Krótkofalówka ????

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Krótkofalówka ????

Post autor: ed_net »

Witam !
Ochotnicza Straż Pożarna w mojej wsi dostała używany samochód strażacki . Na wyposażeniu jest między innymi jakiś środek łączności co się nazywa UNIMOR -R-5431-NO/I i następny panel RADMOR R-2001 -Ms . Mnie przypadło w udziale rozszyfrować co to jest ?????
Z zewnątrz to urządzenie jest trochę zdezolowane , ma pourywane przewody , co pewnie jest najmniejszym problemem , ale istotne jest co dalej .
Nigdy nie byłem krótkofalowcem , nie mam do tego żadnych części zamiennych ani dokumentacji , a poza tym czy to chodzi na jakiś używanych dzisiaj zakresach i czy są wymagane zgody lub licencje na używanie tego sprzętu .
Poproszę o rozjaśnienie tematu jak Ktoś ma o tym urządzeniu pojęcie .
Pozdrawiam Edward
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Krótkofalówka ????

Post autor: ballasttube »

https://sp8kbn.pl.tl/Opis-radiotelefon%F3w-RADMOR.htm

Radiotelefon przewoźno-stacjonarny R2432 (FM306)
Blok NO pracował w paśmie 146-174 MHz posiadał 12 kanałów stabilizowanych rezonatorami kwarcowymi, powielanie 4x odbiornik, 18 razy nadajnik.
Radiotelefon w starszych wersjach wykonany był na tranzystorach germanowych MESA serii AF. Poprzez liczne wersje produkcyjne zawsze bazował na blokach (modułach - płytkach) praktycznie identycznych jak w pózniej opracowanych radiotelefonach serii 3001. Posiadał tranzystorowy stopień mocy początkowo na tranzystorze 2N3632 odający 10-12 W (czasem 15-16 W- zależało to od egzemplarza tranzystora oraz zestrojenia chociaż DTR podawała moc >6 W) nowsze wersje produkcyjne oraz wersje "cywilne" modułów, miały stopień mocy wykonany na tranzystorze KT907. Również wiązki kablowe wykonane były w starszych egzemplarzach importowanym przewodem w teflonie a w nowszych linką w osłonie PCV. Przetwornice napięć starszych, germanowych wersji radiotelefonu pracowały na germanowych tranzystorach mocy oraz posiadały wewnętrzny przełącznik napięć zasilających 6/12/24 V. Wersja motocykolwa różniła się od wersji przewoźno - stacjonarnej brakiem radiatorów przetwornicy, aluminiową wodoszczelną obudową oraz innym wyposażeniem. Radiotelefon w wersji stacjonarnej posiadał manipulator biurkowy z możliwością zestawienia połączenia abonenta zewnętrznej linii telefonicznej oraz możliwością podłączenia urzadzeń rejestrujących transmisję. Wersja stacjonarna posiadała zasilacz sieciowy 24 V w obudowie identycznej jak zasilacz sieciowy radiotelefonu FM302. Radiotelefon ten do pracy zawsze wymagał głośnika z wbudowanym wewnętrznym wzmacniaczem mocy m.cz.oraz manipulatora.
Radiotelefon ten wykonywany był również w wersji morskiej 166 MHz z możliwością pracy dupleksowej, dodatkowym filtrem dupleksowym i innym manipulatorem (posiadały go na wyposażeniu również nieliczne ośrodki Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego, fot. poniżej wersja morska duosimpleksowa bez dupleksera.)
Wersja morska R2432
Bloki funkcjonalne RX i TX radiotelefonu sa w większości kompatybilne z blokami radiotelefonów serii 3001-160 (która wywodzi się i bazuje na opracowaniu radiotelefonu R2432) i moga być zamieniane.
Blok nadawczo - odbiorczy radiotelefonu R2432 z gniazdem manipulatora produkcji radzieckiej. W większości radiotelefonów gniazda te były produkcji francuskiej (Souriau)
Manipulator biurkowy zestawu stacjonarnego radiotelefonu R2432
Niektóre wersje posiadały wbudowane bloki selektywnego wywołania systemem czasowo-częstotliwościowym 1124-1981 Hz trzycyfrowego o pojemności maksymalnej 720 numerów.
Oznaczenia bloku nadawczo - odbiorczego:
R-5431K-NO/1 148-161 MHz odstęp międzykan.50 kHz
R-5431K-NO/2 160-174 MHz odstęp międzykan.50 kHz
R-5431K-NO/3 148-161 MHz odstęp międzykan.25 kHz
R-5431K-NO/4 160-174 MHz odstęp międzykan. 25 KHz
Tyle znalazłem "od ręki".
Pozdrawiam,
Jacek"b/t"
Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów

Re: Krótkofalówka ????

Post autor: KrzysztofS »

I jak tam postępy z radyjkiem ?? Jeśli to straż pożarna to częstotliwość powinna być w granicach 149 MHz. Z użytkowaniem tego może być kłopot. Z tego co wiem straż nie zmieniła częstotliwości i nadal pracuje w normalnym FM. Przynajmniej w mniejszych miastach. Wiadomo Warszawa czy podobne miasta to już cyfra. Kłopot może być bo w straży używają kodów ctcss i łączność może być tylko jednokierunkowa. Obsada kwarcowa zapewne jest w tym radiu jeśli nie ma to kłopot bo za bardzo nie dorobicie. Gdzie ta wioska ?? Może w mojej okolicy :P Lepiej zainwestować 300zł w motorolę GM 300
Pozdrawiam
Szukam skrzynki do radia FIGARO
ODPOWIEDZ