Witam, faktycznie nie spojrzałem na schemat Gavotte 9, spałem 4 godziny dziś.Tomek Janiszewski pisze: ↑pn, 22 marca 2021, 21:18Szrot majster pisze: ↑pn, 22 marca 2021, 20:50 Witam!
Godzinę temu podłączyłem trafo i odczep 240V ma przerwę![]()
/.../
Kupię nowe trafo, zaprojektowane na dzisiejsze warunki
Na 252V i tak żaden transformator nie był projektowany.Szybko wymiękłeś.
Nie próbowałeś zlokalizować gdzie jest ta przerwa? Może drucik ukruszył się przy samej końcówce i szłoby go podlutować? Zawsze 240V byłoby w Twojej sytuacji lepsze niż 230V.
A skądże Ci to przyszło do głowy, czy może ktoś Cię tak strasznie oszukał?Mierzyłem moje trafo i pomiędzy dwoma wyprowadzeniami jest kilkaset omów, między innymi kilka omów i jeszcze inna para pokazuje pierwszą wartość większą o te kilka omów.
Czy układ ten działa tak, że trafo głośnikowe pełni rolę dławika w zasilaczu?Ewentualnie coś Ci mogło zaświtać na temat odbiorników Aga/Syrena/Stolica, gdzie rolę dławika w zasilaczu pełniła cewka wzbudzająca głośnika ale nie transformator! Przeczytałeś co napisałem kiedyś na temat kompensacji na Triodzie i Elektrodzie?
Chciałbyś ECC83 wystrzelić w kosmos?SE-EL84-schemat.gif
Czyli mam podać napięcie anodowe na odczep, drugi koniec uzwojenia do anody EL84 a z drugiego końca, tam gdzie te kilka omów względem odczepu mam podać na anodę ECC83 w pokazanym układzie?Może jednak lepiej zapomnij o tym projekcie, przynajmniej na razie.
Ależ oczywiście że tak powinno być. Śmiem twierdzić że w każdym zachodnim odbiorniku (może z wyjątkiem tych klasy naszego Pioniera) który przeszedł przez Twoje ręce było tak samo, skoro jak dotąd nie trafił się żaden z układem PP. W mojej Loewe Opta Tempo, której niedawno zgrzebałem UKF na 108 MHz - też tak zrobili. Napięcie anodowe - na odczep, anoda lampy końcowej - tam gdzie kilkaset omów, natomiast tam gdzie omów jest kilka - podpinasz rezystor filtru stopni wstępnych (W39 na schemacie Gavotte). Dopiero za tym rezystorem włączasz kondensator filtrujący napięcie stopni wstępnych. Ponieważ ma być stereo - trzeba każdy transformator wyposażyć w indywidualny rezystor filtracyjno - kompensacyjny, natomiast kondensator na który wchodzą może być wspólny. Jaki ma być ten rezystor - a to już zależy od zastosowanej lampy (a ściśle mówiąc jej Ra) oraz przekładni transformatora z "długiej" na "krótką" część uzwojenia pierwotnego. Musisz zatem zmierzyć tę przekładnię, jeśli opisu na cewce nie ma. Albo nie mierzyć, tylko wstawić wstępnie rezystory np. 1k i obserwować, jak jego zmiana (przy siatce pierwszej lampy głośnikowej umasionej przez kondensator normalnie łączący ją z anodą triody przedwzmacniacza) wpływa na przydźwięk. I wybrać taki rezystor aby przydźwięk ten zminimalizować. Nie zapomnij przy tym przepiąć siatek drugich lamp końcowych właśnie na ów filtrujący kondensator, też tak jak to jest w Gavotte.Czy to ma być jak na schemacie Gavotte 9?
sch.pdf
Dobrze kombinuję czy popełniam błąd?
Dziś jak na ten strych poszedłem i te trafa znalazłem, to faktycznie na łączówkach jednego był przylutowany rezystor 1k 2W.
Nie pomyślałem, że ma on być.
Jakie pojemności filtrujące mam dać w zasilaczu by nie było brzęczenia?
100uF x2 starczy?
Czyli z tego końca, gdzie kilka omów wychodzę przez rezystor 1k na ten drugi kondensator 100uF i z tego zasilam stopień wstępny?
Tu mam kolejny schemat, tym razem Oberon Stereo. W tym odbiorniku są dwa rezystory 2k, o których mowa i 100 omów w s2 EL84, tak chyba będzie dobrze.
Trafa rozbierać nie będę, to nie jest ukruszony drucik, problem jest wewnątrz uzwojeń, taki głupi nie jestem, wiem po co jest omomierz i schematy też rozumiem.
Szybko cyknąłem fotkę transformatorów "strychowych", muszę uszy do mocowania jednemu przylutować.
Obok ten rezystor, który był na łączówce