory, wysokiej klasy przełączniki obrotowe - nasuwa mi się na myśl sprzęt zopanowski/, stawiam dolary przeciw orzechom, że historia podobna jak z kopalnią palladu w ruskim oscyloskopie... :evil:
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Celas
25...49 postów
25...49 postów

Otóż nie. Historia była z ratowaniem sprzętu ze złomowiska, nie był kompletny. Kupiłem w zasadzie wszystko co zostało, co mi było potrzebne to wziąłem, inne zagracają garaż. O ile bez żenady zdarzało mi się złomować w wolnym czasie pralki i mikrofalówki na skalę niemal przemysłową, o tyle jak widzę coś takiego (zopan, polon, meratronik etc.) na złomie to kupuje choćbym nie potrzebował. To prawdziwa skarbnica dobrych części jest jeśli nie działa, jeśli natomiast działa to tylko sobie pogratulować udanego zakupu i postawić w garażu by pobawić się od czasu do czasu.

Edit: Prawie wszystko co tu wystawiam skończyłoby w (śrutowniku przemysłowym? młynie do metalu? jak to coś co mieli wszystko się nazywa?) gdybym tego nie wypatrzył i nie odkupił
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Panowie. Kolega "czyści" garaż. Dajcie mu odetchnąć. To jego garaż i zawartość.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Celas
25...49 postów
25...49 postów

Witam. Zamieszczam ceny do powyższych, chcę się tego gradobicia pozbyć bo mi głowe suszą:
Transformatory WN+Anoda/Żarzenie z pierwszego zdjęcia: 30zł/szt
Transformatory z drugiego zdjęcia: 30zł/szt (są 4 sztuki)
Przełączniki: pojedyńcze 4zł/szt, podwójny 8 zł poczwórny 15 zł
Lampy które się zostały: 30zł wszystkie
Kondensatory 4uF/1kV po 6 zł
10uF/1kV po 10 zł
KBG 0,25uF/4kV po 15 zł
27uF/5kV po 60 zł (duże i ciężkie), mam 9 sztuk
Inne trafa w cenie miedzi w nich zawartej, szkoda rozwalać na złom

Dodaję ruski generator L31, warty pewnie ze stówę
Obrazek
Winetu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Winetu »

kubafant pisze: pn, 18 stycznia 2021, 20:58 Ciekawe, jakie jest pochodzenie oferowanych tu części /transformatory, wysokiej klasy przełączniki obrotowe - nasuwa mi się na myśl sprzęt zopanowski/, stawiam dolary przeciw orzechom, że historia podobna jak z kopalnią palladu w ruskim oscyloskopie... :evil:
Gałki faktycznie jak zopanowskie, ale to był zasilacz ZWN-2,5 produkcji Biura Urządzeń Techniki Jądrowej.
Celas pisze: pn, 18 stycznia 2021, 21:05 (...) O tyle jak widzę coś takiego (zopan, polon, meratronik etc.) na złomie to kupuje choćbym nie potrzebował. To prawdziwa skarbnica dobrych części jest jeśli nie działa, jeśli natomiast działa to tylko sobie pogratulować udanego zakupu i postawić w garażu by pobawić się od czasu do czasu.

Edit: Prawie wszystko co tu wystawiam skończyłoby w (śrutowniku przemysłowym? młynie do metalu? jak to coś co mieli wszystko się nazywa?) gdybym tego nie wypatrzył i nie odkupił
Fajnie, że odkupuje Pan takie rzeczy ze złomowiska. Jeśli jednak są to urządzenia niesprawne, a nawet niekompletne, przed rozebraniem ich na części proszę mi dać znać. Kolekcjonuję i naprawiam takie zabytki. Często jestem w stanie zapłacić więcej niż wartość złota/platyny/palladu/srebra/miedzi. Posiadam sporo różnych części, więc możliwa jest też wymiana. Interesuje mnie głównie polska aparatura pomiarowa (marki Elpo, Zopan, Inco, Radiotechnika, Elmasz, Unima, Meratronik, Eureka, Unipan i inne).

P.S. Ta maszyna to strzępiarka.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Tu:
http://radiobezdna.ru/pribory-i-izmeren ... y-l31.html
mały artykulik na temat pokazanego generatora Л31, kilka zdjęć i odnośnik do instrukcji użytkownika.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Gałki faktycznie jak zopanowskie, ale to był zasilacz ZWN-2,5 produkcji Biura Urządzeń Techniki Jądrowej.
Nie tylko gałki ale transformatory i lampy też, mam cały zestaw do pomiaru koincydencji z tej serii, niestety gdzieś uszkodzony i mimo wielu prób przeciąża zasilacz i przestaje działać.
Celas
25...49 postów
25...49 postów

Nadal mam sporo rzeczy które zawalają mi garaż a które mogą się komuś przydać - dam na razie spis o jaki sprzęt chodzi i jak kogoś to zainteresuje proszę o kontakt:
- Kilka lamp oscyloskopowych w dobrym stanie (jedna na pewno jest od OS350 a reszta ruska). Zainteresowanym mogę je przetestować, proszę tylko o podanie metody pozwalającej na 100% określić że lampa jest OK
- Mikrowoltomierz selektywny INCO ze złomu - brakuje kilkunastu kondensatorów, natomiast reszta jest na miejscu i wygląda w porządku. Obudowa w ładnym stanie, raczej nic trudnego do naprawy
- Ze sto kilo mniej lub bardziej wybrakowanych płyt pozyskanych ze złomu (niektóre od jakichś radzieckich superkomputerów podejrzewam, reszta raczej elektronika konsumencka). Zabrałem z nich pozłacane tranzystory, złączki i kondensatory - natomiast multum tego co zostało może się komuś przydać
- Kilka krótkofalówek radmora bez baterii

EDIT:
Jeżeli potrzeba komponentów to z tej hałdy śmieci na bieżąco mogę wylutowywać:
-Kondensatory mikowe polskie i radzieckie
-Kondensatory tantalowe i niobowe
-Kondensatory KSE, KSF i inne
-Kondensatory ceramiczne srebrne (takie beżowe płytki)
-Tranzystory mocy w różnych obudowach
-Tranzystory germanowe (ich akurat mam niewiele ale są)
-Kilogramy MŁT i pochodnych
Raczej większa ilość i na wagę
Celas
25...49 postów
25...49 postów

Dodaje kolejne dobra:
Setki układów scalonych (ruskich) serii 155
Ponad 100 układów UCY (różne numery)
Układy scalone serii 7 różnych firm
Generatory OMIG TCXO-5 (5Mhz)
Ruskie rezonatory kwarcowe na różne częstotliwości (podpisane markerem dokładną wartością) w ilości koło setki
Pół kilo różnych polskich/czeskich/radzieckich tranzystorów w obudowach TO18 i TO5. Jak ktoś szuka czegoś konkretnego, prawie na pewno znajdę
Do tego troche radzieckiego high-techu (duże ceramiczne układy, mocno złocone) - proszę nie bić, od razu mówię że nie ja je wymontowałem. Ktoś rozwalił jakąś wielką radziecką radiostację czy zagłuszacz i sprzedawał sporo poniżej wartości (do tego na moim osiedlu) , to skorzystałem
Celas
25...49 postów
25...49 postów

Lampy oscyloskopowe oddaję za darmo jeżeli ktoś na miejscu zabierze :)
Celas
25...49 postów
25...49 postów

Sprawny tuner Tandberg, podobno jakaś gratka dla kolekcjonerów. Ktoś wie jaka jest realna cena jaką można za niego dostać?

Obrazek
ODPOWIEDZ