- układ zbudowany na tranzystorach z pominięciem układów scalonych
- układ powinien odbierać na antenie CB z odległości około 0,5km
- układ może być własnego projektu lub z jakiejś książki, czasopisma, internetu ale z pominięciem kitów do samodzielnego montażu.
Powiem tak rozumiem że chce zachęcić uczniów i zmotywować do poszukania czegoś w książkach, czasopismach lub internecie, ale bez układów scalonych to już w dzisiejszych czasach pewien problem, dlatego zwracam się jako retro maniak do innych retro maniaków, może ktoś ma jakiś schemacik takiego odbiornika w starych szpargałach, jak nie to wuja siada i zaczyna coś kombinować, ciekawie wygląd projekt z lat 90 w "Elektronice dla wszystkich" kit AVT2133 , układ prosty a jeszcze u mnie leżą 2 układy UL1202 i BF966, ale zastanawiam się czy do tego ustrojstwa szło by dołożyć wzmacniacz w.cz na jednym tranzystorze żeby podnieść czułość, i jakiś układ ARCz żeby częstotliwość nie pływała jak szalona, bo przy tak prostym układzie to bardzo prawdopodobne, może ktoś pomóc w przeróbce, albo ma swój jakiś prosty układ, w załączniku wrzucam projekt a AVT. Dodam że test odbiornika będzie odbywał się po powrocie uczniów do szkoły, poprzez podłączenie do anteny fabrycznej samochodowej CB firmy Hustler i nadawaniu z boiska fabrycznym CB krótkiego komunikatu głosowego. Ja w tematach CB jestem zielony, dlatego zwracam się z prośba o pomoc do fachowców, na znanej stronie gdzie takie tematy powinny być wole nie pisać bo zamiast odpowiedzi normalnych użytkowników, przeważają odpowiedzi nie zaniżaj poziomu forum, kup fabryczne, co to za temat itd. ale żadnej mądrej odpowiedzi nie ma. Na wykonanie projektu jest czas do kwietnia. Jak ktoś może niech pomoże.