Ciekawostka

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

alpher
375...499 postów
375...499 postów

Re: Ciekawostka

Post autor: alpher »

kubafant pisze: pt, 15 stycznia 2021, 18:11 Wentylator zamienia dostarczoną energię w ruch powietrza, a wiatrak na odwrót. Różnica jak między silnikiem, a prądnicą :)
A jakby tak napedzic czyms tego wiatraka? to co by sie stalo? :)
A mozna tez dmuchnac w wentylator? :lol:
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

to ja jeszcze dorzucę moje trzy groszy ...
trochę historii
Kogut Diogenesa

Gdy Platon podał definicję Człowiek jest to istota żywa, dwunożna, nieopierzona” i tą definicją chełpił się i zdobył poklask, Diogenes oskubał koguta i zaniósł do szkoły na wykład Platona, mówiąc: „Oto jest człowiek Platona”. [1]
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Z radiatora "odciągamy" rzadsze (cieplejsze) powietrze. Dmuchamy powietrzem gęstszym (zimniejszym), które w zetknięciu z powierzchnią radiatora zwiększa temperaturę i objętość.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

taipan3 pisze: pt, 15 stycznia 2021, 18:25 (1.2) pot. wentylator ze śmigłem
A może być wentylator bez śmigła ? :D A może wiatrak = śmigło. Natomiast wentylator to kpl. urządzenie składające się z wiatraka / śmigła + jakiś napęd. Ale to moje kombinacje. :D
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

TELEWIZOREK52 pisze: sob, 16 stycznia 2021, 00:09 A może być wentylator bez śmigła ? :D
Moze. Moze być tlokowy, membranowy. Ważne by dmuchał :wink:
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Boguś pisze: sob, 16 stycznia 2021, 02:17
TELEWIZOREK52 pisze: sob, 16 stycznia 2021, 00:09 A może być wentylator bez śmigła ? :D
Ale wtedy to będzie raczej dmuchawa a nie wentylator.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

staszeks pisze: sob, 16 stycznia 2021, 13:34
Boguś pisze: sob, 16 stycznia 2021, 02:17
Ale wtedy to będzie raczej dmuchawa a nie wentylator.
A wentylator to nie dmucha ?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Koledzy, widzę, że rozgorzała tu niesamowita dyskusja o poprawnej pisowni i właściwym nazywaniu przedmiotów, choć temat wątku był "nieco" odmienny... :wink: Wile urządzeń może pełnić odwrotne funkcje, głośnik i słuchawka mogą być mikrofonami (w czasach mojej młodości popularnym mikrofonem dla krótkofalowców była wkładka telefoniczna W-66 /skutecznie obcinała pasmo przenoszenia od góry/), silniki elektrycznych samochodów i rowerów mogą pełnić funkcję prądnic podczas hamowania, a łopatki wentylatora chłodnicy samochodu mogą generować prąd w silniku, gdy tan nie jest zasilany i wtedy wentylator stanie się wiatrakiem (będzie się obracać od dmuchającego w niego powietrza, przy szybkiej jeździe pojazdu), a silnik stanie się prądnicą... Naprawdę macie zacięcie do "filozoficznych" rozmów... :)

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Romekd pisze: sob, 16 stycznia 2021, 17:40 Koledzy, widzę, że rozgorzała tu niesamowita dyskusja o poprawnej pisowni i właściwym nazywaniu przedmiotów, choć temat wątku był "nieco" odmienny... :wink: Wile urządzeń może pełnić odwrotne funkcje, głośnik i słuchawka mogą być mikrofonami (w czasach mojej młodości popularnym mikrofonem dla krótkofalowców była wkładka telefoniczna W-66 /skutecznie obcinała pasmo przenoszenia od góry/), silniki elektrycznych samochodów i rowerów mogą pełnić funkcję prądnic podczas hamowania, a łopatki wentylatora chłodnicy samochodu mogą generować prąd w silniku, gdy tan nie jest zasilany i wtedy wentylator stanie się wiatrakiem (będzie się obracać od dmuchającego w niego powietrza, przy szybkiej jeździe pojazdu), a silnik stanie się prądnicą... Naprawdę macie zacięcie do "filozoficznych" rozmów... :)

Pozdrawiam
Romek
Jak powiedział Arystoteles Wszyscy ludzie mogliby się zgodzić, że mądrość powstaje z wiedzy i z poszukiwania rzeczy, które filozofia umożliwia nam objąć; a więc powinniśmy bez wahania zająć się filozofią.

Mógłbyś polecić jakieś dobre kolumny mikrofonowe do odsłuchu zestawu stereo?
Ostatnio zmieniony sob, 16 stycznia 2021, 20:21 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

staszeks pisze: sob, 16 stycznia 2021, 19:20.
Czy ta kropka, to "punkt" widzenia Kolegi na poruszane w wątku zagadnienia, czy tylko "podbicie" tematu? :wink:

A tak na poważnie, to kiedyś zastanawiałem się czy wydmuchiwanie ze środka wzmacniacza powietrza przez wentylator, umieszczany na tylnej ściance niektórych modeli firmy Technics nie stanowi jakiegoś błędu - rozgrzane powietrze z radiatora dzięki konwekcji próbuje unosić się w kierunku otworów w górnym deklu obudowy, a wentylator kieruje je w dół i wydmuchuje na zewnątrz przez tylną ściankę. Po chwili namysłu zdałem sobie jednak sprawę, że ten sposób jest kapitalny. Zasysane przez otwory powietrze tworzy strumień lepiej chłodzący radiator, po czym "omiatając" inne elementy wydostaje się za wzmacniacz. Dzięki temu góra wzmacniacza pozostaje chłodna (nagrzewa się delikatnie tylko w sytuacji gdy wzmacniacz gra bardzo cicho, gdyż wtedy wentylator się nie załącza), a od niej nie grzeją się pozostałe elementy wieży, z reguły ustawione na ciężkim wzmacniaczu. Kierunek przepływu nie ma znaczenia w radiatorach z których utworzony jest tunel, na końcu którego umieszczony jest wentylator (co prawda wentylator pracujący w takich warunkach nagrzewa się od wydmuchiwanego z radiatora powietrza, ale jakoś to znosi).

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

A czy twoje argumenty o tym, że z powodzeniem można używać różnych przedmiotów niezgodnie z pierwotnym przeznaczeniem mają jakieś
odniesienie do przedmiotów używanych zgodnie z przeznaczeniem, tylko źle nazywanych?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Ale jesteś czepialski... :wink: Chodziło mi o zwrócenie uwagi, że większość wypowiedzi w tym wątku nie jest związana z jego właściwym tematem. Zauważyłem, że od jakiegoś czasu w ogóle łatwiej się Kolegom dyskutuje nie na tematy techniczne, a ogólne. Poza tym zwracanie Kolegom uwagi, że posługują się mowa potoczną lub stosują "skróty myślowe", które i tak każdy dobrze rozumie (np. w gniazdku sieciowym jest napięcie, a nie prąd, że nie jest zmienny, a przemienny, a nawet "naprzemienny") też może być lekką przesadą. Idąc dalej należałoby zmienić nazwę "generatora prądotwórczego" na "generator napięciotwórczy" lub "generator energotwórczy" lub zwracać wielu osobom uwagę, że nie powinni mówić, że dostali z zakładu energetycznego rachunku za prąd, a za pobraną energię elektryczną, nie za telefon, a możliwość korzystania z niego itd. Oczywiście piszę to żartobliwie, jako "ciekawostkę", czyli wypowiedź w 100% zgodną z tematem wątku ;) A ponadto, to lubię czytać Twoje i innych wypowiedzi, w których zwracacie się do innych użytkowników, by ci stosowali właściwe od strony technicznej nazewnictwo przedmiotów i tym bardziej nie mam nic przeciwko.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Skróty myślowe to inna para kaloszy. "Za prąd" to jeszcze pół biedy , bo niektórzy dostają rachunki "za swiatło" :D

Za to któryś z moderatorów niemal dostawał apopleksji jak ktoś pisał na forum o trafach, kondach itp. :mrgreen:
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Romekd pisze: sob, 16 stycznia 2021, 20:11
staszeks pisze: sob, 16 stycznia 2021, 19:20.
Czy ta kropka, to "punkt" widzenia Kolegi na poruszane w wątku zagadnienia, czy tylko "podbicie" tematu? :wink:

.........................................
Chciałem zapytać Bogusia, czy sprężarka śrubowa to też wentylator bo może solidnie dmuchnąć.
W końcu jednak zdecydowałem, że nie będę ciągnął dyskusji i dlatego z całego zdania zostawiłem kropkę.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
ODPOWIEDZ