Wtórnik katodowy na EC92 - prośba o ocenę schematu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wtórnik katodowy na EC92 - prośba o ocenę schematu
Witam,
Kończę lutować radio wg schematu z tej strony : https://web.archive.org/web/20180707185 ... /pcrx.html
na płytce którą sam zaprojektowałem.
wersja czwarta odbiornika ECF80 i 3xEF80, ale bez końcówki mocy, zakończone wtórnikiem katodowym na EC92.
Proszę Was o sprawdzenie schematu w otoczeniu tej lampy, zwłaszcza rezystor w anodzie. Jaka powinna być jego wartość i moc?
Z góry dziękuję - Jarek
Kończę lutować radio wg schematu z tej strony : https://web.archive.org/web/20180707185 ... /pcrx.html
na płytce którą sam zaprojektowałem.
wersja czwarta odbiornika ECF80 i 3xEF80, ale bez końcówki mocy, zakończone wtórnikiem katodowym na EC92.
Proszę Was o sprawdzenie schematu w otoczeniu tej lampy, zwłaszcza rezystor w anodzie. Jaka powinna być jego wartość i moc?
Z góry dziękuję - Jarek
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Wtórnik katodowy na EC92 - prośba o ocenę schematu
Witam
Rezystor w anodzie wtórnika katodowego nie jest tak naprawdę potrzebny.
Rezystor w anodzie wtórnika katodowego nie jest tak naprawdę potrzebny.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 6250...9374 posty
Ciekawi mnie, dlaczego do ,,śmieciówek'' (nie dla mnie ale dla wielu z kolegów tak się to przyjęło) ECF80 i EF80 (tych mam dużo i bardzo je lubię w mcz) dajesz wtórnik na drogiej EC92 gdzie mogła by pracować dowolna prawdziwie śmieciowa lampa?
Szczerze, nie znalazłem nic śmieciowego z jedną triodą w bańce a nie lubię jak coś wisi niewykorzystane. Takie zboczeniemogła by pracować dowolna prawdziwie śmieciowa lampa?

-
- 6250...9374 posty
Jak ktoś wydaje 1800zł na parkę lamp to nie będzie się oglądał na cenę EC92 30-40zł (NOS), ja mam sporo ,,śmieciowych'' (ale NOS) pojedynczych triod w oktalu i nie tylko (np. 6BC32 NOS, dawniej za grosze ) ale też nie kupowałem ich po kilkadziesiąt PLN za sztukę, kwestia punktu widzenia a i de gustibus non est disputandum.Pozdrawiam.
-
- 2500...3124 posty
Rezystor w anodzie nie jest potrzebny. Mogłeś dodać kolejną EF80, nic nie przeszkadza, że pentoda, szczególnie, że w przypadku wtórnika najprostsze co możesz zrobić z siatką drugą pentody to połączyć ją z plusem zasilania, co efektywnie robi z niej triodę.yarko pisze: ↑pt, 19 lutego 2021, 15:34Szczerze, nie znalazłem nic śmieciowego z jedną triodą w bańce a nie lubię jak coś wisi niewykorzystane. Takie zboczeniemogła by pracować dowolna prawdziwie śmieciowa lampa?W kwestii czy to droga lampa? Pojawiają się czasem na znanym portalu aukcyjnym w cenach nie wiele większych od śmieciówek. Druga sprawa to: hobby, tu koszty są często nieadekwatne do gotowego produktu. Podobne pytanie zadał mi znajomy jak zapytał o koszty monobloków które zrobiłem na 6C4C i wyszło ok 1800zł za parę. Mówi "chłopie czyś ty zgłupiał nowy wzmacniacz Denona by stał na półce" No ale hobby rządzi się innymi prawami
![]()
-
- 1875...2499 postów
Czyżby autor tematu budował pulsecouting reciver ? opisanego na stronie cool36?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Przecież podał link w pierwszym poście - kopię z web archive.
Autor strony posiada obecnie własną domenę; aktualna wersja linkowanej strony znajduje się pod adresem: https://www.cool386.com/pcrx/pcrx.html
Autor strony posiada obecnie własną domenę; aktualna wersja linkowanej strony znajduje się pod adresem: https://www.cool386.com/pcrx/pcrx.html
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.