Mam teraz sporo wolnego czasu to i nachodzi ochota na proste eksperymenty.
Zawsze ciekawilo mnie jak powinien byc zamontowany wiatrak na radiatorze, np do procesora itp.
Tu sa zdjecia po ok. 30 minutach pracy 50 watowego modulu COB LED zamontowanego na radiatorze od pentium 4.
Modul zasilany bezposrednio z 120VAC a i wiatrak tez na 120V, pierwsze zdjecie pokazuje temperature usatbilizowana na 41 stopni C przy wiatraku "odciagajacym" powietrze w gore, czyli odsysajacym je z radiatora do gory.
Drugie zjecie pokazuje ten sam zestaw tylko przy wiatraku odwroconym do gory nogami, czyli dmuchajacym w dol na radiator, jak widac temperatura ustabilizowala sie na 34 C, czyli 7 stopni mniej
Jak dla mnie to troche zaskakujace.
Tak przy okazji - to jest wentylator nie wiatrak, chyba że miałby wytwarzać energię elektryczną w wyniku napędzenia ruchem ciepłego powietrza od nagrzanego radiatora
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Thereminator pisze: ↑sob, 9 stycznia 2021, 10:59
Tak przy okazji - to jest wentylator nie wiatrak, chyba że miałby wytwarzać energię elektryczną w wyniku napędzenia ruchem ciepłego powietrza od nagrzanego radiatora
Pixel pisze: ↑pt, 15 stycznia 2021, 06:35
Rożnica podobna jak pomiędzy tłokowym silnikiem spalinowym a sprężarka tłokową...
Słowo wiatrak dość często używane jest (przeważnie w mowie potocznej) na określenie wentylatora. Kiedyś zwróciłem uwagę znajomemu, że wypowiada się błędnie, nazywając wentylator falownika wiatrakiem. Ten, wskazując ręką na włączony komputer powiedział bym sprawdził znaczenie słowa "wiatrak" w słowniku języka polskiego PWN, dostępnym w Internecie. Sprawdziłem i nie bardzo wiedziałem co odpowiedzieć (drugie znaczenie słowa wiatrak):
Błąd jest popełniany powszechnie przez laików, dlatego w opisie np. wentylatora chłodnicy samochodowej często podaje się dodatkowo, że chodzi o "wiatrak chłodnicy":
Co do wpływu kierunku przepływu powietrza na wydajność chłodzenia radiatora, to sprawa wydaje mi się dość oczywista. Wentylator z jednej strony pobiera powietrze, kształtuje z niego ukierunkowany strumień, który dociera do znajdujących się nawet głęboko przestrzeni radiatora. Wyciągając powietrze pobiera je z drugiej strony po linii "najmniejszego oporu", niekoniecznie z głębi żeberek. Dlatego przy wdmuchiwaniu powietrza chłodzi radiator dużo skuteczniej niż przy zasysaniu go z radiatora. Wdmuchując powietrze w żeberka podnosi też nieznacznie jego ciśnienie, co powinno wpływać pozytywnie na ilość odbieranego ciepła. I jeszcze jedno - prędkość przepływu powietrza w przypadku wdmuchiwania go pomiędzy żeberka jest większa niż w przypadku zasysania, co przekłada się na zwiększenie turbulencji przepływu, a tym samym na szybkość odbierania ciepła z radiatora.
Romekd pisze: ↑pt, 15 stycznia 2021, 10:51
Słowo wiatrak dość często używane jest (przeważnie w mowie potocznej) na określenie wentylatora. Kiedyś zwróciłem uwagę znajomemu, że wypowiada się błędnie, nazywając wentylator falownika wiatrakiem. Ten, wskazując ręką na włączony komputer powiedział bym sprawdził znaczenie słowa "wiatrak" w słowniku języka polskiego PWN, dostępnym w Internecie. Sprawdziłem i nie bardzo wiedziałem co odpowiedzieć (drugie znaczenie słowa wiatrak):
Romekd pisze: ↑pt, 15 stycznia 2021, 10:51
To tylko świadczy o tym, że za SJP stoją techniczni dyletanci.
Na wszelki wypadek zapytałbym SJP czy silnik elektryczny to to samo co prądnica
Jeśli masz na myśli silnik z magnesami trwałymi (np. zdobywający coraz większą popularność trójfazowy silnik z magnesami neodymowymi), to w takim przypadku SJP mogłoby mieć pełną rację Te silniki mogą pracować jako wysokosprawne generatory prądu, czyli prądnice...
Thereminator
sugerowanie że autorzy SJP są technicznymi dyletantami jest dużym nadużyciem . Oni nie analizują czy jest to poprawne technicznie sformułowanie tylko w jakim kontekście jest używane w potocznej mowie . SJP nie jest słownikiem fachowej terminologii.
Pozdrawiam
Wobec tego powinien się przy tym wyjaśnieniu znaleźć dopisek "pot." albo coś podobnego.
Jeżeli tego brakuje, wyłazi ich dyletanctwo techniczne (obecne, niestety, u większości humanistów).
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
No i dalej nie wiem czemu to wentylator jest "poprawna" nazwa a wiatrak nie?
Czyzby chodzilo o to ze wentylator ma "lacinske" korzenie a wiatrak to taki troche zasciankowy i traci tzw. "polactwem" ?
Wentylator zamienia dostarczoną energię w ruch powietrza, a wiatrak na odwrót. Różnica jak między silnikiem, a prądnicą
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
alpher pisze: ↑pt, 15 stycznia 2021, 18:07
No i dalej nie wiem czemu to wentylator jest "poprawna" nazwa a wiatrak nie?
Czyzby chodzilo o to ze wentylator ma "lacinske" korzenie a wiatrak to taki troche zasciankowy i traci tzw. "polactwem" ?