Marshslo
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Marshslo
W sumie to mała dygresja - czy ktoś jeszcze oprócz mnie uważa, że przesunięcie fazy sygnału przy zmianie kanału (różnica 1 stopnia np.) jest rozwiązaniem mało eleganckim z inżynierskiego punktu widzenia? 

pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Trudno powiedzieć... Mam inżyniera ze sterowania ruchem w transporcie...
- Thereminator
- 6250...9374 posty
A usłyszysz tę róznicę?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
W pewnych sytuacjach. Petla rownolegla, W/D bez jednoczesnej zmiany polaryzacji sygnalu w torze "mokrym"... 

'All the stars in the north are dead now.'
Ano właśnie, zrobiłem sobie taki prosty wzmacniacz, wejście na ef86 -- równoległa pętla (ta od Vacuumvoodoo) -- końcówka mocy. Jak się kręci potencjometrem "mix" w pętli (pracującej torze "wet" bez niczego i z odpowiednio ustawionym poziomem), to można usłyszeć tę subtelną, ale zauważalną różnicę. Ale myślę, że w innej sytuacji bym się nawet nie zorientował.
Dla większośsci nas, grajków domowych, raczej nie ma to znaczenia. Zastanawia mnie jak to wygląda np. w przypadku profesjonalnych muzyków i wielu wzmacniaczy. W takim przypadku akurat faza będzie mieć znaczenie, np. przełączając 2 wzmacniacze z clean na drive/crunch może się okazać, że nagle są w przeciwfazie. Jak wspominałem, mówię o czysto teoretycznej kwestii.
Mam czasem wrażenie, że po prostu faza to taki "zapomniany kuzyn" sygnału, który potrafi namieszać

pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Wydaje mi się, że poruszane tu zagadnienie (odwrócenie fazy), to de facto co najmniej dwa zagadnienia (dodanie stopnia i odwrócenie fazy). Oczywiście nie dotyczy to sytuacji z równoległą pętlą efektów, gdzie stopni jest tyle samo. Ale tam przecież też nie tylko do odwrócenia fazy w torze "mokrym' dochodzi (jest choćby potencjometr poziomu, nie mówiąc o makaronie połączeń).Wicker pisze: ↑pn, 12 kwietnia 2021, 12:36Dla większośsci nas, grajków domowych, raczej nie ma to znaczenia. Zastanawia mnie jak to wygląda np. w przypadku profesjonalnych muzyków i wielu wzmacniaczy. W takim przypadku akurat faza będzie mieć znaczenie, np. przełączając 2 wzmacniacze z clean na drive/crunch może się okazać, że nagle są w przeciwfazie. Jak wspominałem, mówię o czysto teoretycznej kwestii.
Mam czasem wrażenie, że po prostu faza to taki "zapomniany kuzyn" sygnału, który potrafi namieszać![]()
W "zagadnienie ogólne" - czy słychać fazę - lepiej nie wchodźmy, wiele się krwi już z tego powodu na forum polało

Co do elegancji rozwiązania się nie wypowiadam - de gustibus...etc.; ale w świecie szarpidrutów to wartość wątpliwa.