Transformator do małego urządzenia lampowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- AZ12
- 3125...6249 postów
Transformator do małego urządzenia lampowego
Witam
Dzisiaj w ręce wpadła mi płytka z takim transformatorem jak na zdjęciu. Wymontowana została z rozebranego kotła gazowego. Próbował ktoś stosować transformatory o podobnej mocy z odzysku do zasilania urządzeń lampowych?
Dzisiaj w ręce wpadła mi płytka z takim transformatorem jak na zdjęciu. Wymontowana została z rozebranego kotła gazowego. Próbował ktoś stosować transformatory o podobnej mocy z odzysku do zasilania urządzeń lampowych?
Ratujmy stare tranzystory!
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Transformator do małego urządzenia lampowego
Transformator jak każdy inny - jeśli spełnia parametry wymagane do zasilania układu, będzie OK.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
8mA... preamp na dwóch ECC83 może dałby radę napędzić.
Idealny{po włożeniu w ekran} do zrobienia korektora MM na 2xEF84 i 2xECC lub słuchawkowca do wysokoomowych. 

- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
To trafo zasilało w tym piecu gazowym tak zwany czujnik płomienia, działający na zasadzie jonizacji.
Gdy płomień gaśnie elektronika odcina dopływ gazu do palnika.\
Taki piec musi być uziemiony lub zerowany(TN-C), bo nie zapali palnika, reaguje on też na zamianę L z N.
To taka ciekawostka, sam mam na wsi "kopciucha" na węgiel, drewno, czasem śmieci i kartony, nie ma u mnie gazu.
A trafo jest bezużyteczne, za mała obciążalność uzwojenia wtórnego, jedynie śmietnik.
Na giełdzie w Pruszczu Gdańskim leżą sterty takich i podobnych modułów, wszystko zwleczone z Niemiec, leży to na deszczu bo i po co komu złom
To trafo zasilało w tym piecu gazowym tak zwany czujnik płomienia, działający na zasadzie jonizacji.
Gdy płomień gaśnie elektronika odcina dopływ gazu do palnika.\
Taki piec musi być uziemiony lub zerowany(TN-C), bo nie zapali palnika, reaguje on też na zamianę L z N.
To taka ciekawostka, sam mam na wsi "kopciucha" na węgiel, drewno, czasem śmieci i kartony, nie ma u mnie gazu.
A trafo jest bezużyteczne, za mała obciążalność uzwojenia wtórnego, jedynie śmietnik.
Na giełdzie w Pruszczu Gdańskim leżą sterty takich i podobnych modułów, wszystko zwleczone z Niemiec, leży to na deszczu bo i po co komu złom
Cześć
Jeżeli Kolega cierpi na nadmiar takich transformatorów, to mogę dać lampę 6GX8 ( EAM86 ) za dwa takie.
Pozdrowienia
Jeżeli Kolega cierpi na nadmiar takich transformatorów, to mogę dać lampę 6GX8 ( EAM86 ) za dwa takie.
Pozdrowienia
-
- 3125...6249 postów
Z uwagi na sporą obciążalność uzwojenia 19V ja bym miał pomysł na co najmniej dwustopniowy,
jeżeli nie trzystopniowy wzmacniacz napięciowy na jeszcze do dostania nie za trudno lampach
UBF89,ewentualnie z detektorkiem AM na kilka zakresów na częściach diodowych tych lamp
i jeszcze starczyłoby prądu na żaróweczkę lub żaróweczki 18V/0,1A lub kombinację tychże
żaróweczek na inne napięcia, aby sumarycznie uzyskać te 19V.Oczywiście obciążenie wzmacniacza
musi być takie czy inne wysokoomowe.
Zresztą to są pewnie napięcia pod jakimś konkretnym obciążeniem w danym układzie.
Transformator mógł być zamawiany jako dedykowany do niego,czyli przy innym napięciu pobieranym
prąd pobierany może być inny.Mnóstwo lamp pracuje chętnie przy Ua/Us2 ok.110V i przy prądzie
żarzenia 0,15A i Uż 12,6V,więc coś by się napięciowego wymodziło na słuchawki i na nich
plus żaróweczka 6,3V w szereg z włóknami dwu lamp równolegle i ewentualnie rezystorek w szereg
z włóknem trzeciej lampki, jeżeli takowa zostanie użyta.Albo 2 parki lamp na Uż 12,6V i 6,3V/0,15A.
Także i 6 lampek napięciowych,żarzonych w dwóch grupach po trzy,a grupy te równolegle.Iż po 0,15A
lub po 0,2A i jeszcze zapasik prądu żarzenia zostanie na UBFkę.Wszystko - wzmacniacze napięciowe o wysokim
obciążeniu rezystancyjnym.Eksperci pewnie wiedzą,ile stopni można dać,co by zbyt nie szumiało.
I jaką konfigurację.
Teoretycznie można by tu i sfabrykować hybrydę,ale nie chcę zostać zbanowany za taki nie fair pomysł:-)
Jacek
jeżeli nie trzystopniowy wzmacniacz napięciowy na jeszcze do dostania nie za trudno lampach
UBF89,ewentualnie z detektorkiem AM na kilka zakresów na częściach diodowych tych lamp
i jeszcze starczyłoby prądu na żaróweczkę lub żaróweczki 18V/0,1A lub kombinację tychże
żaróweczek na inne napięcia, aby sumarycznie uzyskać te 19V.Oczywiście obciążenie wzmacniacza
musi być takie czy inne wysokoomowe.
Zresztą to są pewnie napięcia pod jakimś konkretnym obciążeniem w danym układzie.
Transformator mógł być zamawiany jako dedykowany do niego,czyli przy innym napięciu pobieranym
prąd pobierany może być inny.Mnóstwo lamp pracuje chętnie przy Ua/Us2 ok.110V i przy prądzie
żarzenia 0,15A i Uż 12,6V,więc coś by się napięciowego wymodziło na słuchawki i na nich
plus żaróweczka 6,3V w szereg z włóknami dwu lamp równolegle i ewentualnie rezystorek w szereg
z włóknem trzeciej lampki, jeżeli takowa zostanie użyta.Albo 2 parki lamp na Uż 12,6V i 6,3V/0,15A.
Także i 6 lampek napięciowych,żarzonych w dwóch grupach po trzy,a grupy te równolegle.Iż po 0,15A
lub po 0,2A i jeszcze zapasik prądu żarzenia zostanie na UBFkę.Wszystko - wzmacniacze napięciowe o wysokim
obciążeniu rezystancyjnym.Eksperci pewnie wiedzą,ile stopni można dać,co by zbyt nie szumiało.
I jaką konfigurację.
Teoretycznie można by tu i sfabrykować hybrydę,ale nie chcę zostać zbanowany za taki nie fair pomysł:-)
Jacek
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
Trafko paskudne, ale o ile działa. Podobne miałem w karuzelu CDx5 i trzy napięcia, pierwotne 120V - ameryka. Uszkodzone. Rdzeń jest zgrzewany po krawędzi, jak ten, nawet się nie chciało choćby po dziesięć blaszek przekładać, tylko prasa i migomat, pewnie automat. W tym moim, to Uzw pierwotne, sprawiało wrażenie, że nie ma emalii, lub miało jakąś mgiełkę, bądź galwaniczne coś. Niedawno było mnóstwo Ballad/Relax/Promyklux - zawierały trafo, wszystkie, do czasu dezintegracji oczywiście 30, lub 40VA, pewnie co się trafiło. Potrzeba lepszego do projektów. No i 250V wtórnego? To i nawet pp mogłoby uciągnąć od biedy.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Nie szkoda na takie rzeczy lamp które mogą się komuś przydać do reaktywacji radia? Jak już koniecznie ma być na śmieciówkach zasilanych ze śmieciowego transformatora, to może na jednej EBF89 (o ile znajdzie się wykorzystanie dla diod) i dwóch lampach telewizyjnych w rodzaju EF80, żarzonyych szeregowo?ballasttube pisze: ↑pt, 15 stycznia 2021, 00:53 Z uwagi na sporą obciążalność uzwojenia 19V ja bym miał pomysł na co najmniej dwustopniowy,
UBF89
-
- 3125...6249 postów
Jak najbardziej zgadzam się z Kolegą Tomkiem Janiszewskim w tej jego propozycji.
Ktoś z Kolegów wspominał ostatnio o PFL200.Część L jest mało "potężna",więc może
obsłużyć słuchawki."Uwentualnie":-) - zrównoleglenie części L i wyjście na głośniczek.
Taką mam wizję co do tej fonii:-)
Jeszcze żaróweczka 3,8V/0,3A w szereg i 19V obsłużone.
A wcześniej - EF80,jak Kolega Tomek Janiszewski wspomniał.
3 sztuki żarzone w szereg,równolegle do powyższych.
Ktoś z Kolegów wspominał ostatnio o PFL200.Część L jest mało "potężna",więc może
obsłużyć słuchawki."Uwentualnie":-) - zrównoleglenie części L i wyjście na głośniczek.
Taką mam wizję co do tej fonii:-)
Jeszcze żaróweczka 3,8V/0,3A w szereg i 19V obsłużone.
A wcześniej - EF80,jak Kolega Tomek Janiszewski wspomniał.
3 sztuki żarzone w szereg,równolegle do powyższych.