Uwaga oszust z Włoch na Ebay-u.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Dunkier
25...49 postów
25...49 postów

Uwaga oszust z Włoch na Ebay-u.

Post autor: Dunkier »

Ostrzeżenie dla wszystkich sprzedających za granice.

Zostałem oszukany przez kupującego z Włoch o nicku : cartago_delenda_est
Nieuczciwy kupujący po otrzymaniu przesyłki wymyslił sobie że przedmiot dotarł uszkodzony i poinformował o tym Ebay i PayPal.

Przesłał zdjęcia, a raczej mały fragment zdjęcia swojego uszkodzonego przedmiotu, nie tego który kupił ode mnie tylko swój podobny do mojego i wmówił PayPalowi że otrzymał uszkodzony.

PayPal podjął decyzję żeby kupujący zwrócił towar to otrzyma zwrot pieniędzy , i tak się stało , kupujący zwrócił tylko nie towar a coś podobnego do towaru.

Dla PayPala liczy się że paczka do mnie dotarła ale co było w środku to się nie liczy.

Ostrzegam wszystkich bo straciłem dużo pieniędzy.

Uwaga oszust posługuje się emailem : markforcoke@gmail.com
Ostatnio zmieniony pn, 1 marca 2021, 09:12 przez Dunkier, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Uwaga oszust z Włoch na Ebay-u.

Post autor: OTLamp »

Swego czasu dość powszechne były aukcje, w których Włochy były jedynym wykluczonym krajem, jeżeli chodzi o wysyłkę. Bywało to nawet wyłuszczone w opisie na czerwono. Ale konkretnie, pokaż co sprzedałeś, a co Ci odesłał.
saico

Post autor: saico »

Ja kupowałem od Włochów kilkukrotnie lampy, nawet za duże sumy i wszystko przebiegło dobrze. Tak, było coś takiego u sprzedawców - nie wysyłam do Włoch.
tiquet
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tiquet »

Należało nagrać film z otwarciem paczki i wystąpić na drogę prawną.
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

Przeglądając dziś różne aukcje, u jednego ze sprzedających pod właściwym opisem przedmiotu znalazłem taki oto dopisek:

Note to prospective Ebay scammers:
Thinking of scamming me?.......don't bother!
1. All items are video/photographed in full operation.
2. All outgoing packages are photographed being packed and weighed.
3. Any returns are video'd without break from the moment the courier pulls up outside my house, greeting him/her and right through to opening the package.
4. I won't fail to get solicitors involved
.

Może być to w pewnym stopniu skuteczny sposób na odstraszenie potencjalnych cwaniaków.
ODPOWIEDZ